Anni Hautala muutti uuteen kotiin loppukesällä. ”Tyhjensin muuttolaatikot kiireellä ja nyt en löydä mitään tavaroitani. En ole esimerkiksi lainkaan vakuuttunut onko minulla enää talvisaappaita”, hän naurahtaa. Kuva: Sanoma-arkisto
Anni Hautala muutti uuteen kotiin loppukesällä. ”Tyhjensin muuttolaatikot kiireellä ja nyt en löydä mitään tavaroitani. En ole esimerkiksi lainkaan vakuuttunut onko minulla enää talvisaappaita”, hän naurahtaa. Kuva: Sanoma-arkisto

Radiojuontaja Anni Hautala, 33, on puhunut avoimesti geenivirheestään, jonka vuoksi hänellä on normaalia isompi riski sairastua syöpään. – Seurantatutkimukset ovat syksyisin. Harkitsen edelleen leikkaukseen menoa, hän kertoo.

Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelman juontaja Anni Hautala, 33, ei epäröinyt lähteä mukaan Roosa nauha -kampanjaan, sillä hänellä on itsellään syövälle altistava geenivirhe. Syöpäsäätiön tempauksella kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen sekä neuvonta- ja tukipalveluihin koko lokakuun ajan.

Anni toimii Vaasanin Roosa nauha -pullalähettiläänä: hän jututtaa minikeskusteluohjelmassaan tuttuja julkkismiehiä pullakahvien lomassa.

– Keskustelemme mistäpä muustakaan kuin naisista. Vierainani ovat muun muassa näyttelijä Samuli Vauramo ja poppari Isac Elliot.

Annilta löytyi reilut kaksi vuotta sitten sama geenivirhe kuin amerikkalaisnäyttelijä Angelina Jolielta, joka syöpäriskin takia leikkautti rintansa. Se tarkoittaa elinikäistä alttiutta sairastua syöpään: rintasyövän osalta riski on 60–80 prosenttia ja munasarjasyövän kohdalla 50 prosenttia.

– Roosa nauha -kampanjan startti tuo aina vähän haikean olon. Se muistuttaa geenivirheeni ajankohtaisuudesta, sillä seurantatutkimukset ovat syksyisin. Kontrollikäynnit jännittävät joka kerta, Anni kertoo.

Riskiä sairastumiseen voisi alentaa leikkauksella, jossa rintakudosta poistetaan ja rinta rakennetaan uudestaan.

– Harkitsen edelleen leikkaukseen menoa. Tilanne ei ole muuttunut parissa vuodessa mihinkään. On hienoa tietää, että mahdollisuus on olemassa. Siihen liittyy myös monia pohdittavia asioita, kuten miten voin olla puoli vuotta pois töistä ja mitä jos sairastun kuitenkin, Anni miettii.

– Synkistelystä ei ole apua. Haluan olla hälventämässä ihmisten pelkoja rintasyövästä ja tuoda ripauksen huumoria vakavan asian keskelle, hän jatkaa.

Katso Annin juontama minikeskusteluohjelma osoitteesta vaasan.fi/roosanauha

Lue myös:

Muotisuunnittelija Katri Niskanen: ”Olen seurannut syöpätaistelua läheltä”

Koskettava päiväkirja: Minun vuoteni rintasyöpäpotilaana

Rintasyöpää sairastava Minttu: "En tiedä, kuinka moni mies kestäisi arpeani ja kaljuani"

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.