Anne Kukkohovi tuhlaa vaikka viimeiset penninsä kampaamokäyntiin. "Omaan ihoon sopiva väri sekä kasvoja ja vartaloa tasapainottava kampaus vievät iästä monta vuotta pois", Anne neuvoo.
Anne Kukkohovi tuhlaa vaikka viimeiset penninsä kampaamokäyntiin. "Omaan ihoon sopiva väri sekä kasvoja ja vartaloa tasapainottava kampaus vievät iästä monta vuotta pois", Anne neuvoo.

Jos vaihdoit viimeksi tukkatyyliä 1990-luvulla, voisi olla aika pienen freesauksen. Vuosia nuoremmaksi -sarjan Anne Kukkohovin vinkeillä näytät ikäiseltäsi tai hyvässä lykyssä jopa sopivasti tyttömäiseltä.

1. Hoidata hampaat ja uskalla hymyillä

Hampailla on huikean iso merkitys olemukseen, ihon väriin ja nuorekkuuteen. Joskus ihminen ei hymyile, koska arastelee hampaitaan. Hymy ja puhdas hammaskalusto – vaikka se olisi hieman vinksin vonksin – on kuitenkin olemuksen nuorentaja numero yksi.

Nykyään kellastuneita hampaita voi valkaista hellävaraisesti. Myös aikuisten oikomishoidot ovat tulleet jäädäkseen. Supertähdet, kuten esimerkiksi Kanye West, oikovat hampaitaan raudoilla, mikä on fiksu veto.

2. Huomioi nykyinen vartalotyyppisi ja päivitä tyylisi tähän päivään

On hyvin yleistä, että jonnekin mielen sopukoille on jäänyt vahva mielikuva siitä, millainen väri tai vaatetus itselle sopii. 

Älä kuitenkaan ahda päällesi sellaista, joka näytti hyvältä 20 kiloa sitten. Tai sitä villapaitaa, joka on ollut rakas vuosikymmeniä. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta vaatteet on tarkoitettu kulutuskäyttöön, ja pieni hyppy uuteen tyyliin voi tuoda yllättävän paljon itsevarmuutta.

3. Käy kampaajalla

Miksi ihmeessä jämähtää yhteen hiustyyliin? Joskus siihen voi olla syynsä, mutta usein hoitamaton kuontalo vanhentaa ja tekee olemuksen tunkkaiseksi.

Itse en jätä kampaamoreissua väliin, vaikka olisi kyse viimeisistä penneistäni. Omaan ihoon sopiva väri sekä kasvoihin ja vartaloon tasapainoa tuova kampaus vievät vuosia reippaasti pois.

4. Kanna itsesi hyvin 

Uljaimmilta näyttävät ihmiset, jotka uskaltavat “olla näkyviä”. Muista katsekontakti ja hyvä ryhti, sillä terve ylpeys itsestä näkyy jo kehonkielestä.

Usein kannattaa aloittaa siitä, että seistessä yrittää löytää kehonsa keskikohdan. Se ei ole hartiat lysyssä, muttei myöskään maha pystyssä.  Tässä auttavat koordinaatiota vaativat liikuntalajit, kuten vaikkapa jooga ja pilates. Itselläni on yliojentuvat raajat, ja välillä tietoisesti haen vartalooni tasapainoa.

5. Huolehdi ihostasi päivittäin ja lopeta tupakointi

Ihon kunto on tärkeä visuaalinen viesti. Säännöllisellä ihonhoidolla ja rutiinien noudattamisella saa valtavasti aikaan. Kun iho on tasainen, lähes mikä tahansa meikki näyttää hyvältä eikä hissin kelmeä valo tunnu hirveältä. Ennen kaikkea hehkut ja näytät helposti ikäistäsi nuoremmalta.

Jos ihossa on teini-iästä muistona arpia, ne kannattaa hoitaa pois. Hentohipiäisiä suomalaisia vaivaa usein myös punakkuus ja couperosa.

Ammattilaisena pystyn jo silmämääräisesti kertomaan, kuka polttaa tupakkaa ja kuka ei. Se on jokaisen oma päätös, mutta hajuhaittojen lisäksi se tekee ihon harmaaksi ja vaikuttaa ikenien vetäytymiseen, eli lisää ikääntymisen merkkejä.

 

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.