"Pyrin eroon keikkojen addiktoivasta vaikutuksesta ja muistutan itseäni, ettei itsetuntoni saa riippua suosiostani", Anna Eriksson sanoo. Kuva Andreas Janett
"Pyrin eroon keikkojen addiktoivasta vaikutuksesta ja muistutan itseäni, ettei itsetuntoni saa riippua suosiostani", Anna Eriksson sanoo. Kuva Andreas Janett

Muusikko Anna Eriksson ei tee enää niin kuin käsketään, vaan niin kuin itse haluaa. Konserttisalien ohella koti on hänelle nykyään tärkeä paikka. "Tietäisivätpä ihmiset, miten tavallista elämää elän", tuore äiti sanoo.

Helsingin Hieta­lahdenrannassa puskee tuuli ja tihuuttaa vettä. Laulaja Anna Eriksson, 36, on saapunut paikalle kevyesti pukeutuneena ja vaatii saada lounaan jälkeisiin kuvauksiin taksin, vaikka matka studiolle on vain sata metriä. Kävely sateessa ei käy, eivätkä aikataulut jousta.

Annalla on hankalan naisen maine. Laulajan terävät mielipiteet ovat nousseet usein otsikoihin, ja Turun Sanomien kolumnistina hän on suominut niin naisten bimboilukulttuuria, median murrosta kuin kaiken viihteellistymistäkin. Viimeksi hän kuohutti musiikkipiirejä arvostelemalla alan kaupallisuutta ja sisällöttömyyttä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä.

Ravintolan lämmössä Annan varautunut olemus kuitenkin sulaa, ja hänestä alkaa pilkahdella sydämellisempi puoli. Kun toimittajan kynä katoaa pöydän alle, sinne katoaa myös Anna, joka kuulemma ehtii sitä paremmin etsimään. Hän tarjoutuu noutamaan ruuan ja jakaa sushipaloja lautaseltaan.

– Tiedän, että minulla on vaikean ihmisen maine ja ihmettelen miksi. Siksikö, etten yritä miellyttää ketään?

Anna miettii hetken ja puistelee sitten päätään.

– Ei se siitä voi johtua. Koko alku-urani tein juuri niin kuin tahdottiin ja yritin miellyttää kaikkia, eikä se siltikään kelvannut.

– Sen täytyy johtua tavastani sanoa asioista kaunistelematta todellisuutta. Jos kaikki viihteellisyys on mielestäni paskaa, sanon sen myös ääneen. Siitä on helppo repiä otsikoita. Kai minulla on oikeus arvostella elämää, jonka olen elänyt läpi? Tiedän todella, mistä puhun.

Enää hän ei tee niin kuin käsketään, vaan päättää itse, miltä näyttää, millaista musiikkia tekee ja milloin esiintyy.

– Minkä ihmeen takia mun pitäisi nuolla jonkun takamusta ja olla tietynlainen, kun ei sillä ole edes mitään taloudellista merkitystä. Eikä suosiollakaan ole merkitystä, koska ei levynmyynti elätä. Minä työskentelen koko vuoden, sävellän ja sanoitan ja teen levyn. Sitten se myy ehkä 10 000 kappaletta. Ei vuoden työstä jää minulle kovin suuria summia käteen. Mitä hyötyä on ylipäänsä yrittää miellyttää ketään tai olla väkisin suosittu? Paljon parempi on vain tehdä täysin omaa juttua ja katsoa, mihin se johtaa.

Illaksi kotiin

Anna Eriksson on monella mittapuulla yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaisartisteja. Hänen levyjään on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta. Hänen biisinsä Kun katsoit minuun ja Kaikista kasvoista ovat kaikkien tuntemia hittejä. Viimeisin levy Mana myi kultaa kolmessa viikossa, ja viimevuotinen konsertti Helsingin Musiikkitalossa haltioitti sekä yleisön että kriitikot.

Vaikka suosittu laulaja nähdään mediassa tiuhaan, Anna ilmoittaa kärsivänsä julkisuudesta ja välttävänsä itsestään puhumista.

– Jos tämä ei olisi työni, en missään tapauksessa pyrkisi julkisuuteen. Varmasti laulaisin, koska sitä rakastan, mutta koen hyvin raskaana sen, että yksityisasiani kiinnostavat ihmisiä.

– Ja tietäisivätpä ihmiset, miten tavallista elämää elän. Rakastan kotona oloa, hän hymähtää.

Koti on Uudessakaupungissa, jossa Anna asuu aviomiehensä, valokuvaaja Matti Pyykön sekä toukokuussa syntyneen poikavauvansa kanssa. Koti toistuu Annan puheissa usein, ja kotoa lähtemisestä on tullut hänelle koko ajan vain vaikeampaa. Moni onkin kysynyt, miksi Anna edes keikkailee.

– Tämä ammatti on ristiriitainen, tähän on toisaalta palo ja intohimo, sillä rakastan laulamista, mutta toisaalta se on tavattoman raskasta.

Kapakkojen sijaan Anna esiintyy mieluummin konserttisaleissa, sillä haluaa, että häntä myös kuunnellaan. Hän ei myöskään matkusta kauas kotikaupungistaan. Syksyn konserttikiertue ei ulotu Jyväskylää pohjoisemmaksi, jotta laulaja ehtisi useimmiten illaksi kotiin.

– Pohjois-Suomen ystäväni eivät ole tyytyväisiä, mutta en aio heitä unohtaa, hän vakuuttaa.

Lastenhoito on tulevalla kiertueella jo järjestetty.

– Vauva kulkee keikoilla mukana, ja onneksi sekä mieheni että äitini pääsevät useimmiten mukaan.

Henkinen valmistautuminen kiertueeseen on alkanut jo loppukesästä.

– Joudun käyttämään paljon aikaa ja energiaa siihen, että saan esiintyjän itsestäni esiin. Ei minun ole helppo mennä ihmisten eteen vaan se on prosessi, jossa kerään rohkeutta ja itsetuntoa.

Armottomat keikkavuodet

Anna ei muistele kaiholla kiireisimpiä keikkavuosiaan. Ei etenkään niitä, jolloin hän asui yksin ja palasi keikoilta ja kiertueilta kotiin, jossa kukaan ei odottanut.

– Se hetki, kun kiertue on ohi ja palaat tyhjään kotiin tai hiljaiseen hotellihuoneeseen, on aika tuskainen hetki. Yhtäkkiä se kaikki loisto, säpinä ja touhu on poissa, ja oletkin yksin itsesi varassa. Ei olekaan ketään, Anna muistelee.

Syvänruskeat, hiukan surumieliset silmät katsovat kohti.

– Laskin matkalaukkuni lattialle, katselin ympärilleni, olin hirvittävän väsynyt ja mietin, että mitä varten mitään kannattaa tehdä. Aina tulee tämä tyhjyys. Olin antanut liian paljon itsestäni, ammentanut itseni tyhjiin, eikä yksityiselämään jäänyt mitään. Minulla ei ollut normaalia elämää tai tavallista arkea. Elin keikkoja varten ja kotona nukuin pois univelkoja, pesin pyykkiä tai huolsin vaatteita. Se oli väliaikaa oikeasta elämästä.

Anna vakuuttaa, ettei kaipaa kotona ollessaan esillä oloa tai aplodeja.

– Ei tule sellaista hetkeä tai tunnetta, että apua, nyt on päästävä esiintymään tai yleisön eteen. Olen niin onnellinen siitä, että arkikin on nyt täyttä elämää, enkä halua siitä pois. Ihaninta on, että elämä on läsnä sekä kotona että työssä.

Menestyksen vuosina Annalla ei ollut rahasta pulaa, mutta setelit katosivat elämän pyörteisiin. Lue uusimmasta Me Naisista 34/2013, miten Anna nykyään elää. 

Lue myös:

Anna Eriksson: "Olen sielultani mummo"

Anna Eriksson: "Nainen on nainen ilman äitiyttäkin"

Anna Eriksson

Laulaja on syntynyt 22.4.1977 Rauman maalaiskunnassa.

Asuu Uudessakaupungissa aviomiehensä, valokuvaaja Matti Pyykön, ja toukokuussa syntyneen poikavauvan kanssa.

Nousi pinnalle MTV3:n Kiitorata-ohjelmasta 1996.

Julkaissut 9 studioalbumia, joista Garden of Love oli englanninkielinen. Levyjä myyty puoli miljoonaa kappaletta.

Kokoelmalevy Annan vuodet ilmestyi juuri. Aloittaa lokakuun lopussa konserttisarjan Turusta. Kiertue päättyy itsenäisyyspäivän aattona Helsinkiin.

Laulujen teon ohella maalaa ja kirjoittaa kolumneja.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.