Malli- ja mainosmaailmassa uraa luoneen Anne Kukkohovin ja hänen aviomiehensä Jonin arki muuttui, kun vaimo perusti oman yrityksen.

Joskus tie pariskunnaksi kulkee mutkien kautta, kuten Huippumalli haussa -tuomarina tunnetun Anne Kukkohovin (ent. Laaksonen), 39, ja hänen aviomiehensä Jonin, 39, tapauksessa. Rakkaus sai odotella kaksi vuotta, sillä kun Anne ja Joni vaihtoivat ensisilmäykset helsinkiläisessä yö­kerhossa vuonna 1998, mallina menestynyt Anne oli vielä edellisessä suhteessa.

– Yhteinen tuttavamme esitteli meidät, mutta kertoi samalla, että Anne on varattu. Annen huumorintaju ja avoimuus tekivät lähtemättömän vaikutuksen, myös hänen matala äänensä jäi mieleeni. Kohtaaminen pyöri ajatuksissani, joten rohkaistuin pyytämään Annea kahville, Joni muistelee.

– Minä taas pidän persoonallisista, vahvoista ja karismaattisista miehistä. Joni oli kaikkea tuota. Lisäksi hän on älykäs ja kiinnostava, Anne kuvailee.

Parin vuoden ajan Anne ja Joni törmäilivät kemuissa, vaihtoivat kuulumisia sekä pitkiä katseita. Kun Annen suhde päättyi, parin välillä alkoi tapahtua vauhdilla. He muuttivat yhteen, ja parin kuukauden kuluttua raskaustestikin näytti positiivista.

Annen ja Jonin häitä vietettiin Helsingin Vanhassa kirkossa, kun morsian oli seitsemännellä kuulla raskaana.

– Hääyön vietimme hotelli Kämpissä ja kymmenen päivän häämatkan Mauritiuksella. Onneksi Anne pystyi vielä lentämään raskaudeltaan, Joni muistelee.

Parasta aikaa yhdessä

Kun esikoispoika Miska syntyi vuonna 2001, pariskunnan arki alkoi keskittyä kotiin. Anne ja Joni olivat valmiita muutokseen; molemmat olivat jo saaneet tarpeekseen pintaliitoelämästä.

Vanhempien työ on niin sosiaalista ja kiireistä, että kotona arki pyhitetään yhdessäololle. Nykyään Anne ja Joni järjestävät mielellään illanistujaisia. Silloin pääosassa ovat rento meininki, hyvät ystävät, ruoka ja juoma. Lapset ovat aina tervetulleita mukaan.

Kukkohovit muuttivat hiljattain Helsingin keskustasta kaupungin itäosaan meren rantaan. Uudessa kodissa parasta on juuri meren läheisyys, kotiovelta rantaan on kymmenen metriä. Miska voi kalastaa laiturilla nakupellenä. Ja miksei äitikin.

– Meillä voi rehellisesti vain olla möllöttää, Anne nauraa.
Kukkohovien yhteisiä traditioita ovat koko perheen sunnuntaibrunssit ja kaupunkireissut. Perhe rakastaa matkustelua, ja aina kun kukkaro ja aika antavat myöten, he nostavat kytkintä.

– Reissaamme kahden kesken sekä Miskan kanssa. Viihdymme todella hyvin yhdessä kolmeen pekkaan. Japanissa perhe ei ole vielä käynyt, vaikka Jonilla on siellä sukua. Jonin japanilainen isä ja suomalainen äiti erosivat, kun poika oli hyvin pieni. Miskan syntymä on taas lähentänyt Jonin ja hänen isänsä välejä.

Irtiotto ravistelee suhdettakin

Anne työskenteli hektisessä mainosmaailmassa yli kymmenen vuotta. Viime keväänä hän tunsi kaipaavansa muutosta. Päätös irtiotosta oli vaikea, sillä Anne oli kokenut alan omakseen. Toukokuussa hän perusti viestintäalan yrityksensä Supersuperin.

Aiemmin Anne ja Joni olivat työskennelleet art directoreina kilpailevissa mainostoimistoissa. Vakaa arki heitti häränpyllyä,  kun Annesta tuli yrittäjä. Kaikki työajoista ja taloudellisesta turvallisuudesta alkaen muuttui.

– Joni osaa tukea uusien haasteiden edessä. Minulle on tärkeää sparrata hänen kanssaan asioista, joihin tiedän hänellä olevan näkemystä, Anne sanoo.

Joskus mies analysoi liikaakin, kun Anne tarvitsisi vain ”hyvin se menee” ­-taputtelua. Silloin rouva ärähtää.

– Irtiotto haastoi myös parisuhteemme. Välillä tulee eripuraa ja näkemys­eroja, mutta pääsääntöisesti annamme toisillemme tilaa. Olemme aina jakaneet kaiken ja haluamme että kumpikin menestyy, Anne sanoo.

Joni työskentelee mainostoimiston varatoimitusjohtajana. Työn vastapainoksi hän rentoutuu rullalautailemalla.

Arjen kiiresumat Kukkohovit järjestelevät tekemällä viikko­listoja. Silloin väännetään, kenen meno on tärkein.

– Listat selkeyttävät arkea, vaikka ovatkin varsin epäromanttisia, Anne nauraa.

Anne Kukkohovi
? 39-vuotias tuore yrittäjä.
? Kotoisin Vaasasta, mutta asui 1990–1998 kestäneellä mallinurallaan muun ­muassa Englannissa, Japanissa, Saksassa ja Ruotsissa. Asuu nykyisin Helsingissä perheineen.
? Tunnetaan myös tv-sarjan Suomen huippumalli haussa juontajana ja tuomarina. Sarjaa on esitetty Nelosella vuodesta 2008. Toisen kauden ­uusinnat pyörivät parhaillaan Liv-kanavalla.

Joni Kukkohovi
? 39-vuotias Helsingissä syntynyt mainosalan ammattilainen, joka työskentelee varatoimitusjohtajana mainostoimistossa FWD Helsinki.
? Harrastaa rullalautailua.
? Jonin isä on japanilainen ja äiti suomalainen. Joni ei ole vielä käynyt Japanissa, mutta hänen sukulaisiaan Hokkaidon-saarelta on vieraillut Suomessa.
? Naimisissa Anne Kukkohovin kanssa vuodesta 2000. Pariskunnalla on 8-vuotias poika Miska.

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski löysi puolisonsa yhteisten ystävien kautta. – Minulla on hyvä tilanne, koska Tommi kannustaa ja ymmärtää, mitä työni vaatii.

Olympiamitalisti Krista Pärmäkoski, 27, on valinnut kahden kodin taktiikan puolisonsa, valmentaja Tommi Pärmäkosken, 34, kanssa. Omakotitalo pohjalaismaisemissa Kuortaneella on avioparin ykköskoti, ja asunto Lahdessa toimii kaupunkikämppänä. Novascotiannoutaja Carla kulkee sujuvasti mukana molemmissa.

Krista matkustaa 250 päivää vuodessa, mutta Tommin työt keskittyvät nykyään enimmäkseen Suomeen hänen jätettyään pestinsä F1-kuljettaja Sebastian Vettelin kuntovalmentajana.

– Minulla ei ollut osuutta siihen päätökseen, Krista heittää.

Pariskunta tapasi aikoinaan yhteisten tuttujen kautta.

– Kaverimme taisivat tunnistaa, että olisimme sopiva mätsi. Asiat etenivät nopeasti tutustumisemme jälkeen.

Nyt Tommi vastaa Kristan voimavalmennuksesta ja yrittää välillä ehtiä mukaan harjoitusmatkoille. Silti pitkiin erojaksoihin on ollut pakko tottua.

– Nooh, siinä pysyy suhde tuoreena, Krista vitsailee ensin, mutta vakavoituu sitten.

– Kyllä ikävä ja yksinäisyys ovat iso haaste. Minulla on hyvä tilanne, koska Tommi kannustaa ja ymmärtää, mitä työni vaatii. Puolisoni ei ole koskaan painostanut, että tule jo kotiin sieltä.

Mitä Krista kertoo perhesuunnitelmistaan? Miksi hän oli vähällä lopettaa uransa? Lue Kristan koko haastattelu uusimmasta Me Naisista 16/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Maria Veitola muistelee kirjassaan, miten vaikeaa oli saada omat vanhemmat ymmärtämään, että kaikki hänen kaverinsa laihduttivat amfetamiinilla ja Nutriletilla.

Toimittaja Maria Veitola, 45, muistelee uutuuskirjassaan Veitola päihteidenhuuruista nuoruuttaan. Hän kirjoittaa, miten ihanaa 21-vuotiaana oli, kun elämä oli ”pelkkää nousua” ja ”hetkessä elämistä”.

– Joka ilta oli täynnä absurdeja tapahtumia ja hassuja ihmiskontakteja. Minä lörpöttelin ja tanssin niin, että mekot repesivät päältäni ja kengät hävisivät. Mennään yhdelle saattoi venyä kolmipäiväiseksi seikkailuksi, Veitola kirjoittaa.

”Olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen.”

Hän huomasi kuitenkin jossain vaiheessa, että kaikkeen kyllästyy. Klubeilla naamat kävivät tutuiksi, ja bileiden jälkeen yhä useammin tuntui ontolta. 

– Aina välillä minulla on ikävä sitä huumaavaa ja hasardia tunnetta, jonka muistan vanhoilta ajoilta. Sitä tunnetta ostaisin itselleni, jos voisin. Mutta sitä tunnetta en kyllä ostais, kun olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen eikä ole ketään kenelle voisin sanoa: ”Auta. Musta tuntuu, että mä joko sekoan tai kuolen”, Veitola kirjoittaa.

”Söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki.”

Amfetamiinilla ja Nutriletilla laihduttaminen ei ollut epätavallista

Hän muistelee myös erästä reissua Saimaan-mökille vanhempiensa kanssa. Ennen sitä Veitola oli ollut juhlimassa pari päivää putkeen.

– Siellä tutussa mökkisaaren metsässä mustikanvarvut muuttuivat väriseväksi ja hehkuvaksi sotkuksi ja tuntui siltä kuin metsä olisi halunnut imaista mut sisäänsä. Rämmin sieltä metsästä ulos ja itkin holtittomasti.

– Kerroin vanhemmille, että tämä johtuu siitä, kun söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki enkä oo paljon sen jälkeen nukkunut. Äiti ja isä oli kamalan järkyttyneitä, huolissaan ja vihaisia. – – On vaikea saada heitä ymmärtämään, että hei, ei tässä oo mitään ihmeellistä, kaikki mun kaverit laihduttavat amfetamiinilla ja Nutriletilla, se on ihan tavallista.

”Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn.”

Veitola kirjoittaa, että sekä hän itse että hänen ystävänsä elivät parikymppisinä vaihetta, jolloin arki ei välillä riittänyt ja välillä se oli liikaa.

– Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn. Tai eihän niitä tunteita käsitelty. Ne herätettiin, voimistettiin tai turrutettiin. – – Mutta onko mitään surullisempaa fiilistä kuin etsiä jonkun klubin vessan kiiltäviltä pinnoilta, että olisiko jollain jäänyt sinne joku murunen jotain valkoista.

Veitolan mukaan hänen oma päihdetoleranssinsa oli hänen onnekseen niin onneton, että hän itse oli usein se, joka huolehti muista. 

Maria Veitola: Veitola (Johnny Kniga, kirja on juuri ilmestynyt)