Anna Puustjärvi ja hänen siskonsa Emmy ovat parhaita ystäviä. Kohta Emmystä tulee myös isosiskon esikoisen kummi.

Kun Puustjärven Anna oli kahdeksan ja hänen siskonsa Emmy viisi, koko perhe lomaili yhdessä Rhodoksella. Tytöillä oli neonväriset lambada-mekot, toisella oranssi ja toisella keltainen. Siskot osasivat muotitanssin ulkoa ja esittivät sitä ravintolan muille asiakkaille sellaisella antaumuksella, että lopulta koko kuppilan väki seurasi perässä.
– Silloin minullakaan ei ollut estoja, Emmy, 24, naurahtaa 19 vuotta myöhemmin seuratessaan kallionpoukamalla keinahtelevaa isosiskoaan. Tuuli Helsingin merenrannassa on leuto, mutta Emmy kipristää hartioitaan ylemmäs. Häntä jännittää. Toisin kuin siskonsa, Emmy ei ole ennen esiintynyt lehdessä.

Anna, 28, jatkaa loikkimista kalliolla. Lähes kaksi vuotta sitten Idolsista ponnistaneesta laulajasta on kouliutunut tottunut esiintyjä, vaikka hän sanoo, ettei valokuvattavana olemisesta erityisesti nautikaan.
– Sun täytyy vain tehdä mutkia vartalolla, Anna opastaa ja venyttää vähän lisää omaansa, jota puoliväliin edennyt raskaus on jo muokannut. Annan masunseutu näyttä siltä kuin hän olisi piilottanut mekkonsa alle jalkapallon, jota kädet vähän väliä käyvät hipaisemassa. Se hieman jännittää, miten isoksi maha vielä kasvaa ja milloin kitara ei enää mahdu tuttuun asentoonsa vatsan päälle lepäämään.
Annan esikoisen odotus on sujunut hyvin. Vähäiset pahoinvoinnit ovat jo menneen kevään muistoja, eikä tilalle ole tullut outoja mielitekoja. Laulaja aikoo jaksaa lavoilla syksyyn asti tai niin pitkään kuin kunto kestää riskeeraamatta omaa tai pienokaisensa terveyttä. Fanit ovat jo lähettäneet ensimmäisiä vaatelahjoja.

Puustjärven siskokset ovat kasvaneet lambadamekoistaan ulos ja omiin suuntiinsa. Anna on luovassa ja epäsäännöllisessä musiikkimaailmassa kuin kotonaan, kun taas Emmy toteuttaa säntillisyyttään ja järjestelmällisyyttään numeroiden parissa taloushallinnossa. Mitä enemmän ikä korostaa siskojen välisiä luonne-eroja, sitä läheisemmäksi heidän suhteensa on muuttunut. Tapahtui mitä tahansa, siskolle siitä kerrotaan ensimmäisenä.

Kummisopimus pitää

Anna: Emmyn kanssa kerromme toisillemme kaiken. No, paitsi sen, kun olin menossa naimisiin. Menin Ollin kanssa salaa vihille Las Vegasissa, mutta palattuamme kerroin ensimmäisenä Emmylle.
Kerroin hänelle heti myös raskaudestani, vaikka siitä oli vielä liian aikaista intoilla. En muutenkaan tykkää hössöttämisestä. Tämä vauva on kuitenkin katraamme ensimmäinen lapsenlapsi, joten ymmärrettävästi hössötyksen rajoittaminen on tuottanut vaikeuksia eräille, lähinnä äidille. Isä on enemmän minun tyyliseni, asioista ei tehdä numeroa.

Emmy: Anna on aina ollut lapsirakas, ja oli selvää, että hän perustaisi perheen meistä ensimmäisenä. Itse en ole koskaan tuntenut siihen kiirettä ja olen joskus sanonutkin, ettei minusta tule äitiä alle kolmekymppisenä.
Teini-ikäisinä teimme sopimuksen, että ryhdymme toistemme esikoisten kummeiksi. Kun Anna kertoi odottavansa vauvaa, olin ensin vain tosi onnellinen. Myöhemmin soitin ja varmistin, että sopimuksemme on yhä voimassa. En usko, että uusi perheenjäsen muuttaa suhdettamme. Siskonlapsen kummina saan olla vieläkin läheisempi.

Anna: Muutamalla läheisellä ystävälläni on jo lapsi, ja joka kerta, kun lähipiiriin on syntynyt vauva, se on ollut muistutus nuoruuden loppumisesta. Halusin perheen nuorena. Oma äitini oli 27-vuotias, kun minä synnyin. Uralla elän kiireistä aikaa, mutta en näe sitä ongelmana. Tekeväthän muutkin töitä ja saavat lapsia.
Jos alkaisin laskelmoida täydellistä hetkeä perustaa perhe, tilaisuus voisi mennä ohi, sillä lapsi ei tule sormia napsauttamalla. Äitinä oleminen on niin luonnollinen ja samalla elämää suurempi juttu, että työ saa mukautua siihen eikä päinvastoin. Opin jo lapsuudenkodissa, ettei ison uran luominen ole järin tärkeää. Sen sijaan perhe ja rakkaus ovat.

Emmy: Meillä on aina voinut kääntyä vanhempien puoleen. Ei ole mitään, mitä heille ei voisi kertoa. He voivat olla pettyneitä, jos teemme typeryyksiä, mutta eivät tuomitse. Lapsena kodin oppeja ajatteli käytöstapoina tai käsienpesuna, mutta aikuisena on oivaltanut, mitä kaikkea kotoa on saanut. Tiiviit ja läheiset välit ovat meille tärkeintä.

Anna: Olemme hyviä ystäviä vanhempiemme kanssa, ja toivon, että osaisin luoda samanlaisen suhteen omiin lapsiini. Meillä on aina kannustettu tekemään omia valintoja. Kerrottu kyllä, jos ollaan eri mieltä, mutta ei koskaan estetty lähtemästä omalle tielle. Myös rehtiys ja rehellisyys ovat olleet tärkeitä arvoja. Ja se, että asioiden eteen pitää nähdä vaivaa. Kukaan meistä kolmesta ei ole muuttanut kotoa uusavuttomana.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.