Uuden sinkun julkaissut Anne Mattila on haltioissaan, että saa taas olla uuden lapsen täti. Kuva: Sony Music.
Uuden sinkun julkaissut Anne Mattila on haltioissaan, että saa taas olla uuden lapsen täti. Kuva: Sony Music.

Iskelmälaulaja Anne Mattila on innoissaan tulevasta keikkakesästään, mutta etenkin siitä, että hänestä tuli jälleen kerran täti. – Siskot ovat aivan urakalla alkaneet tehdä lapsia.

– Kuuluu hyvää, todella hyvää, sanoo laulaja Anne Mattila iloisena.

Vaikka hiljan tuli vastoinkäyminen, oli se melko harmiton. Laulaja oli puuhastelemassa Karviassa oman kahvila-galleriansa pihalla. Hänen Annen taidekahvila -nimisessä paikassaan on tälläkin hetkellä esillä Annen maalaamia öljyväritöitä.

– Maalaaminen on ollut harrastukseni koko elämäni. Minulle ei ole koulutusta siihen, kuten ei laulamiseenkaan, mutta maalaan noin yhden työn kuussa ja teen tätä lähes ammatikseni, Anne kertoo.

Mutta se vastoinkäyminen? Sekin koskee maalaamista.

– Juuri kun olin saanut maalattua gallerian seinän punamullalla, kävi juuri niin kuin äiti varoitti: alkoi sataa. Vesiohenteinen maali ei ehtinyt kuivua, joten punainen maali valui valkoisille osille ja koko terassi lainehti punavalkoisena.

Uusi sinkku ulos, kitaraopinnot kesken

Ja ei kuin sutimaan myöhemmin uudelleen. Kaiken sortin maalaamisen lisäksi Anne, 30, on viime aikoina tehnyt uutta musiikkia. Uusi sinkku Kuivaa koivua julkaistiin toukokuun alussa, ja 12. pitkäsoitto ilmestyy loppuvuodesta.

– Olen ollut todella tyytyväinen uuden levyn materiaaliin. Bändissä on uusia jäseniä, ja on kiva aloittaa keikkailu heidän kanssaan!

Albumin kaikki biisit on jo äänitetty, mutta vielä hienosäädetään. Kesällä Anne heittää keikkaa joka viikonloppu, ja joskus kolme neljä kertaa viikossa. Kilometrejä kertyy kesän aikana helposti 50 000.

Nähtäväksi jää, kuullaanko keikoilla myös Annen soittavan kitaraa, jota hän on treenannut nyt muutaman vuoden.

– Kiireiden vuoksi sen treenaaminen etenee hitaammin kuin haluaisin. Nyt olen yrittänyt harjoitella Pink Floydin Wish You Were Here -biisin melodiaa.

Opettajana on ollut avopuoliso ja muusikko Kille Tenkula, jonka kanssa Anne jakaa kodin Karviassa.

– Motivaatiota voi haitata, että opettaja on liian lähellä. Täytyy varmaan hankkia joku ulkopuolinen! Anne nauraa.

Tädiksi yhdeksännen kerran

Laulaja on kotoisin seitsenlapsisesta perheestä, ja laulajiksi ovat ryhtyneet niin ikään myös siskot Anneli, Anniina ja Anitta. Vaikkei Annella omia lapsia olekaan, antoi 11 vuotta nuorempi Anitta viikko sitten ihania uutisia.

– Anitta sai viime sunnuntaina tytön! Tämä tarkoittaa, että minusta tuli täti yhdeksännen kerran. Oli todella nostattava hetki, kun sain ensimmäiset kännykkäkuvat puhelimeeni pienokaisesta, Anne kertoo.

– Siskot ovat aivan urakalla alkaneet tehdä lapsia! Anniinakin sai juuri kolmannen.

Kesäsuunnitelmiin kuuluu siis myös hengausta siskojen ja heidän lastensa kanssa – kun töiltä vain riittää aikaa.

Lue myös

Tämän verran laulaja Anne Mattila kuluttaa viikossa

Voice of Finland -valmentaja Anne Mattila: "En suostunut ottamaan mitään roolia ohjelmaa varten"

Kesä lautasella – maukas varaslähtö kesään

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi. 

 

Kun näyttelijä Emmi Pesonen alkoi seurustella ohjaaja Paavo Westerbergin kanssa, hän sai kaupan päälle neljä lasta.   

– Useimmat harjoittelevat äitiyttä lapsi kerrallaan, mutta minulle kaikki iät tulivat yhteen syssyyn, Emmi kertoo.

Kun näyttelijä Emmi Pesonen, 40, ensimmäisen kerran vieraili ohjaaja-käsikirjoittaja Paavo Westerbergin, 44, luona, hän katseli lasten kuvia seinällä. 

– Ihmettelin, kun rivistö vain jatkui ja jatkui, ja kaikki ne kuulemma olivat Paavon eri lapsia.

Lapsikatras ei kuitenkaan 27-vuotiasta Emmiä säikäyttänyt, päinvastoin.

– Olin aina ajatellut, että haluan paljon lapsia. Useimmat harjoittelevat äitiyttä lapsi kerrallaan, mutta minulle kaikki iät tulivat yhteen syssyyn, Emmi kertoo. Myöhemmin joukko kasvoi seitsemän hengen suurperheeksi.

– Suurin lahja, joka Emmi on minulle antanut on se, että hän on rakastanut lapsiani, Paavo sanoo.

Vaikeinta aikaa heidän suhteessaan elettiin, kun Paavo ja Emmi teatteritöiden ja arjen pyörittämisen lisäksi remontoivat omakotitaloa.

– Silloin vaatimusten määrä kotona oli niin valtava ja stressitasot niin koholla, että kun pääsi teatterille ja sulki oven takanaan, tuntui päässeensä turvaan ja melkein lomalle, Emmi sanoo. 

– Mutta ainakin elämän tarkoitus oli silloin selvä. Ei ollut aikaa fokusoida itseensä tai kriisiyttää parisuhdetta, kun piti vaan selvitä arjesta, Paavo jatkaa.

Toimiva taiteilijaliitto

Tammikuun alussa ensi-iltansa saa Emmin ja Paavon yhdessä käsikirjoittama ja Paavon ohjaama elokuva Viulisti.

Viulisti on Paavon ensimmäinen leffaohjaus ja Emmin esikoiskäsikirjoitus, jonka tekemiseen hän hyppäsi samalla pelottomalla asenteella kuin suurperheen äidiksi – ilman että ensin olisi vaikkapa kirjoittanut jonkun lyhytelokuvan käsiksen.

Kirjoittaminen oli Emmille monella tapaa avartavaa ja vapauttavaa.

– Näyttelijä on työnsaannin suhteen usein alisteisessa asemassa suhteessa ohjaajaan. Se on välillä tosi kuluttavaa. Kun kirjoitan, saan tehdä ihan mitä haluan, hän sanoo.

Yhdessä pari on työskennellyt aiemminkin.

– Työnteko yhdessä ei ole ikinä ollut meille vaikeaa, sillä työpaikalla roolimme ovat selvät. Eikä Paavo minua ainakaan helpommalla päästa kuin muita.  Siviilielämässä vastuun jakaminen on paljon vaikeampaa, Emmi sanoo.

– Kunnioitamme työtä ja työyhteisöä niin paljon, ettemme siellä rupea riitelemään. Eiväthän muutkaan tuo työpaikalle kotiasioitaan, Paavo jatkaa.

Mihin Emmi Paavossa ihastui? Miten seitsenhenkisen perheen arkea pyöritettiin? Voiko vain taiteilija ymmärtää toista taiteilijaa? Miltä tuntuu, kun lapset muuttavat pois kotoa? Lue lisää Me Naisten numerosta 50-51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.