Anna Perhon mukaan kaikkeen ei kannata vastata kyllä. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki / Sanoma-arkisto
Anna Perhon mukaan kaikkeen ei kannata vastata kyllä. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki / Sanoma-arkisto

Uudessa kirjassaan Anna Perho kertoo villistä au pair -vuodestaan. – Menimme jatkoille tuntemattomien ihmisten kanssa, kuokimme kotibileissä ja työnsimme nokkamme paikkoihin, joissa meidän ei olisi kannattanut olla.

Toimittaja-juontaja Anna Perho, 44, kirjoitti Pientä säätöä -kirjan kaikille heille, jotka ovat tehneet joskus jotain tyhmää. Kirjassaan hän kertoo muun muassa au pair -aikansa seikkailuista 1990-luvun New Yorkissa. Kaverinsa kanssa Ypäjältä suurkaupunkiin lähteneen Annan ensikosketus uuteen kotikaupunkiin oli isäntäperheen ikkunan alla sattunut ammuskelu.

– Ensimmäiset visiitit Manhattanin yöhön tuntuivat pelottavilta. Olimme ystäväni kanssa varmoja, että meidät raiskataan ja paloitellaan heti, kun astumme metrotunneliin. Kun näin ei sitten käynytkään, aloimme valloittaa kaupunkia 19-vuotiaan varmuudella, hän kirjoittaa.

Saatua itsevarmuutta tytöt kuluttivat viikonloppunsa lähinnä bilettäen ja rakkautta etsien. Vuoden 1990 pääsiäisenä he tutustuivat junassa mieheen, joka kutsui heidät hämäriin kotibileisiin, joita Anna kuvailee ”hillityksi kaupantekotilaisuudeksi”. Juhlissa Anna onnistui kadottamaan ystävänsä ja lähti etsimään tätä makuuhuoneesta.

– Kävimme nopean sananvaihdon suomeksi, jossa kävi ilmi, että meidät junasta bongannut kaveri oli alkanut ehdotella liikaa, aggressiiviseen sävyyn. Samassa ovi paiskattiin takanamme kiinni, ja viski humahti päähäni kuin leuka. On myös mahdollista, että olueeni oli sekoitettu jotain vessakäyntini aikana, Anna muistelee.

Tytöt pakenivat uhkaavaa tilannetta makuuhuoneen ikkunasta, ja joku juhlista lähti heidän peräänsä. Lopulta he onnistuivat saamaan taksin ja huomasivat tulleensa ryöstetyiksi.

– Menimme jatkoille tuntemattomien ihmisten kanssa, kuokimme kotibileissä ja työnsimme nokkamme paikkoihin, joissa meidän ei olisi totuuden nimissä kannattanut olla, hän summaa.

– Aina ei kannattaisi sanoa kyllä. Eikä jokainen huono kohtaus painu unohduksiin.

Anna Perhon Pientä säätöä (Otava) ilmestyi tammikuussa.

Lue myös:

Tämän takia Anna Perho ei tee lastensa kuvista joulukortteja

Anna Perho: ”Ilman perhettäni olisin työnarkomaani”

Kaikki tietävät Suomen oman jäämiehen, F1-mestari Kimi Räikkösen. Mutta kuinka hyvin sinä hänet tunnet? Tee testi!

Jutun lähteenä käytetty 16.8. ilmestynyttä Kari Hotakaisen kirjoittamaa Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjaa (Siltala).

Tilaajille
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala

Jaana Kivimäki halvaantui, kun hevoskuljetusauton lastaussilta katkaisi hänen selkärankansa. Ensin Jaana oli katkeroitua, mutta sitten hän päätti selviytyä.

Punaisen omakotitalon oven avaa hymyilevä emäntä. Vaikka kello on vasta yksitoista, Jaana Kivimäki , 44, on ehtinyt jo paljon. Hän on herännyt kuudelta, ruokkinut hevosensa ja ajanut 25 kilometrin päähän ratsastushallille...