Laulaja Anna Abreu etsi tulista miestä, mutta löysi täydellisen puolison harkitsevasta järkeilijästä. – En yhtään kestä nössöilevää miestä. Laurin kanssa emme tee samoja virheitä, Anna sanoo.

Laulaja Anna Abreu, 25, ja lumilautailija Lauri Heiskari, 31, juhlivat häitään Annan toisessa kotimaassa Portugalissa elokuussa kaksi vuotta sitten.

– Se, että Lauri lyhyen seurustelun jälkeen kosi minua ja muutti vuokseni Suomeen oli varmasti kaunein rakkaudenteko mitä vuokseni on tehty, Anna sanoo.

Anna kertoo ihastuneensa Laurissa muun muassa tämän itsevarmuuteen.

– En yhtään kestä nössöilevää miestä, eikä tossukka pärjäisi rinnallani, sillä olen temperamenttinen ja tallon toisen helposti. Miehelläni pitää olla rohkea huumorintaju, heitän itsekin ronskia läppää ja on surkeaa, jos joudun selittelemään sarkasmiani. Arvostan myös kunnianhimoa, että elämässä on päämääriä.

Aiemmin Anna oli kuvitellut, että hänen parikseen sopisi toinen yhtä tulinen ja temperamenttinen. Harkitsevainen ja järkeilevä Lauri on kuitenkin osoittautunut nappivalinnaksi.

– Olen rakastava mutta tosi temperamenttinen ja siksi raskaskin. Hermostun helposti ja osaan olla todellinen drama queen: ah, kaikki on ohi! Minulle sopiikin tyyni ja harkitsevainen mies. Riidoissa Lauri on minua fiksumpi: hän miettii, miksi reagoimme näin ja miten hän toimisi, etten hikeentyisi niin. Se kehittää meitä, ettemme kompastu aina samoihin virheisiin.

Hääpäivä joka päivä

Kesä ei ainakaan hiljennä Annan menoa. Laulaja kiertää keikkalavoja viimeistä kertaa tutulla kokoonpanolla ja vanhoja hittejään esittäen. Syksyllä kaikki muuttuu: bändi, tyyli ja laulujen kieli englannista suomeksi.

– Tuntuu jännältä muuttaa kaikki, mutta nyt oli selkeästi uudistumisen aika.

Uudessa suomenkielisessä Bandana-biisissään Anna yllyttää ihmisiä tekemään arjestakin juhlaa.

– Miksi kaikki hauska pitäisi säästää viikonloppuun tai lomille? Ajattelen, että sama pätee parisuhteessakin: hääpäivää pitäisi viettää joka päivä, Anna innostaa.

Miten kahden reissutyöläisen arki toimii? Voisiko Anna antaa pettämistä anteeksi? Lue koko Annan Tunnustuksia rakkaudesta -haastattelu Me Naisten numerosta 27/2015.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla