Angelina taistelee geenivirheen aiheuttamaa kohonnutta syöpäriskiä vastaan. Kuva: Reuters
Angelina taistelee geenivirheen aiheuttamaa kohonnutta syöpäriskiä vastaan. Kuva: Reuters

Näyttelijä Angelina Jolie yrittää välttää äitinsä kohtalon. Rintojen poisto ei riittänyt.

Angelina Jolie poistatti rintansa kaksi vuotta sitten pienentääkseen riskiään sairastua syöpään.

Angelinan, 39, äiti Marcheline Bertrand, menehtyi munasarjasyöpään vuonna 2007. Äiti ja tytär olivat hyvin läheisiä, ja äidin kuolema on ollut yksi Angelinan elämän suurimmista suruista. Myös Angelinan isoäiti ja täti ovat kuolleet syöpään.

Rintojen poisto ei kuitenkaan riittänyt, sillä syövälle altistavaa BRCA1-geenivirhettä kantava näyttelijä sai äskettäin pelkäämänsä puhelun. Soittaja oli lääkäri, jonka mukaan Angelinan testituloksista löytyi viitteitä syövän esiasteista, Angelina kertoo New York Timesin kirjoituksessaan.

– Kävin läpi sen, minkä tuhannet muutkin naiset ovat joutuneet kokemaan. Käskin itseäni pysymään rauhallisena ja vahvana. Mietin, ettei ole mitään syytä ajatella, etten tulisi näkemään lasteni kasvavan tai tapaisi lastenlapsiani.

– Tuollaisten hetkien kauneus on siinä, että kaiken näkee yhtäkkiä selvästi. Tiedät tasan tarkalleen, mitä varten elät ja mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Se on rauhoittavaa.

Angelina tapasi heti samana päivänä hänen äitiänsäkin hoitaneen kirurgin.

– Hän alkoi itkeä nähtyään minut ja totesi, että näytän ihan äidiltäni. Silloin murruin, Angelina kirjoittaa.

Angelina joutui odottamaan viisi päivää jatkotutkimusten tuloksia. Päivät kuluivat usvassa, mutta lopulta tulokset paljastivat, ettei kasvaimia ollut.

– Olin onnellinen, vaikka tutkimukset eivät sulkeneetkaan pois esiasteella olevan syövän mahdollisuutta. Se oli silti pientä sen rinnalla, että varsinaisia kasvaimia ei löytynyt.

Kuuden lapsen äiti päätti kuitenkin poistattaa munasarjansa ja munanjohtimensa.

– Saamastani hormonikorvaushoidosta huolimatta leikkaus aiheutti vaihdevuodet. En voi enää saada lapsia, ja joitain fyysisiä muutoksiakin voi ilmetä. Mutta se ei hirvitä minua. Ei siksi, että olisin erityisen vahva vaan siksi, että se on osa elämää.

– Tunnen itseni naiselliseksi ja päätökseni oikeaksi itseni ja perheeni kannalta. Omat lapseni eivät joudu koskaan sanomaan, että heidän äitinsä kuoli munasarjasyöpään.

Lähde: People

Lue myös:

Näin selvität, onko sinulla rintasyöpägeeni

Mitä tekee nainen, joka on saanut muutaman vuoden elinaikaa?

Aamulypsyn Anni Hautalalta löytyi syövälle altistava geenivirhe: ”Harkitsen rintojen leikkausta”

Nainen, tiedä tämä gynekologilla käymisestä

Kahdesti rintasyövän selättänyt laulajatähti Anastacia: ”Elämäni on ollut yhtä sokkia”