Angry Birds -pelin kehittäneen Rovion markkinointijohtaja Peter Vesterbacka haluaa tehdä Angry Birdsistä tulevaisuuden Mikki Hiiren.

Rovio Mobilen neuvotteluhuoneessa Espoossa seinää koristaa jättimäinen lintuhahmo. Pöydällä nököttää kaksi punaista, äkäisen näköistä pehmolintua. Hyllyn päällä seisoo vihreitä possuja, jotka ovat pelissä lintujen vihollisia. Tällä hetkellä Angry Birds -pelillä on jo 350 miljoonaa käyttäjää, mutta sekään ei tunnu enää missään. Seuraava tavoite on saada vihaisille linnuille miljardi fania. Peli on kuitenkin vain yksi aseista maailmanvalloituksessa.

Rovion markkinointijohtaja Peter Vesterbacka nappaa kainaloonsa suurimman pehmoista. Näiden pörröisten kavereiden ympärille hän aikoo rakentaa yhden maailman suurimmista viihdebrändeistä.

Tämän kaiken Peter sanoo täysin pokkana. Eikä hän ihan turhaan leukojaan louskutakaan. Paitsi että Angry Birds on tällä hetkellä maailman ladatuin peli, se on myös nopeimmin kasvava brändi maailmassa. Vihaisten lintujen hahmot koristavat jo laukkuja, vihkoja, kännykänkuoria ja penaaleja. Tulossa on myös pitkä animaatioelokuva. Suomessa vihaisilta linnuilta ilmestyi juuri munareseptien keittokirja.

– Tällä hetkellä kasvamme nopeammin kuin Facebook, Google, Skype, you name it. Aiomme tehdä Angry Birdsistä pysyvän osan populaarikulttuuria. Vähän niin kuin Disney on tehnyt Mikki Hiirestä tai japanilaiset Hello Kittystä.

Time-lehti listasi tänä vuonna Peterin maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon.

Peter ei kehittänyt peliä, mutta Angry Birdsien maailmanmenestys on pitkälti hänen ansiotaan. Tämä huppariin ja tennareihin pukeutunut 43-vuotias espoolainen vastaa peliyhtiön liiketoiminnan kehittämisestä. Miehen käyntikortissa lukee tittelinä Mighty Eagle, mahtava kotka.

– Mulla on mieletön luottamus omiin kykyihini. Kun mä saan jengin uskomaan saman, syntyy positiivinen kierre, eikä meillä oikeasti ole enää mitään rajaa. Voittava joukkue ei ole se, jossa on yksittäiset parhaat pelaajat. Voittaja on se, joka on paras tiimi. Ja meillä on ylivoimainen tiimi, Peter julistaa.

Mikä tämä maailmanvalloittaja on miehiään, ja mistä pohjaton itseluottamus kumpuaa?

– Ehkä se on luonnevika. Ehkä minulla on joku bitti väärinpäin. Mutta ei brändääminen oikeasti niin ihmeellistä ole. Kaikki lähtee lopulta vain massasta erottautumisesta, Peter vastaa.

Peter antaa esimerkin. Kun muut pukeutuvat bisnestilaisuuksissa pukuun, hänellä on aina huppari ja tennarit. Usein huppari on punainen, koska kukaan muu ei pukeudu punaiseen.

Erilainen porilainen

Erottautuminen tuli Peterille tutuksi jo lapsena. Ruotsia äidinkielenään puhunut poika varttui Porissa, jossa suomenruotsalaisia oli vain vähän.

Peterin lapsuudessa Suomi oli vielä melko lailla muusta maailmasta eristäytynyt takapajula. Ei ollut edes McDonaldseja, saati sitten esimerkkejä yrityksistä, jotka olisivat menestyneet kansainvälisesti.

Kesälomilla Peterin perhe kolusi kuitenkin Euroopan maita, ja lukiossa poika vietti vuoden vaihto-oppilaana jenkeissä. Yrittäjähenkisyys tuli kodin perintönä. Isä ja äiti pyörittivät maahantuontifirmaa, jossa Peterkin sai ensimmäisen kosketuksensa työhön.

Peleistä ja niihin liittyvästä bisneksestä Peter muistaa olleensa kiinnostunut aina.

– Olen ollut aina todella kilpailuhenkinen. Myös tarve kyseenalaistaa juttuja on minussa sisäänrakennettuna.

Lukion jälkeen Peter lähti opiskelemaan markkinointia Åbo Akademiin. Peter urakoi ensimmäisenä vuonna kahden vuoden opintoviikot, toisena vuonna loput. Sitten hän lähti kesäksi töihin Hewlett Packardillle Yhdysvaltoihin.

Ennen Angry Birdsiä Roviolla meni kehnosti. Omistajat olivat jo lopettamassa peliyhtiötä, koska mikään ei lyönyt läpi. Joulukuussa 2009 Rovio lanseerasi kuitenkin vielä simppelin mutta koukuttavan pelin, Angry Birdsin.

Peter oli mukana kuvioissa jo kun Rovio perustettiin, mutta täysipäiväisesti hän alkoi työskennellä firmassa vasta vuosi sitten. Ennen kuin Peter lupautui markkinointijohtajaksi, hän vaati muilta osakkailta lupauksen, ettei firmaa saa myydä ensimmäiselle jenkkifirmalle, joka heiluttaa paksua rahatukkoa. Maailmanvalloitus oli tehtävä itse.

Ymmärtäväinen vaimo

Peter on luetellut hengästyttävän listan saavutuksistaan vanhan työnantajansa HP:n leivissä ja maalaillut huimia visioita Rovion tulevaisuudesta, mutta kysymykset elämästä työn ulkopuolella vetävät puheliaan miehen hiljaiseksi.

– Niin. En mä hirveästi ehdi tekemään muuta kuin töitä, mutta se on mulle ihan fine, koska sitten kun tämä alkaa tuntua työltä, täytyy keksiä jotain muuta.

Sen Peteristä saa irti, että kun hän vaihto-oppilasvuoden jälkeen palasi Suomeen, hän sai luokkakaverikseen erään Teijan, josta tuli sittemmin hänen vaimonsa.  Teini-ikäisestä seurustelleella parilla on kaksi lasta, Alex, 8, ja Kia, 6.  Vaimollakin oli oma yritys, mutta hän jäi kotirouvaksi esikoisen synnyttyä. Peter viettää matkoilla noin puolet vuodesta, mutta Teija ja lapset ovat kuulemma tottuneet siihen.

– Joko mulla on tosi ymmärtäväinen vaimo tai sitten pitkän liiton salaisuus on se, etten pyöri kotona häiritsemässä.

Perheen koti on Espoon Nöykkiössä, Peter ajaa Volkswagen Passatilla ja pelaa ehtiessään sählyä kavereiden kanssa. Peterin lempiyhtye on Kemopetrol, johon hän tutustui työkuvioissa. Hän kannattaa edelleen Porin Ässiä. Vanhassa kotikaupungissaan hän käy muutaman kerran vuodessa, jatseilla tai moikkaamassa äitiään. Isä kuoli 2000-luvun alkupuolella.

– Eihän se mukavaa ole, jos vanhempi delaa, mutta musta on turha itkeä asioita, joille mä en voi mitään. Olen peruspositiivinen ihminen, näen aina asioista sen bright siden. Sehän on filosofia Angry Birds -pelissäkin: pelaajat palkitaan onnistumisista, mutta heitä ei rangaista mokista. Se filosofia minullakin on kaikessa, mitä teen.

Muusikko Amadeus Lundberg ja hänen kuvataitelijana työskentelevä vaimonsa Lara Del Mar Sánches haaveilevat muutosta Espanjaan. Kuva: Sakari Majantie
Muusikko Amadeus Lundberg ja hänen kuvataitelijana työskentelevä vaimonsa Lara Del Mar Sánches haaveilevat muutosta Espanjaan. Kuva: Sakari Majantie

Isyys mullisti tangokuningas Amadeus Lundbergin elämän: ”Se teki inhimillisemmäksi, herkemmäksi ja harkitsevammaksi”

Vuoden 2009 tangokuningas Amadeus Lundberg, 29, iloitsee uudesta, viime viikolla julkaistusta Pyyhi tuuli kyyneleet -levystä. Levyllä kuullaan maailmanmusiikkia, mustalaismusiikkia, Amadeuksen itse säveltämiä ja sanoittamia kappaleita sekä hänen isänsä Taisto Lundbergin yhtyeen Hortto Kaalon esittämien kappaleiden covereita.

- Kaikki on oikein hyvin. Olen lomaillut kuukauden ja laulanut vain silloin, kun olen tehnyt ruokaa. Syksyllä lähden taas isoille konserttikiertueille, Amadeus Lundberg kertoo Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Viime vuonna Amadeus teki sata konserttia, mutta uralla on ollut hiljaisempiakin vuosia.

”Joku lehti kirjoitti, että lihomiseni johtui alkoholista, mutta se ei pidä paikkaansa.”

- Vuodet 2012 ja 2013 olivat vaikeampia. Olin silloin kokematon, eikä yhteistyö silloisen ohjelmatoimiston kanssa toiminut kunnolla.

- Musiikkialalla kaikki on epävarmaa, eikä mitään tiedä kuin vuoden päähän. Koko ajan pitää kehittää itseään ja luoda uutta. Uskon kuitenkin oman tekemiseen, enkä aio stressata asiasta sen enempää.

Amadeus kertoo nauttivansa esiintymisestä, mutta välillä lehtiotsikot harmittavat häntä. Viimeksi häntä harmitti uutisointi painon nousemisesta.

- Joku lehti kirjoitti, että lihomiseni johtui alkoholista, mutta se ei pidä paikkaansa. Se johtui muista syistä, mutta en halua kertoa, mistä. Pudotin 12 kiloa painoa ja olen nyt hyvässä kunnossa.

Isyys mullisti elämän

Musiikin tekemisen lisäksi Amadeus Lundberg nauttii perhe-elämästä vaimonsa, kuvataiteilija ja tatuoititaiteilija Lara Del Mar Sánchesin, 40, kanssa. Pariskunta asuu omakotitalossa Järvenpäässä kolme ja puolivuotiaan poikansa Rion ja Laran kahden lapsen kanssa.

- Isäksi tulo mullisti minua mielettömästi. Se teki inhimillisemmäksi, herkemmäksi ja harkitsevammaksi, Amadeus kertoo.

”Veikkaan, että lapsikiintiö on täynnä.”

- Pojan kanssa on kiva nukkua yhdessä päiväunia, potkia jalkapalloa, pyöräillä ja käydä keinumassa. Hän laulaa koko ajan Hämä-hämähäkki -biisiä ja aakkoslaulua. Mikäli hän haluaa joskus musiikkiuralle, aion kannustaa häntä siihen.

Amadeus ja Lara eivät haaveile isommasta perheestä.

- Veikkaan, että lapsikiintiö on täynnä, koska Lara on minua vanhempi ja hänellä on ennestään kaksi lasta.

Haaveissa muutto Espanjaan

Amadeus ja Lara kertovat, että heidän parisuhteessaan on ollut useita kriisejä liittyen uraan, sitoutumiseen, uusperhearkeen ja pariskunnan 11 vuoden ikäeroon.

- Avioero ei ole ollut kaukana. On ollut vaikeita kausia, jolloin olen joutunut pitämään Larasta kiinni kovasti, Amadeus kertoo.

- Vaikeudet johtuivat omasta kokemattomuudesta, hölmöydestä, ikäerosta ja virheistä. Nyt olen vähän kasvanut ja kuronut kokemusta kiinni.

”Normaalissa parisuhteessa on jo paljon haasteita, mutta meillä ne ovat olleet potenssiin viisi.”

Kaikki tekevät virheitä, mutta niistä oppii. En halua päästää irti sellaisesta kuningattaresta kuin Lara on.

Myös Lara myöntää parisuhteen olleen toisinaan haasteellinen.

- Meillä on ollut ylä- ja alamäkiä. Välillä Amppu on dumppaamassa minua ja välillä minä häntä, Lara vitsailee.

- Normaalissa parisuhteessa on jo paljon haasteita, mutta meillä ne ovat olleet potenssiin viisi. Mutta niistä on vahvistuttu ja opittu.

”Fuengirola olisi kiva paikka, koska siellä voi käydä vaikkapa Suomi-baarissa puhumassa suomea.”

Pariskunta on päässyt ongelmista yli.

- Haaveilemme muutosta Espanjaan. Fuengirola olisi kiva paikka, koska siellä voi käydä vaikkapa Suomi-baarissa puhumassa suomea. Lara taas haluaisi Malagaan, Amadeus kertoo.

Espanjasta kotoisin oleva Lara muutti jo nuorena Suomeen. Hänen isänsä on espanjalainen ja äiti suomalainen.

- Olen asunut Espanjassa pienissä pätkissä myöhemminkin. Olisihan se kiva saada jonain päivänä edes yhteinen kakkoskoti Espanjasta, Lara sanoo.

Laulaja Heidi Kyrö tekee kolmea työtä. –Keikkailu on kärsinyt, koska olen ottanut aikaa myös perheelle.

Laulaja Heidi Kyrö, 40, tekee kolmea työtä päällekkäin. Hän keikkailee laulajana, työskentelee laulunopettajana omassa laulukoulussaan ja juontaa Radio Suomen Hämeenlinnan aamulähetystä.

Heidi aloitti julkisen uransa jo 15-vuotiaana, kun hänet valittiin tangoprinsessaksi vuonna 1993. Tänä vuonna Heidi viettää 25-vuotistaiteilijajuhlaansa. Julkisuudessa häntä on nähty yhä harvemmin.

– Olen painottanut viime vuosina yksityisesiintymisiin, joten yleisöstä voi tuntua kuin olisin lopettanut, Heidi kertoi Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

”Haluan elää täyttä elämää naisena, äitinä ja vaimona enkä vain paahtaa koko ajan.”

– Päiväni ovat radiotyön takia täynnä, joten olen tehnyt kesällä vain muutaman yksityiskeikan. Keikkailu on kieltämättä vähän kärsinyt, sillä olen ottanut aikaa myös perheelle ja akkujen lataamiseen. Haluan elää täyttä elämää naisena, äitinä ja vaimona enkä vain paahtaa koko ajan.

Heidi ei kuitenkaan suunnittele lopettavansa esiintymistä. Syksylle on jo sovittuna keikkoja, ja uutta musiikkia on tulossa.

– Laulaminen on minulle enemmän kuin työ, se on elämäntapa. Olen kolmevuotiaasta halunnut laulajaksi ja tehnyt kovasti töitä sen eteen.

Heidillä ja hänen aviomiehellään Kimmo Kopralla on kahdeksanvuotias tytär.

– Lisää lapsia ei ole tulossa. Minä ja miehenikin olemme molemmat ainoita lapsia.

Heidi on kotoisin Kemistä, mutta asunut Hämeenlinnassa jo 21 vuotta. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän halusi asettua etelämmäksi ollakseen lähempänä keikkatöitään.

– Levitin kartan lattialle, laitoin sormen sokkona karttaan ja osuin Hämeenlinnaan. Nyt en voisi kuvitellakaan asuvani muualla.

Raskaus kuuluu

Seinäjoella Heidi nähtiin Tangokuningatar-kilpailun tuomarina. Toiseksi tulleen Virpi Piipon, 51, esityksen jälkeen Heidi kommentoi, että naisen lauluääni voi muuttua paitsi iän mukana, siihen voivat vaikuttaa myös raskaus, synnytys tai vaihdevuodet.

– Se ei tarkoita, että kun ikää tulee lisää, on automaattisesti parempi laulaja. Kotiläksyt pitää silti tehdä, ja ne Virpi on selkeästi tehnyt, Heidi kehui Virpiä esityksen jälkeen.

Heidi halusi nostaa aiheen esiin, koska kokee, että alalla miesten äänenmurroksesta puhutaan enemmän, vaikka naisen ääni on muutoksille herkempi.

– Olemme yksilöitä. Joillakin laulajilla esimerkiksi kuukautiset saattavat vaikuttaa ääneen. Se voi olla pään sisäinen juttu: jos on mieli matalalla, se vaikuttaa ääneen, koska laulaminen on niin henkistä hommaa.

”Täytyi vetää varman päälle ja jättää vaikeimmat laulut ohjelmistosta pois.”

Heidi kävi nuorena läpi äänenmurroksen.

– Ääni muuttui myös raskausaikana, jolloin korkeimmat ja kirkkaimmat äänet eivät olleet aivan yhtä timanttisia. Loppuraskauden aikaan huomasin, että täytyi vetää varman päälle ja jättää vaikeimmat laulut ohjelmistosta pois.

Heidin mukaan ikä ei välttämättä soundia madalla, kunhan äänestä pitää huolta.

– Onhan meillä esimerkiksi kahdeksankymppinen Shirley Bassey, joka vetää Goldfingerin yhtä timanttisesti kuin aina.