Alma erottuu joukosta paitsi äänensä myös hohtavan tukkansa ansiosta. Kuva: Liisa Valonen
Alma erottuu joukosta paitsi äänensä myös hohtavan tukkansa ansiosta. Kuva: Liisa Valonen

Alma on parasta, mitä suomalaiselle musiikille on pitkään aikaan tapahtunut. Tosifani kertoo, miksi.

Teininä en koskaan oikein päässyt mukaan fanityttöhuumaan. Ei vain löytynyt idolia, joka olisi ollut kaikin puolin tarpeeksi ihana.

Sitten koitti kevät 2016. Teini-ikä oli takana, mutta fanitus vasta edessä. Sain pyynnön kirjoittaa pienen jutun Almasta, laulajalupauksesta, jonka tuotanto koostui vierailusta Sini Sabotagen Muuta ku mä -kappaleessa ja lyhyestä Karma-hitin teaserista. Ei kuulostanut kovin kummoiselta CV:ltä, mutta ai että, miten mahtava kappale Karma on ja oli, myös Instagramista kuultuna pikkupätkänä. Ihastuin Almaan ikihyvikseni.

Alle vuodessa Alma on ottanut valtavia harppauksia popmusiikin maailman huipulle. Näistä syistä helsinkiläisestä 21-vuotiaasta on tullut Suomen kansainvälisesti menestynein poplaulaja kautta aikain, kuten Kuukausiliitteen jutun otsikossa todetaan.

1. Alma on enemmän kuin laulaja

Laulajista eniten arvostusta ovat perinteisesti saaneet ne, jotka kirjoittavat kappaleensa itse. Alma pistää paremmaksi: jo ennen kuin hänen oma uransa starttasi kunnolla, hän kirjoitti biisejä Sony/ATV:n artisteille

2. Almalla on Anna

Alma ja hänen kaksossiskonsa Anna kertovat Kuukausiliitteen haastattelussa olevansa aina yhdessä. Tämä ei jää epäselväksi, kun seuraa Alman (@cyberalma) ja Annan (@annacyber) Instagram-tilejä. Kaksosilla on totta kai identtisen neonväriset hiukset. 

 

#cybertwinz @cyberalma

Käyttäjän @annacyber jakama julkaisu

3. Alman napa ei näy

Paljaan pinnan näyttäminen musiikkivideolla voi olla ihan okei, mutta on silti todella virkistävää, että meillä on supermenestynyt poplaulaja, jonka tekemisestä nolla prosenttia on vilauttelua.

4. Alma ottaa rennosti

Alma on tunnettu kiroilustaan eikä esiinny aina tarkasti maalatussa meikissä ja stylistin miettimissä vaatteissa. Saliselfiet tai terveysruokapostaukset eivät myöskään kuulu Alman tyyliin. Me Naisten haastattelussa Alma toteaa, että hänellä on taipumusta möläyttelyyn.

– Olen joutunut kamppailemaan häpeän kanssa. Olen huomannut, että parhaiten siihen auttaa fuck it -meininki.

5. Alma arvostaa Suomea

Alma kertoo Demi-lehden haastattelussa itkevänsä melkein aina, kun näkee Suomen valot lentokoneen ikkunasta. 

– Rakastan pimeyttä, saunaa, kesää, talvea ja suomalaisten aitoutta.

6. Alma nauttii elämästään

Mitä tekisit, jos sinusta tulisi yllättäen tähti ja tulisit yhtäkkiä tempaistuksi tavallisesta elämästäsi Las Vegasin ja Los Angelesin viihdemaailman sykkeeseen? Yrittäisitkö esittää, että eipä tässä kummempaa, normipäivä? Alma ei yritä. Hän ottaa ilon irti matkustamisesta ja postailee Instagramiin kuvia itsestään polskimassa uima-altaassa, tsekkaamassa Hollywood-kylttiä ja makoilemassa hotellisängyllä kengät jalassa.

 

LA$ VEGA$

Henkilön ALMA (@cyberalma) jakama julkaisu

7. Alma vie Suomen maailmankartalle

Suomalaisten poptähtien sarjassa Alma on käsittämättömän menestynyt kansainvälisesti – varsinkin kun ottaa huomioon, että hän on tehnyt musiikkia varsin vähän aikaa ja julkaissut varsin vähän kappaleita. Esimerkiksi Alman Dye My Hair -hittiä on kuunneltu Spotifyssa pian 30 miljoonaa kertaa, eikä se ole vielä mitään, jos vertaa Alman Felix Jaehnin kanssa tekemään Bonfireen, jolla on yli 75 miljoonaa kuuntelukertaa.

8. Alma on omapäinen tyyli-ikoni

Kenellä oli neonkeltaisen ja vihreän kukertavat hiukset ennen Almaa? Ei kovin monella. Sininen tukka alkaa tulla suorastaan tavalliseksi, mutta Alman kummallinen hiustenväri on edelleen omalaatuinen. Samoin on Alman pukeutumistyyli, jota en edes yritä kuvailla. 

9. Almalla on tavoitteet korkealla

Meillä Suomessa riittää ihmisiä, joiden tavoitteena on tehdä parhaansa ja katsoa, mihin se riittää. Se on ihan kiva tavoite, mutta tässäkään asiassa vaihtelu ei ole pahitteeksi. Kun haastattelin Almaa ennen Karma-megahitin julkaisua, hän sanoi luottavaisesti, että tavoittelee kansainvälistä poptähteyttä. Almalla oli jo silloin merkittävä levytyssopimus ja muutenkin hyvät kansainväliset yhteydet, mutta silti heitto oli mukavan uskalias tyypiltä, joka ei ollut julkaissut oikein mitään. 

10. Alma on perhetyttö

Suomessa ollessaan Alma asuu kotona äitinsä, isänsä ja siskonsa kanssa ja pyrkii olemaan avuksi liikuntarajoitteisille vanhemmilleen.

– Perheen rooli on mielettömän iso. Olen feilannut elämässä miltei kaikessa muussa kuin tässä – nyt on tilaisuuteni tehdä vanhempani ylpeiksi minusta, enkä halua jättää sitä käyttämättä, Alma puhuu musiikkiurastaan Pirkka-lehdessä.

+ vielä yksi syy, se tärkein: Alma tekee loistavaa musiikkia

Tämä kohta ei selityksiä kaipaa.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.