Kun Anja Snellmann sai kuulla olevansa erityisherkkä, moni asia selvisi ja pelot saivat selityksensä. ”Puolisonikin sanoi ymmärtävänsä minua eri tavalla.”
Kun Anja Snellmann sai kuulla olevansa erityisherkkä, moni asia selvisi ja pelot saivat selityksensä. ”Puolisonikin sanoi ymmärtävänsä minua eri tavalla.”

Kirjailija Anja Snellman kasvoi 1950- ja 60-lukujen Kalliossa, isän alkoholismin ja väkivallan varjossa. – Ilman kodin ristiriitoja en ehkä olisi mennyt pöydän alle runoja kirjoittamaan.

OPPI 1: MEITÄ ON JOKA LÄHTÖÖN

”Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni Helsingin Kalliossa. Se oli kirjava asuinpaikka, hurjat kulmat. Kun sain lapsia, en halunnut heidän kasvavan samoilla kulmilla.

Ensimmäisinä viitenä ikävuotenani ehdin nähdä puukotuksia ja ammuskelua. Kavereiden vanhemmista joku ampui itsensä, toinen löi lastaan lihamyllyllä päähän niin, että tämä kuoli.

Myöhemmin olen miettinyt, kuinka monen lapsuudessa tällainen oli tavallista. Kallio antoi sellaisen kasvualustan, että jo pienenä ymmärsin meitä olevan joka lähtöön. Elämässä tallaa kirjavaa porukkaa.”

OPPI 2: PÖYDÄN ALLE PIILOON

”Isäni oli alkoholisti. Hän oli Karjalan evakkoja eikä koskaan oikein sopeutunut elämään täällä. Minulla on muistikuvia, miten isä paiskoi äitiä, siskoakin. Minua ei koskaan.

”Suhteeni isään päättyi tappeluun.”

Lapsuuttani varjosti isän väkivallan pelko, ja äitini sairasteli paljon. Strategiani oli pysyä poissa. Olin arki-illat urheiluharrastuksissa tai kavereiden kanssa Linnanmäen kallioilla. Lopulta myös minun suhteeni isään päättyi konfliktiin, tappeluun. Välien parantelemisesta ei tullut enää mitään.

Siskollani oli kitalakihalkio, jota ei koskaan kunnolla korjattu. Hänen puheestaan oli vaikea saada selvää. Äidin ohella olin ainoa, joka kunnolla ymmärsi häntä. En vieläkään tarkkaan tiedä, mitä kaikkia vammoja ja vaikeuksia siskollani oli. Ihmissuhteita ei ainakaan, hän eli hyvin traagisen elämän ja kuoli vuonna 2011. Olin hänen omaishoitajansa, kuten sitä ennen äidinkin.

Kirjat ja kirjoittaminen olivat minulle tärkeimpiä pakopaikkoja. Ilman kodin ristiriitoja en ehkä olisi mennyt pöydän alle runoja kirjoittamaan. Tavallaan vaikea lapsuus oli siis kirjailijalle onni.”

OPPI 3: PELOT SAAVAT SELITYKSENSÄ

”Muutin kotoa 19-vuotiaana. Alku yliopistossa oli huumaavaa ja löysin valtavasti asioita, jotka kiinnostivat. Vihdoin uteliaisuuteni sai kukoistaa ja olin vapaa, kun kukaan ei kysellyt perääni.

Olin pärjännyt koulussa ihan hyvin, mutta kokenut sosiaalisia vaikeuksia. Olin introvertti lapsi, pelokas ja ujo. Moni peloistani sai selityksen muutama vuosi sitten, kun tajusin kantavani synnynnäistä neurologista ominaisuusrykelmää, joka tekee minusta äärimmäisen erityisherkän.Erityisherkkyyden ymmärtäminen on selkiyttänyt asioita. Kun puolisoni Jukka Orma luki alan perusteoksen Erityisherkkä ihminen, hän sanoi, että palat loksahtelivat sivu sivulta paikoilleen. Että nyt hän ymmärtää minua ihan toisin.

Erityisherkkyys ei aina ole tehnyt ihmissuhteistani helppoja. Sen hyviä puolia ovat kuitenkin intuitiivisuus ja suuri empatia. Minulla on yhä läheiset suhteet eksiini ja jopa heidän sukulaisiinsa. Olen sillä tavalla orpo, ettei omaa sukuani ole enää jäljellä.”

OPPI 4: HYLKÄÄMINEN SATTUU

”Aloin kirjoittaa runoja kahdeksanvuotiaana. Lähettelin niitä milloin Parnassoon, milloin Nuoren voiman liittoon. Vanhempani olivat verbaalisesti lahjakkaita. Isä kirjoitti työpaikkansa lehtiin ja haaveili kirjailijan ammatista, äiti piti koko elämänsä päiväkirjaa ja kirjoitti runoja.

Kirjoittajaleirillä opettajani Jussi Kylätasku sanoi näkevänsä runoissani narratiivia, tarinaa. Kirjoitin esikoisteostani Sonja O. kävi täällä (1981) seitsemän vuotta.

Lähetin sen käsikirjoituksen usealle kustantajalle. Olin kirjallisuuden opiskelija ja tiesin, ettei kustannussopimusta voinut pitää itsestään selvänä. Silti hylkäyskirjeet sattuivat, erityisesti WSOY:ltä saadut.

Jälkikäteen ajatellen sen kustannusjohtaja oli lempeän ankara ja kannustava, mutta silloin näin vain hylkäämisen, epäonnistumisen.

Muistan edelleen, miten pahasti silloin kolahti: olin toimintakyvytön muutaman viikon. Itkin vain ja ajattelin, että jos en saa ensimmäistä kirjaani läpi, ryhdyn psykologiksi ja alan auttaa muita elämän suurissa pettymyksissä. Muita, joiden unelmat eivät ole toteutuneet.”

OPPI 5: MINULLA ON NOMADIN LUONNE

”Palasin tähän B-suunnitelmaani viisi vuotta sitten, kun näin yliopistolla ilmoituksen psykoterapiakoulutuksesta. Se oli hyvin intuitiivinen päätös. Hain nelivuotiseen koulutukseen, enkä kertonut asiasta kenellekään.

”Minulla on hyvin vähän läheisiä.”

Nyt työskentelen myös terapeuttina. Itselleni se on luonnollista: kirjoittamisessa ja terapeutin työssä on kysymys samasta asiasta, ihmisen mielestä. Välillä kyllästyn kirjailijan työhön ja siihen, miten kirjallisuus, kustantaminen, kirjakauppalaitos ja kirjallisuuden arvottaminen on muuttunut. En pidä kaikista alan trendeistä, brändäämisestä ja viihteellistymisestä.Välillä väsyn kirjailijan itsekeskeisyyteen ja siihen vaanivaan tunteeseen, että pitäisi kirjoittaa, koska rahat loppuvat tai jotta en unohtuisi lukijoiltani.

Pelkään jämähtämistä, elämältä kuolemista. Olen levoton, luonteeltani nomadi.”

OPPI 6: NAISILLE ON ERI SÄÄNNÖT

”Ihmisillä on muistikuva, että Sonja O. kävi täällä oli heti valtava menestys. Ei se niin mennyt. Kirja sai myös ennakkoluuloisia, kauheitakin arvioita.

Kirjassa Sonjalla on suhde toiseen naiseen ja hän ihastuu myös mieheen, jolla on mieskumppani. Silloin näitä sai selitellä, vastata kysymykseen, olenko lesbo tai bi. Sitäkin sain jatkuvasti selittää, miksi ­kirjassa kuvattiin miehiä niin kuin mieskirjailijat olivat kautta aikojen kuvanneet naisia. Minusta oli käsittämätöntä, että moiseen reagoitiin niin voimakkaasti ­vielä 1980-luvulla.

Mietin, voisiko yksi kirja nyt herättää sellaisia reaktioita kuin Sonja O. 35 vuotta sitten. Että saisi uskovaisilta piireiltä ­paskaa paketissa.”

OPPI 7: OLEN SARANAPUOLEN KULKIJA

”Kirjat eivät ole minulle yksittäisiä taideteoksia, vaan etappeja urallani, matkallani. Kirjoitan erilaisista aiheista eri tyylilajeilla. Olen vaihtelunhaluinen, haluan ottaa riskejä. Olen vaihtanut kustantajaa ja nimeäkin.

Olen kirjoittanut omaelämäkerrallisia teoksia sekä romaaneja, joissa on hyvin vähän jos ollenkaan aineksia elämästäni. Kirjailija kirjoittaa kuitenkin aina itsensä kautta. Pidän voimakkaimpina teoksia, joissa aistin taiteilijan läsnäolon. Tunnustuksellisuus olisi siihen väärä sana, läsnäolo on parempi.

En halua olla itsestäänselvyys enkä halua itse ottaa asioita itsestään selvinä. Kapinamieleni ei ole haihtunut: olen ikuinen saranapuolen kulkija, kyseenalaistaja. Ajattelen nyt, että olisin voinut antaa itseni eksyä harhapoluille useamminkin.”

OPPI 8: OLEN KEIKKUVA YSTÄVÄ

”Minulla on hyvin vähän hyvin läheisiä ihmisiä enkä kaipaa enempää.

Viihdyn yksinäisyydessä ja erakkona pitkiäkin aikoja. Siinä mielessä olen vähän keikkuva ystävä, eivätkä kaikki kanssakulkijat ole tätä ymmärtäneet. Siihen on saattanut jäädä moni orastava ystävyys.

Olen kyllä loputtoman utelias ja tykkään ihmisistä pieninä annoksina. Minun on helppo tutustua toisiin. Tänäänkin Uimastadionin saunassa kävin taas intensiivisen keskustelun, jota jäin miettimään.”

OPPI 9: ONNISTUIN MUUTTAMAAN VANHEMMUUDEN KETJUA

”Minulla oli nuoresta iso halu saada lapsia. Kun tulin äidiksi, katkaisin tietoisesti joitakin sukupolviemme ketjuja. En halunnut jatkaa sukujeni puhumattomuutta, salaisuuksia ja katkeruutta. Myös väkivaltaisuuden kierre katkesi minuun.

”En ole pohtinut. olenko hyvä vai huono äiti.”

Työssäni näen usein, miten lasisen lapsuuden kokeneet naiset valitsevat isänsä kaltaisia miehiä. Hakevat miehiä, jotka dokaavat ja vetävät turpaan. Minulla ei tätä tendenssiä ole ollut koskaan.

En halunnut toistaa äitini ylihuolehtivuutta, mutta taisin astua siihen ansaan. Yllätin kuitenkin itseni olemalla rauhallisempi äiti kuin olin kuvitellut. ­Koskaan en ole pohtinut, olenko hyvä vai huono äiti.

Olen yrittänyt tarjota lapsilleni rauhallisen ja turvallisen mutta sopivasti liikkuvan lapsuuden. Lasten ollessa pieniä elimme pitkiä aikoja Kreetalla. Käpylän-
talomme pihalla lapset pyörivät vapaasti kavereineen. Se oli kieltämättä aika idyllistä.”

OPPI 10: KREIKKANI ON NYT TOINEN

”Muistan hyvin, miten ensimmäisen kerran päädyin Kreetalle 23 vuotta sitten. Äitini oli juuri kuollut, ja kevät oli ollut raskas. Rengastin kartalta Kreetan Hanian ja ilmoitin silloiselle miehelleni Saskalle, että tuonne mennään.

Lentokoneesta astuessani haistoin kukkuloiden oreganon, rosmariinin, timjamin ja näin Kreetan valon ja värit. Se oli sillä selvä. Tunnen olevani adoptiokreetalainen.

Tulevassa Lähestyminen-romaanissani lähestytään Kreetaa meriteitse. Kirjani päähenkilö on tottunut sukeltamaan Välimeren rannoilla ja näkemään minolaisia palatseja, vanhoja kaleereja ja uponneita kyliä.

Nyt Välimeri on eri meri. Sen syvyyksissä on hylkyjä, kumiveneitä, lasten ruumiita. Kreikka, josta nyt kirjoitan, on eri Kreikka kuin se, jossa olen asunut ja joka on edelleen yksi kotimaani.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Anja Snellman-Orma

  • Kirjailija, terapeutti, journalisti syntyi 23.5.1954 Helsingissä, missä yhä asuu muusikko Jukka Orman kanssa.
  • Kaksi tytärtä liitosta toimittaja Saska Saarikosken kanssa.
  • 24 romaania ja kolme runokokoelmaa, aluksi nimellä Anja Kauranen. J. H. Erkon palkinto 1981, Pro Finlandia 2007.

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Elisabeth Moss

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.

Kun porilaiset tosi-tv-tähdet Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen innostuvat tuhlaamaan, kerralla menee tuhansia euroja.

Se oli 50 000 euron arvoinen puhelu. Italiasta tuotu kuohuviini poreilee Gladiaattoreista tuttujen tosi-tv-tähtien Aki Mannisen, 42, ja Rita Niemi-Mannisen, 38, laseissa. He kippistävät Akin juuri vastaanottamille uutisille: avioparin omistama tontti Leviltä on ostettu pyyntihinnalla.

Pari itse asuu Porissa 140-neliöisessä omakotitalossa. Sen pihalla on neljä autoa: Akin Hummer, juuri myyty Bemari, isoisältä peritty Mersu ja hyvinvointibussi, jota pari vuokraa erilaisiin tilaisuuksiin. Viides auto, Akin Ritalle Italiasta ostama Mini Cooper, on tulossa Suomeen huomenna.

Palkkapussissa Akin ja Ritan vauraus ei kuitenkaan näy. Verotietojen mukaan Akin tulot viime vuodelta olivat 12 363 euroa ja Ritan 6 066 euroa. Kun asiasta kysyy, Aki ja Rita alkavat vitsailla.

– Autotallin taakse ei kannata mennä, siellä on kannabisviljelmä. Ja huumebisnesrahat on tietenkin siirretty Cayman-saarille, Aki sanoo.

Rita on huomannut, että parin ulospäinsuuntautuneisuus herättää kateutta. Porissa pariskunta erottuu katukuvasta niin selvästi, että heidät pysäytetään jatkuvasti. Jokainen tuntuu haluavan vaihtaa Turbon ja Laserin kanssa pari sanaa.

”Olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään.”

– Meistä puhutaan kaupungilla käsittämättömän hulluja juttuja. Ihmiset suhtautuvat meihin epäilevästi: olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään. Onneksi olemme niin vahvoja persoonia, ettei meitä todellakaan kiinnosta, mitä meistä ajatellaan, Rita näpäyttää.

Mutta mistä Akin ja Ritan rahat sitten tulevat? Ainakin sitä on kiinni useammassa tontissa, Akin käsin rakentamissa moottoripyörissä ja parin Ritaki Oy -yrityksessä. Kesällä Aki myös voitti Maltalla järjestetyissä EuroCasinon EM-kisoissa 15 000 euroa.

– Olen ollut aina aktiivinen tekemään kauppaa. Huono verovuosi ei tarkoita, että rahamme ovat loppu. Olisi ihmeellistä, jos minulla ei tähän ikään mennessä olisi mitään säästössä. Jos rahat uhkaavat loppua, taiomme sitä jostain lisää, Aki nauraa.

Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.
Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.

Maanantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaan Akilla ja Ritalla kuluu viikossa noin 300 euroa. Aina heidän rahatilanteensa ei ole ollut yhtä ruusuinen. Vuonna 2015 Akin firma osallistui taloprojektiin, jonka tarkoitus oli rakennuttaa Helsinkiin kahdeksan taloa. Projektia vetävä rakennusfirma meni kuitenkin konkurssiin. Sen seurauksena Aki menetti 500 000 euroa omaa rahaa.

– Kaikki silloiset säästöni menivät. Minut pelasti se, että oma nimeni säilyi puhtaana. Ehdin erota hallituksesta ja myydä ajoissa osuuteni firmasta, Aki kertoo.

Vaikka Akin tili tyhjeni kokonaan, hän sai silti pidettyä talonsa ja autonsa. Yhteiskunnalta hän ei edes yrittänyt saada rahallista apua.

– Luonteeni ei olisi antanut periksi. Sitä paitsi olisi ollut noloa ajaa sossun luukulle Hummerilla. Nehän olisivat sanoneet, että myy se pois. Mutta Hummer oli ollut jo pitkään unelmani, en todellakaan ollut valmis luopumaan siitä.

Aki menetti konkurssin takia myös monta ystävää.

– Ennen sulla oli se rooli, että maksoit aina kaiken, Rita huomauttaa.

”Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin.”

– En koskaan laskenut kuluja, vaan halusin, että kaikilla oli hauskaa. Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin. Raadollisuus löi vahvasti nokkaan, Aki muistelee.

Vaikeimpina hetkinä Aki istui hiljaisena autotallin lattialla, joi viskiä ja menetti elämänilonsa. Käänteentekevä hetki oli Ritan neuvo: Akin pitäisi antaa anteeksi ystävälleen, joka oli osasyyllinen konkurssiin.

– Lupasin Akille, että yhdessä hankimme kaikki menetetyt varat moninkertaisena takaisin.

Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.
Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.

Tiistai

Auto Italiasta 25 000 euroa

Autonrenkaat ja vanteet 1 900 euroa

Akin rahatilanteen pelasti lopulta onnekkaaseen aikaan sattunut julkisuus. Konkurssin aikoihin parista tuli tunnettu Temptation Island -ohjelman kautta. Sen myötä pari on päässyt vetämään muun muassa luentoja, nuorisoiltoja, työhyvinvointipäiviä, messuja, jumppia ja nettivalmennuksia. Yhden laihdutusvalmennuksen hinta on 19,90–49 euroa, ja vuoden aikana niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

– Jos haluaisimme, voisimme molemmat helposti nostaa kolmen-neljän tonnin kuukausipalkkaa yrityksestämme. Mutta miksi? Keräämme mieluummin sinne varoja.

Rahaa pari tekee myös autokaupoilla, kuten nyt Italiasta ostetulla autolla. Aki käy siellä kerran vuodessa, koska Italiassa on Suomea edullisemmat autoverot.

– Tällä reissulla hankimme poikien kanssa yhteensä kymmenen autoa, mutta vain yksi niistä tuli minulle. Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla, Aki vinkkaa.

”Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla.”

Keskiviikko

Meksikon-matka 4 500 euroa

Aki ja Rita ovat olleet yhdessä neljä vuotta, joista kaksi ja puoli naimisissa. Nelivuotispäiväänsä he aikovat viettää pian Meksikossa. Matkaidea tuli ystäväpariskunnalta, joka lähetti linkin all inclusive -hotelliin Nuevo Vallartassa ja suostutteli Akin ja Ritan mukaan.

– Ostimme reissun ex tempore, mutta maksoimme sen heti. Emme elä luotolla, Aki sanoo.

Matka ei ole pelkkää lomailua varten, sillä pari aikoo ottaa siellä yritykselleen uudet promokuvat.

– Emme ole koskaan täysin lomalla, vaan puuhaamme aina jotain pientä työtä siinä ohessa. Lennämme esimerkiksi useita kertoja vuodessa Turkkiin, jossa vedämme tutussa hotellissa jumppia. Yrityksemme ala on esittävät taiteet, mikä taipuu monenlaiseen työhön.

Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.
Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.

Torstai

Bensaa Hummeriin 180 euroa

Kun Aki aikanaan osti Hummerinsa, hän maksoi siitä 53 000 euroa. Nyt hän arvioi sen arvoksi 35 000 euroa.

– On se velattomaksi autoksi varsin hyvä. Bensaa se kyllä syö paljon, 20 litraa satasella. Konkurssi tulee silti jostain muusta, Aki miettii.

– Raha ei ole minulle se juttu, vaan se, että olen voinut toteuttaa sen avulla unelmiani. Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä, sillä ei ole minulle arvoa.

”Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä.”

Yksi Akin unelma sijaitsee kotipihalla. Se on moottoripyöräverstas, tai pyhättö, kuten hän sitä kutsuu.

Aki arvioi, että verstaan sisältö on noin 100 000 euron arvoinen. Siellä hän esittelee tekeillä olevan pyörän osia: vanteet maksoivat 4 000 euroa, käsityönä tehty putkisto 2 000 euroa ja nahkaistuin 550 euroa. Pyörään on painettu kuva Akin kasvoista.

Yhden moottoripyörän valmistukseen menee vuosi, ja sen myyntihinta on 60 000–80 000 euroa.

– Jokainen pyörä on kuvitettu elämäntarinallani. Ne ovat taideteoksiani. Hiljattain myin Via Dolorosa- eli kärsimysten tie -pyöräni rahoittaakseni Ritaki Oy:n hyvinvointibussin. Se kirpaisi, mutta olen vannonut ostavani kaikki pyöräni takaisin.

Aki ja Rita ovat tehneet sopimuksen, että Aki saa laittaa pyöriinsä rahaa niin paljon kuin haluaa. Vastapainoksi Rita saa ostaa parin yhteiseen kotiin mitä tahansa, eikä kumpikaan marise toisen rahankäytöstä.

Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.
Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.

Perjantai

Meikkejä 100 euroa

Iso osa Ritan rahoista menee omasta ulkonäöstä huolehtimiseen. Kun Aki yrittää huomauttaa Ritalle naisen olevan kauneimmillaan luonnollisena, Rita purskahtaa nauruun.

– Koko yhdessäoloaikamme minulla on ollut hiuspidennykset, ripsipidennykset ja tekokynnet. Sellainen minä olen, se on luonnollista minua, Rita sanoo ja jatkaa:

– Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.

”Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.”

Merkittävä osa Ritan ulkonäköön liittyvistä asioista on kuitenkin saatu sponsoroituna. Rita pystyy tarjoamaan sponsoreilleen näkyvyyttä muun muassa Instagramissa, jossa hänellä on melkein 40 000 seuraajaa.

Akikin sai juuri sponsoriltaan 940 euron arvoisen vaatelähetyksen.

Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.
Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.

Lauantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaostoksilla Aki ja Rita satsaavat puhtaaseen lihaan, kanaan, kalaan ja tuoreisiin vihanneksiin.

Parilla on myös 3-vuotias amerikanbully Putin. Sen hoitoon kuluu joitakin kymppejä viikossa. Pian Putin saa seuraa, kun Aki ja Rita pääsevät kotiuttamaan Putinin biologisen pojan, pienen pentubullyn Bondin.

Lauantaisin pari katsoo televisiosta Gladiaattoreita. Kun he pääsivät ohjelmaan mukaan, alkoi tiukka treenaus. Rita on entinen kilpa-aerobikkaaja, ja hän halusi valmistautua tv-sarjaan yhtä pieteetillä kuin kilpailuihin.

– Koska esiinnyin telkkarissa pienissä bikineissä, halusin, että kroppa on kunnossa, Rita sanoo.

– Minä kyllä otin vähän viiniäkin, sillä olen sinut itseni kanssa. Mutta totta kai sitä haluaa olla kuosissa, kun heiluu televisiossa nelikymppisenä kireissä punaisissa housuissa, Aki jatkaa.

Gladiaattoreista saatu palkka ei parin mukaan ollut kummoinen. Suurempi arvo on ohjelman avulla saadusta julkisuudesta.

– Ei julkkikseksi kannata ryhtyä pelkän julkisuuden takia. Siinä vaiheessa, kun julkisuus ei enää tuota, lopetamme sen, Aki huomauttaa.

Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.
Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.

Sunnuntai

Kaksi kirjaa 50 euroa

Sunnuntaina Aki innostui ostamaan kaksi Tommy Hellstenin kirjaa, koska hän lukee vain elämäntaitokirjallisuutta. Akin ja Ritan sohvapöydällä onkin kesken Rhonda Byrnen Salaisuus-kirja. Olkkarin seinällä puolestaan koreilee kaunokirjaimilla kirjoitettu Akin keksimä mietelause eli akismi. Siinä lukee: ”Kaikki on mahdollista. Mahdottoman toteuttaminen vain vie vähän enemmän aikaa.”

”Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto.”

– Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto. Olen menettänyt aikanani niin paljon, että en enää pelkää. En koskaan stressaa rahasta, Aki vakuuttaa.

Rita ei ole täysin samoilla linjoilla.

– Ovathan niukat ajat olleet ihan perseestä. Olisi minulla muutakin tekemistä kuin miettiä, mitä tehdä, kun talous on notkolla. Raha mahdollistaa sellaisen elämän, jota haluamme elää, joten kyllä raha on meille tärkeää.

Viikon menot yhteensä 32 020 euroa.

Mistä pihistätte?

Aki: ”Emme mistään. Minua ei kiinnosta huominen, elän vain tätä hetkeä.”

Rita: ”Aki on suurten linjojen mies, joka tykkää maalata isolla pensselillä. Mutta miten maalata, jos väriaine on loppu? Minä olenkin meistä raha-asioissa tarkempi.”

Asuntolaina

”Maksamme asuntolainaa 1500 euroa kuussa. Summa sisältää omakotitalomme lisäksi lainanlyhennykset juuri myydystä Levin-tontista ja Raumalla olevasta tontistamme, jonne rakennutamme kolme taloa golf-kentän viereen.”

Työkokemus

Rita: ”Kilpa-aerobicillä ei tienaa, se on intohimolaji. Olisi ennemmin kannattanut alkaa vaikka tennispelaajaksi.”

Aki: ”Olen pyörittänyt AMTY-moottoripyöräyritystäni vaikka miten pitkään. Siitä en luovu.”

Tulevaisuuden haave

Rita: ”Talo meren rannalla.”

Aki: ”Asua talvet lämpimässä.”

Aki ja Rita Manninen

Aki Manninen

42-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Pari meni naimisiin elokuussa 2015.

Nousi Ritan kanssa julkisuuteen Temptation Island -ohjelmasta vuonna 2014. Pari on tehnyt myös Akin ja Ritan rakkausdieetit -ohjelmaa.

 

Rita Niemi-Manninen

38-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Voittanut EM-kultaa ja MM-hopeaa kilpa-aerobicissa.

Gladiaattorit Nelosella lauantaisin.