Sarjakuvataiteilija Anni Nykänen, 28, ei ymmärrä nuorison sämpyläbootsien päälle.

Panu Pälviä

Sinulta julkaistaan nyt toinen Mummo-albumi. Elääkö sarjakuvalla?
Teen muutakin: tuuraan lehtitaloissa taittajana, opetan sarjakuvaa, väännän joskus jotain logoja. Mutta mummo elättää tällä hetkellä, tosin köyhyysrajan alapuolella. Hyvin tulen silti toimeen, kun ei ole vielä lapsia.

Mummolla on mahtavat patalappumalliset tissit, anarkistinen asenne, muotiblogi ja tili "tvitteris, fasepuukis ja kuukle plussas". Kuka on sankarin esikuva?
Hahmo syntyi vuonna 2008, kun olin Tikkurilan uimahallissa saunassa ja kuuntelin mummoja. Heillä oli mahtavat jutut: 'Tulin eilen ulkomailta. Kyllä oli hienoa, kun trinkkiä tuotiin kouraan ja komiat pojat palveli.'
Mummossa on mukana myös isoisoäitiäni, hänessä oli samaa näköä ja olemusta. Harmi, ettei hän elä enää, olisi paljon kysymyksiä hänelle nyt.

Millainen mummo sinusta itsestäsi tulee?
Toivottavasti vaikka sellainen kuin Aira Samulinista, joka jaksaa 85-vuotiaana kiinnostua uusista asioista. Olisi kiva, jos ei välittäisi siitä, että tulee ryppyjä ja tissit roikkuvat... Minulla on kyllä niin pienet, että ihmeitä saa tapahtua, ennen kuin ne alkavat riippua. Mutta eihän sitä koskaan tiedä.
Vanhuksissa on hienoa se, että he eivät häpeä mitään ja uskaltavat sanoa suoraan. On tietysti meitäkin, joilla suorapuheisuus on synnynnäistä. Sen takia taidan itse olla yrittäjä, jottei ole pomoa, jolle tulisi letkauteltua.

Hauku vähän nykyajan nuorisoa.
En ymmärrä, kun kaikilla nuorilla on näitä Ugg-kenkiä, joissa ei ole mitään muotoa. Sämpyläbuutsit, joissa jalat menevät linttaan, ja ne ovat vielä rumat. Paheksun!

Sarjakuvissasi puhutaan savoa ja karjalaa ihan sekaisin. Onko kieli-ihmisiltä tullut palautetta?
Yllättävän vähän. Minulla on juuria Kainuussa, Savossa ja Karjalassa, ja mummo puhuu tarkoituksella sekoitusta kaikista itämurteista. Yksi mummo tosin lähestyi kustantajaani ja antoi puhelinnumeronsa, että voisin soittaa hänelle. Hän halusi kuulemma keskustella murreasioista. En uskaltanut soittaa, kun pelkäsin, minkälaista paasausta sieltä tulee. Tarkemmin ajatellen olisin tietysti voinut selittää hänellekin tämän asian.

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.

 

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa: