Pientä säätöä on Anna Perhon uutuuskirja. Kuva: Jonna Öhrnberg
Pientä säätöä on Anna Perhon uutuuskirja. Kuva: Jonna Öhrnberg

Toimittaja-kirjailija sanoo perineensä itseironisen asenteensa perheeltään.

Toimittaja Anna Perho julkaisi vastikään uuden kirjansa Pientä säätöä, joka kertoo virheiden tekemisistä ja Annan omista katastrofeista ja kommelluksista.

Itseironinen nainen kertoo kirjassaan muun muassa, kannattaako belgialaiselta rikosliigalta ostaa käytettyä autoa tai liftata New Yorkissa helvetin enkeleiden kyytiin.

– Pientä säätöä on kirjallinen selfie, mikä on sietämättömän narsistinen ajatus – mutta kirja on kirjoittajansa näköinen. Se on kuin narsistisen ihmisen hätähuuto. Koska kukaan ei kysy, kerron silti, Anna kommentoi uutukaistaan Otavan kirjakevään lehdistötilaisuudessa.

Anna ei ole aivan varma, miksi hän halusi antaa epäonnistumiselle kasvot ja saattaa kömmähdyksensä kaiken kansan tietoisuuteen. Hän haluaa kuitenkin viestittää, ettei virheiden tekeminen ole niin vakavaa kuin usein ajatellaan.

– Halusin ehkä sanoa, että epäonnistumisen merkitystä liioitellaan. Loppujen lopuksi kukaan ei ole kiinnostunut sinusta. Aika paljon saa mokailla, ennen kuin kukaan uhraa sille ajatustakaan viittä sekuntia pidempään.

– Totta kai minäkin häpeilen monia asioita, mutta on suorastaan terapeuttista mennä mokiaan kohti, Anna sanoo.

”Minusta tuli lapsisaarnaaja”

Sanavalmis nainen uskoo saaneensa osan itseironisesta asenteestaan jo äidinmaidossa. Kun Annan isovanhemmat täyttivät seitsemänkymmentä vuotta, muu perhe lahjoitti heille lehden, jossa isovanhempia pilkattiin estottomasti.

– Olen kasvanut perheessä, jossa itselleen nauraminen kuuluu kulttuuriin. Nauraminen on minulle henkiinjäämiskeino ja luontainen tapa käsitellä vaikeita asioita, Anna sanoo.

Kirjassaan Anna kertoo olleensa yhdeksänvuotias, kun hänen kouluunsa saapui uusi, vahvasti uskonnollinen opettaja. Tuolloin Anna kääntyi itsekin uskoon, ja alkoi julistaa Jumalan sanaa ympäristössään.

– Se oli tosi outo episodi. Minusta tuli lapsisaarnaaja ja aloin käännyttää muita ihmisiä. Pääkohteeni oli lähellämme asuva alkoholiin taipuvainen mies. Haaveilin myös aina, että pääsisin Helsingin asemalle käännyttämään jenginuoria.

Opettajan pesti kesti kuitenkin vain noin vuoden verran. Kun hän vaihtoi maisemaa, uskonnolliset ajatukset hälvenivät vähitellen Annankin mielestä.

– En koskaan päättänyt, että nyt lopetan, mutta saarnaaminen vain jotenkin unohtui, Anna kertoo.

Lue lisää:

Anna Perho: ”Ilman perhettäni olisin työnarkomaani”

Anna Perhon kolumni: Yksi ryyppy vastaa tuhatta pilateshengitystä

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”