Äitiys on hionut toimittaja Anna Perhoa epäitsekkäämmäksi.

Toimittaja Anna Perholla, 41, on polttava tarve työntää mielipiteensä muille jaettavaksi ja saada niistä palautetta. Tästä poltteesta on syntynyt Annan ensimmäinen kirja, elämäntaito-opas Anna palaa – elä omaa elämääsi, älä muiden.

Anna suhaa Lohjan-kodistaan töiden perässä päivittäin Helsinkiin, meikkaa liikennevaloissa, pyörittää toimistohommia kännykästä käsin sekä pohtii tuttua ristiriitaa uran ja äitiyden yhdistämisestä. Anna kuitenkin uskoo löytäneensä tasapainon ammatillisen kunnianhimonsa ja lapsiperhearjen välille.
 

Vaiston varassa

"Minulla on hyvä itsetunto, joka auttaa luottamaan vaistooni sekä olemaan kelaamatta, mitä muut ratkaisuistani ajattelevat. Suoraan sanottuna minua ei juurikaan kiinnosta. Tiedän kuka olen, eikä se muiden taivastelusta muutu. Mieheni sarkasmin perusteella voisin ajoittain tarkistaa tätä mielipidettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sanotaan, että vanhemmat kasvattavat lapsiaan, mutta kyllä myös lapset kasvattavat ja jalostavat vanhempiaan. Minua lapset ovat hioneet epäitsekkäämpään ja empaattisempaan suuntaan. Puolisona olen itsekeskeinen ja kontrollinhaluinen, mutta toivon olevani myös hyvää seuraa ja hyvä kaveri. Olen huono tekemään kompromisseja, mutta perhe-elämässä niitä on tehtävä. Uskon, että yhteiselämä ja lapset ovat muokanneet minua paremmaksi ihmiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilman perhettäni olisin puhdasverinen työnarkomaani. Puheet laatuajasta vedän vessasta alas, sillä uskon, että rakkaus on tekoja, ja läsnäolo niistä tärkeintä. En silti aina toimi niin, kotonakin ajatukseni ovat liian usein kiinni työssä.
 

Ruuhkavuosidilemma

Minulla kesti kauan pohtia, miksi ryhdyn isona. Olin 24-vuotias, kun pääsin harjoittelijaksi hevoslehteen ja vihdoin tunsin löytäneeni paikkani. Toimittajan työ on intohimoni.

Nyt tuotan juttuja ja ohjelmia eri välineille yhden naisen yrityksessäni. Olisi kauhistus mennä vakituisiin töihin. Minulle on tärkeää saada kuvitella, että voin pitää vapaapäivän koska tahansa. Todellisuudessa harvoin voin, eikä deadlinepohjaisessa työssä voi odotella inspiraatiota. Pitää vain iskeä perse penkkiin ja ryhtyä hommiin.

Olen henkeen ja vereen suorittaja ja rakastan työtäni. Menestys vaatii paljon töitä ja ajoittain teen siinä törkeitä ylilyöntejä. Poden tyypillistä ruuhkavuosidilemmaa: kun olen työn pauloissa, olenko riittävästi läsnä puolisona, äitinä ja ystävänä? En silti häpeä sanoa, että haluan menestyä työssäni."

Anna Perho

  • 17.6.1970 Ypäjällä syntynyt toimittaja ja tuottaja, valmistunut agrologiksi. Kasvoi maatilalla, jota nuorempi veli nyt isännöi.
  • Asuu Lohjalla aviomiehensä ja kahden lapsensa kanssa.
  • Ollut naimisissa viisi vuotta.
  • Tunnetaan muun muassa tv-ohjelmista Perho tuli taloon sekä G-piste.
  • Julkaisi vastikään elämäntaito-oppaan Anna palaa – elä omaa elämääsi, älä muiden (Paasilinna).
Sisältö jatkuu mainoksen alla