Uuden levyn pian julkaiseva laulaja Anna Eriksson ei ymmärrä, mitä vikaa tuulipuvuissa on.

Kuva Sakari Majantie

Anna Erikssonin elämä sujuu nykyään rauhallisesti pienessä rannikkokaupungissa. Huhtikuussa uuden levyn julkaiseva Anna muutti puolisonsa, valokuvaaja Matti Pyykön kanssa Uuteenkaupunkiin viisi vuotta sitten. Seesteinen arki maistuu laulajan mielestä kymmenen Helsingin-vuoden jälkeen hyvältä.

– Olen sielultani mummo, pidän kaikesta vanhasta ja nautin hiljaisuudesta. Käyn päivittäin juoksu- tai kävelylenkillä ja useimmin tuulihousuissani. Miksiköhän tuulihousuista aina vitsaillaan, ainakin tällaisessa rannikkokaupungissa ne ovat hirmu kätevät.

Koti löytyy omakotialueelta kävelymatkan päässä keskustasta, lenkkireitti rannan tuntumasta ja kaupat torin laidalta. Vaatteensa Anna tilaa netistä ja kampaajalla hän käy Helsingissä, jossa on silloin tällöin piipahdettava töidenkin takia.

– Kotonaanhan sitä ihminen enimmäkseen viihtyy, en kaipaa mitään ihmeellistä. Olen nykyään onnellisempi ja tasapainoisempi kuin koskaan.

Kalastusta ja tuulipukulenkkejä

Annasta on kaikessa hiljaisuudessa sukeutunut kalapitoista ruokavaliota myöten rannikon tyttö.

– Rakastan ruuanlaittoa ja varsinkin kalaruokia, ja mitä kalaan tulee, yritämme olla mahdollisimman omavaraisia. Viime syksynä palasimme Norjan Saltstraumenista mukanamme 30 kiloa itse pyydettyä kalafileetä, ja olemme syöneet niitä koko talven. Laitan kalaa kolme neljä kertaa viikossa.

Kalastusreissuilla Anna ohjaa pilkkihaalareissa venettä ja Matti sukeltaa vuonosta kalat. Mökille palattua mies perkaa ja fileoi, ja Anna pussittaa pakastimeen.

Kotikylällä Uudessakaupungissa Annalla ja Matilla on tuttava, jolta ostetaan riistaa sekä tyrnimummo, jolta haetaan marjat pakastimeen.

– Nyt haaveilen omasta kasvimaasta.

Lue myös: Annan logiikka

"Onko se urheilua, kun alamittaiset miehet ajavat autoa?" Naisen logiikka -haastattelussa Annan mielipiteet formulakisoista ja keittiön herruudesta.

”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin tähtivalmentajana jatkava Anna Puu rauhoittaa tahtiaan jättämällä keikkailun puoleksi vuodeksi.

Laulaja Anna Puu on kuulunut viime vuosina maamme suosituimpiin esiintyjiin. Viimeiset kaksi vuotta ja kaksi kuukautta hän onkin kiertänyt bändinsä kanssa Suomea ilman pidempiä taukoja.

Klubikeikkojen, festareiden ja konserttien lisäksi kahteen vuoteen on mahtunut muun muassa yksi kausi Voice of Finlandia sekä Vain elämää, jonka myötä keikkasettiin tuli uusia kappaleita. Koko ajan Anna on myös tehnyt uutta musiikkia.

– Tämä on ollut hulluin kaksi vuotta koskaan. Tuntuu, että en enää edes muista, mikä on tapahtunut missä kuussa ja minä vuonna. Ajantaju on ihan sekaisin, Anna kuvaili Voice of Finlandin seitsemännen kauden lehdistötilaisuudessa.

”Yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen.”

Nyt tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos. Anna tekee vuoden viimeisen keikkansa Tavastialla keskiviikkona, ja palaa keikkalavoille seuraavan kerran vasta ensi kesän festareilla.

Näin joulun alla Anna myöntää olevansa väsynyt. Varsinaista lomaa kevät ei kuitenkaan tule olemaan, sillä häntä työllistävät Voice of Finlandin kuvaukset, minkä lisäksi hän tekee uutta musiikkia ja levyä.

– Olen kyllä todella loman tarpeessa. Mutta yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen, Anna suunnittelee.

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!