Pientä säätöä on Anna Perhon uutuuskirja. Kuva: Jonna Öhrnberg
Pientä säätöä on Anna Perhon uutuuskirja. Kuva: Jonna Öhrnberg

Toimittaja-kirjailija sanoo perineensä itseironisen asenteensa perheeltään.

Toimittaja Anna Perho julkaisi vastikään uuden kirjansa Pientä säätöä, joka kertoo virheiden tekemisistä ja Annan omista katastrofeista ja kommelluksista.

Itseironinen nainen kertoo kirjassaan muun muassa, kannattaako belgialaiselta rikosliigalta ostaa käytettyä autoa tai liftata New Yorkissa helvetin enkeleiden kyytiin.

– Pientä säätöä on kirjallinen selfie, mikä on sietämättömän narsistinen ajatus – mutta kirja on kirjoittajansa näköinen. Se on kuin narsistisen ihmisen hätähuuto. Koska kukaan ei kysy, kerron silti, Anna kommentoi uutukaistaan Otavan kirjakevään lehdistötilaisuudessa.

Anna ei ole aivan varma, miksi hän halusi antaa epäonnistumiselle kasvot ja saattaa kömmähdyksensä kaiken kansan tietoisuuteen. Hän haluaa kuitenkin viestittää, ettei virheiden tekeminen ole niin vakavaa kuin usein ajatellaan.

– Halusin ehkä sanoa, että epäonnistumisen merkitystä liioitellaan. Loppujen lopuksi kukaan ei ole kiinnostunut sinusta. Aika paljon saa mokailla, ennen kuin kukaan uhraa sille ajatustakaan viittä sekuntia pidempään.

– Totta kai minäkin häpeilen monia asioita, mutta on suorastaan terapeuttista mennä mokiaan kohti, Anna sanoo.

”Minusta tuli lapsisaarnaaja”

Sanavalmis nainen uskoo saaneensa osan itseironisesta asenteestaan jo äidinmaidossa. Kun Annan isovanhemmat täyttivät seitsemänkymmentä vuotta, muu perhe lahjoitti heille lehden, jossa isovanhempia pilkattiin estottomasti.

– Olen kasvanut perheessä, jossa itselleen nauraminen kuuluu kulttuuriin. Nauraminen on minulle henkiinjäämiskeino ja luontainen tapa käsitellä vaikeita asioita, Anna sanoo.

Kirjassaan Anna kertoo olleensa yhdeksänvuotias, kun hänen kouluunsa saapui uusi, vahvasti uskonnollinen opettaja. Tuolloin Anna kääntyi itsekin uskoon, ja alkoi julistaa Jumalan sanaa ympäristössään.

– Se oli tosi outo episodi. Minusta tuli lapsisaarnaaja ja aloin käännyttää muita ihmisiä. Pääkohteeni oli lähellämme asuva alkoholiin taipuvainen mies. Haaveilin myös aina, että pääsisin Helsingin asemalle käännyttämään jenginuoria.

Opettajan pesti kesti kuitenkin vain noin vuoden verran. Kun hän vaihtoi maisemaa, uskonnolliset ajatukset hälvenivät vähitellen Annankin mielestä.

– En koskaan päättänyt, että nyt lopetan, mutta saarnaaminen vain jotenkin unohtui, Anna kertoo.

Lue lisää:

Anna Perho: ”Ilman perhettäni olisin työnarkomaani”

Anna Perhon kolumni: Yksi ryyppy vastaa tuhatta pilateshengitystä

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.