Sarjakuvataiteilija Anni Nykänen, 28, ei ymmärrä nuorison sämpyläbootsien päälle.

Panu Pälviä

Sinulta julkaistaan nyt toinen Mummo-albumi. Elääkö sarjakuvalla?
Teen muutakin: tuuraan lehtitaloissa taittajana, opetan sarjakuvaa, väännän joskus jotain logoja. Mutta mummo elättää tällä hetkellä, tosin köyhyysrajan alapuolella. Hyvin tulen silti toimeen, kun ei ole vielä lapsia.

Mummolla on mahtavat patalappumalliset tissit, anarkistinen asenne, muotiblogi ja tili "tvitteris, fasepuukis ja kuukle plussas". Kuka on sankarin esikuva?
Hahmo syntyi vuonna 2008, kun olin Tikkurilan uimahallissa saunassa ja kuuntelin mummoja. Heillä oli mahtavat jutut: 'Tulin eilen ulkomailta. Kyllä oli hienoa, kun trinkkiä tuotiin kouraan ja komiat pojat palveli.'
Mummossa on mukana myös isoisoäitiäni, hänessä oli samaa näköä ja olemusta. Harmi, ettei hän elä enää, olisi paljon kysymyksiä hänelle nyt.

Millainen mummo sinusta itsestäsi tulee?
Toivottavasti vaikka sellainen kuin Aira Samulinista, joka jaksaa 85-vuotiaana kiinnostua uusista asioista. Olisi kiva, jos ei välittäisi siitä, että tulee ryppyjä ja tissit roikkuvat... Minulla on kyllä niin pienet, että ihmeitä saa tapahtua, ennen kuin ne alkavat riippua. Mutta eihän sitä koskaan tiedä.
Vanhuksissa on hienoa se, että he eivät häpeä mitään ja uskaltavat sanoa suoraan. On tietysti meitäkin, joilla suorapuheisuus on synnynnäistä. Sen takia taidan itse olla yrittäjä, jottei ole pomoa, jolle tulisi letkauteltua.

Hauku vähän nykyajan nuorisoa.
En ymmärrä, kun kaikilla nuorilla on näitä Ugg-kenkiä, joissa ei ole mitään muotoa. Sämpyläbuutsit, joissa jalat menevät linttaan, ja ne ovat vielä rumat. Paheksun!

Sarjakuvissasi puhutaan savoa ja karjalaa ihan sekaisin. Onko kieli-ihmisiltä tullut palautetta?
Yllättävän vähän. Minulla on juuria Kainuussa, Savossa ja Karjalassa, ja mummo puhuu tarkoituksella sekoitusta kaikista itämurteista. Yksi mummo tosin lähestyi kustantajaani ja antoi puhelinnumeronsa, että voisin soittaa hänelle. Hän halusi kuulemma keskustella murreasioista. En uskaltanut soittaa, kun pelkäsin, minkälaista paasausta sieltä tulee. Tarkemmin ajatellen olisin tietysti voinut selittää hänellekin tämän asian.

Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppinen ja vaimo Kirsi Ylijoki viihtyvät hyvin yhdessä. Toisaalta myös itsenäinen aika tekee kummallekin hyvää.

Muusikko Eicca Toppinen suuntaa ensi viikolla yhtyeensä Apocalyptican kanssa Amerikan-kiertueelle. Yli 20 vuotta keikoilla kiertänyt Eicca on tottunut olemaan tien päällä. Nykyisellä, vuoden kestäneellä kiertueella keikkoja on ollut 130 eri puolilla maailmaa.

– Kyllä ikä välillä alkaa tuntua. Kiertueella jaksan painaa, mutta kotona palautuminen kestää pitempään. Juuri tulin Venäjältä, ja palautumiseen meni neljä viikkoa.

Eicca on ollut vaimonsa, näyttelijä Kirsi Ylijoen kanssa yhdessä 21 vuotta. Eican kiertue-elämä on ollut aina parin arkea.

– On toista aina ollut kauhea ikävä. Olemme ja viihdymme tosi paljon yhdessä. Vapaallakin lähdemme mielellämme ulos juuri yhdessä. Meillä on niin vahva symbioosi, joten on ihan hyvä, että meillä on myös nämä itsenäiset ajat. Homma on toiminut hyvin ja toimii edelleen.

”On toista aina ollut kauhea ikävä.”

Parilla on 16- ja 19-vuotiaat pojat. Joitakin vuosia sitten kiertue-elämä oli haastavampaa.

– Kun pojat olivat pienempiä, piti tehdä töitä, että sain oman paikkani takaisin. Pienille kuukausi on elämän pituinen aika.

– Tunnen yhä palatessani olevani vähän velvollinen korvaamaan menetettyä aikaa. Jos jet lag on tulossa, pusken vastaan. Kun tulen himaan, en oleta, että minua kohdellaan mitenkään eri lailla. Päinvastoin. Kun tulen kotiin, yritän olla häiritsemättä heidän arkeaan. Alan tehdä ruokaa ja kuskata lapsia ihan normaalisti.

Laatuaikaa kotona

Muusikko on pitänyt myös reissuvapaan vuoden. Sen aikana hän huomasi, että viihtyy hyvin kotona.

– Ei minulle tullut silloin oloa, että on pakko päästä kiertämään. Onneksi Kirsikään ei sanonut, että lähde siitä jo hemmettiin.

Eicalla on läheiset välit poikiensa kanssa.

– En ajattele niinkään, että miten usein näemme, vaan sitä, miten ja millä tasolla kohtaamme, Eicca kertoi tiistaina Red Carpet -elokuvafestivaalin tiedotustilaisuudessa. Apocalyptica yksi elo-syyskuun vaihteessa Hyvinkäällä pidettävän tapahtuman esiintyjistä.

Tuomas Enbusken naisystävä Sarian Antila kehuu rakastaan Instagramissa.

Toimittaja Tuomas Enbusken, 40, naisystävä Sarian Antila kertoo julkisella Instagram-tilillään, mihin ihastui Tuomaksessa. Sarian on julkaissut kuvan viikko sitten ja kertoo kuvatekstissä myös, miten parin suhde sai alkunsa. Tuomas on kertonut aikaisemmin tv:ssä, että pari on seurustellut vuoden. 

”Maailman ihanin ja ihmeellisin friikki.”

– Vuosi sitten tapasin Tavastialla tyypin, joka hilautui koko ajan viereen ja kertoi rakastavansa Itä-Pasilaa ja monia muita asioita, joita minäkin. Tyypistä paljastui maailman ihanin ja ihmeellisin friikki, joka saa mut nauramaan pelkällä olemassaolollaan ja jonka kanssa kaikki on mahdollista. Onnea elämäsi parhaasta vuodesta @tuomasenbuske, Sarian on kirjoittanut. Häshtageiksi hän on lisännyt #loveu #anniversary #stockholmsyndrome.

Sarian on työskennellyt muun muassa Autismisäätiön tiedottajana. Twitterissä hän esittelee itsensä termeillä egoisti, marttyyri ja Itä-Pasilan Äiti Amma. Tuomas ja Sarian ovat molemmat mukana uudessa poliittisessa liikkeessa Liike Nyt. Heidän lisäkseen liikkeessä ovat mukana kansanedustaja ja yrittäjä Hjallis Harkimo, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner, yrittäjä Alex Nieminen, väitöskirjatutkija Karoliina Kähönen ja kasvuyritystapahtuma Slushin perustajiin lukeutuva Helene Auramo.

Tuomaksella on kaksi lasta suhteestaan Hannah Norrenan kanssa.

 

@sall1a pääsi myös fanikuvaan Uniikin kanssa. #keppuligaala

Henkilön TuomasEnbuske (@tuomasenbuske) jakama julkaisu

Myös Tuomas on julkaissut Instagram-tilillään useita yhteiskuvia Sarianin kanssa. Tämä kuva on julkaistu tämän viikon maanantaina.