"Mieheni on paras ystäväni. Ihanne on, että toista ei tarvitse, vaan yhdessä ollaan sen takia, että se on kivaa”, sanoo Anna Perho. Kuvat: Jouni Harala
"Mieheni on paras ystäväni. Ihanne on, että toista ei tarvitse, vaan yhdessä ollaan sen takia, että se on kivaa”, sanoo Anna Perho. Kuvat: Jouni Harala

Anna Perho on muuttunut vuosien mittaan boheemista säntilliseksi suunnittelijaksi. Nukkumaan ei mennä, jos keittiö ei ole tiptop.

3 vuotta

Tipuin ensimmäistä kertaa hevosen selästä kolmevuotiaana. Se ei tappanut kiinnostustani. Hevoset pitivät pitkään kiinni nuoruuden maisemissa maatilalla – ehkä vähän liiankin pitkään. Heräsin aika myöhään siitä harhasta, että tekisin hevosista itselleni ammatin. Hakeuduin maatalouskoulusta hevosalan lehteen harjoitteluun ja kolmen minuutin kuluttua tajusin, että tuleva ammattini onkin tässä, kirjoittamisessa.

1000 kolumnia

Se on kyllä aika paljon. Parhaana vuotena olen hakannut lähes 100 kolumnia. Muutama vuosi City-lehden kolumnistina auttoi kehittämään omaa tyyliä, kun käsky oli olla mahdollisimman provokatiivinen 200 sanan verran. Mieleni on oppinut havainnoimaan ympäristöä, ja näen yllättävienkin asioiden välillä yhteyksiä. On luonnevika, että aina pitää olla jotakin mieltä. Välillä se myös uuvuttaa: voisiko asioiden vain antaa olla?

2 poikaa

Nuorempi poikani menee lukioon ja vanhempi pääsi jo ylioppilaaksi. Ylioppilasjuhlissa syötiinn hodareita paperilautasilta. On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, millaisia ihmisiä lapsistani on kasvamassa. Millaisia arvoja heillä on, mitä juttuja he tahtovat ja pitävät urpona? Kasvatustyön jäljet näkee vasta nyt. Se on todella kiehtovaa, mutta samalla vaikeaa. Päivät voivat olla pitkiä, mutta vuodet tosi lyhyitä.

Lasten kasvaminen ja kasvattaminen ovat myös muokanneet identiteettiäni piirun verran hyväksyvämmäksi. Olen aika vaativa itseäni ja muita kohtaan, mutta lasten kohdalla on pitänyt hyväksyä se tosiasia, että toisten pitää antaa tehdä omat valintansa ja virheensä.

5 ja puoli vuotta radiossa

Harvassa työssä saa nauraa niin paljon, että kyyneleet lentävät silmistä jo ennen aamuseitsemää. Siksi radiotyöstä jäi ihanat muistot. Kun yleisö ei ole studiossa läsnä, tehtävänä on naurattaa työparia ja sitä kautta viihdyttää yleisöä.

Oma näkökulma ja uteliaisuus on se juttu, oli sitten kyse radiosta tai kolumneista. Kaikki osaavat kirjoittaa tai puhua, mutta tärkeintä on löytää sellainen näkökulma, josta ihmiset eivät ole tarkastelleet aihetta aiemmin.

18 reikää

Olen innostunut golfista. Osa harrastajista harmittelee lajin eliittimainetta, mutta itse ihastuin golfiin juuri ulkourheilullisista syistä: käyttäytymisetiketti, pukeutumissäännöt ja klubitalojen charmi viehättävät. On mahtavaa, kun kausi on alussa ja kaikki menee vielä toistaiseksi hyvin. Loppukaudesta menee jo paljon huonommin.

1 arvo

Tärkein elämänarvoni on vapaus. Se heijastuu elämässäni aivan kaikkeen, esimerkiksi töihin. Olisi kauhistuttavaa mennä jollekin toiselle töihin, ja sen takia olen yrittäjä. Minulle on tärkeää, ettei kukaan sanele, milloin voin pitää kesälomaa tai saanko ottaa seuraavan tiistain vapaaksi. Vapaus tarkoittaa sitä, että valitsee epävarmuuden tyytymättömyyden sijaan.

1989

Olemme tunteneet mieheni kanssa vuodesta 1989. Olin abi ja hän yläasteella, ja mielestäni hän oli tietenkin todella lapsellinen tyyppi. Meillä on siis neljä vuotta ikäeroa, enkä olisi voinut kuvitellakaan, että tuosta pikkuveljeni kaverista tulisi joskus aviomieheni. Mutta vuosien kuluessa huomasin, että tuollahan on itse asiassa aika kiinnostavia ajatuksia. Aika kauan siinä kuitenkin haaskautui ennen kuin huomasimme, että tässä voisi olla jotain muutakin kuin läpänheittoa.

 

Anna ei keräile mitään, sillä viime vuosina hän on alkanut kyseenalaistaa omaa kulutustaan. ”Taide on kiinnostanut minua aina, ja omistan muutamia nykytaideteoksia.”
Anna ei keräile mitään, sillä viime vuosina hän on alkanut kyseenalaistaa omaa kulutustaan. ”Taide on kiinnostanut minua aina, ja omistan muutamia nykytaideteoksia.”

1 neuvo arkeen

Suunnitteleminen. Suurin osa suomalaisista ei suunnittele työpäiväänsä millään tavalla, ja samaan aikaan kaikki valittavat kiirettä. Niin kauan kun et itse suunnittele ja rajoita ajankäyttöäsi, joku muu tekee sen puolestasi. On kamalaa, kun elämä ei pysy hallussa, vaan ohjailu siirtyy jollekin toiselle. Usein ihmiset suorittavat asioita, joita kukaan ei edes odota heiltä. Suunnittelen arkeni, ja on todella huojentavaa tajuta, että minulla on seuraavat kaksi viikkoa suunniteltuna tunnin tarkkuudella.

0 sotkuista keittiötä

En voi mennä nukkumaan, jos keittiötä ei ole siivottu. Sen täytyy olla tiptop, tai alkaa harmittaa. Uskon rikkinäisten ikkunoiden teoriaan: jos päästät yhden paikan repsahtamaan, se houkuttaa muutenkin sikailemaan.

200 sivua ajanhallintaa

Jätin uuden kirjani käsikirjoituksen kustantajalle pari viikkoa sitten. Kirjani Antisäätäjä kertoo siitä, miten voi suunnitella ajankäyttöään niin, että siitä saa maksimaalisen hyödyn. Omaa ajankäyttöäni en ole kokenut ongelmaksi, mutta kaikki muut ympärillä ovat. Olen sellainen boheemi unohtelija ja myöhästyjä. Elämänlaatuni on parantunut huomattavasti, kun olen ryhtynyt suunnittelemaan elämääni. Aina ei tarvitse olla spontaani.

2+2 pikkuveljet ja heidän vaimonsa

Minulla on laaja ystäväpiiri, mutta ei sellaista tyttökirjojen parasta ystävää, joka tuo lämmintä kanakeittoa oven taakse, kun olen kuumeessa. Mutta veljeni ja heidän vaimonsa ovat minulle todella tärkeitä ystäviä. Sisarussuhde on ihmissuhteiden aatelia. Kukaan toinen ei ymmärrä sinua samalla tavalla kuin oma sisko tai veli. Yksin oleminen on minulle myös erittäin tärkeää. Olen tarvittaessa sosiaalisesti kyvykäs, mutta pääni hajoaa, jos en saa olla runsaasti omissa oloissani. Se on varmasti perheelleni välillä rasite. Nyhjötän kirjan kanssa hiljaa ja viestin ihmisvihaa.

7,5 tuntia unta

Jos unet jäävät välistä, mikään ei toimi. Opin kunnioittamaan radiotyössä lepäämistä ja palautumista. Silloin sosiaalisen elämäni määrä tippui lähelle nollaa. Jos valvoi yhdenkin illan, se heijastui moneen seuraavaan päivään. Tuntuu ylelliseltä, kun on vihdoin mahdollisuus lähteä ulos.

30 vuotta

Ikä, jolloin kuvittelin olevani tyystin valmis ja kauhean vanha. Jälkeenpäin harmittaa, että tuhlasin aikaa läskeistä ja ulkonäöstä murehtimiseen, vaikka 30-vuotiaana sitä on fyysisen kukoistuksensa huipulla. Pelkäsin myös, että tipun ammatillisesti kärryiltä, koska kieltäydyin parista houkuttelevasta työpaikasta voidakseni olla enemmän lasten kanssa. Tosiasiassa kaikki isot jutut ovat tapahtuneet noiden vuosien jälkeen. Nuorempana sitä vain luulee, että kaiken pitää tapahtua heti.

Lue Me Naisten muutkin Elämäni numeroina -jutut täältä.

 

Anna Perho

46-vuotias media-alan uurtaja, kolumnisti, radiojuontaja ja tv-esiintyjä.

Perheeseen kuuluu kaksi poikaa ja aviomies Sami Tenkanen.

Työskentelee nykyisin myös ratkaisukeskeisenä valmentajana.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...