”Kun Suomi on joulunpyhinä kiinni monta päivää putkeen, on parasta matkustaa ulkomaille”, Anne Kukkohovi sanoo. Kuva: Piia Arnould
”Kun Suomi on joulunpyhinä kiinni monta päivää putkeen, on parasta matkustaa ulkomaille”, Anne Kukkohovi sanoo. Kuva: Piia Arnould

Kauneusyrittäjä ja tv-kasvo Anne Kukkohovi kerää itseään Thaimaassa kasaan joulunpyhät.

Yrittäjä Anne Kukkohovi, 44, ei totisesti ole viime aikoina levännyt laakereillaan. Hänet on nähty Koko Suomi leipoo -ohjelman juontajana, pyörähtelemässä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, juontamassa Linnan juhlien pukulähetystä sekä vierailemassa yhdessä sun toisessa viihdeohjelmassa.

Päätyönään nainen pyörittää Supermood-kosmetiikkayritystään. Annen perheeseen kuuluvat aviomies Joni ja Miska-poika, 13. Yksi asia on varma: joulusta hän ei aio tänä vuonna stressata.

– Vietämme joulun Thaimaassa, varmasti suurimmaksi osaksi snorklaten. Rakastan merta ja meressä lillumista. Olen paiskinut tauotta töitä kaksi vuotta, eli nyt ei ole olo, että lorvaan vaan kerään itseäni kasaan tulevaa vuotta varten, hän toteaa.

Anne ei muutenkaan ole joulustressaaja, sillä hän ei osaa hössöttää. Jouluvalmistelut hän jättää aina viime tippaan. Tunnelma pitää kuitenkin taikoa jostain päälle.

– Olen vapaa sielu ja parhaimmillani spontaanina. On eri asia, jos ympärillä on lapsia. Lapset tuovat joulumielen, kun saa leikkiä tonttukuvion ja pukin odottelun kanssa, hän nauraa.

Kaikkea kohtuudella

Hoikka Anne nauttii kaikkea kohtuudella – joulunakin. Hän ei syö juhlapyhinä enempää tai vähempää kuin muutenkaan. Viiniä nautitaan ruuan kanssa, ja suklaata saattaa kulua paljon.

– Sokeri on koukuttava aine. Jos muutaman päivän syö sokeria enemmän kuin normaalisti, siihen alkaa muotoutua pieni addiktio. Siitä ei tule ähky vaan vetku olo, hän toteaa.

Tärkeintä joulussa on yhdessäolo perheen kanssa. Annen perheen perinteisiin kuuluu joululenkki ennen saunaa, oli keli mikä tahansa. Pieni happihyppelykin käy, joskaan tarkoitus ei ole urheilla vaan saada raikasta ulkoilmaa.

– Tänä jouluna lenkki taitaa tulla meressä uidessa, hän hymyilee.

Silloin, kun Kukkohovin perhe viettää joulua Suomessa, heillä on aina aito joulukuusi. Sitä tuoksua ei Annen mielestä voita mikään. Välipäivinä Anne on jo shoppausmoodissa, varsinkin, jos hänen äitinsä on Helsingissä kylässä. Jos Anne on kotikaupungissaan Vaasassa, hän käy sukuhaudoilla.

– Unelmoin joulusta Frantsilan luomutilalla. Ihanaa puhdasta ruokaa, puusauna, hiljaisuus ja luonnon äänetön rauha. Ah, ehkäpä jo ensi vuonna, hän suunnittelee.