Lilli Loiri-Seppä kirjoitti kirjan alkoholistien selviytymistarinoista. Yksi niistä on hänen omansa.

36-vuotias Lilli Loiri-Seppä on kokenut alkoholismin ja raitistumisen. Hänen kirjoittamansa kirja nimeltä Selviämistarinoita sisältää yhdeksäntoista tarinaa, joissa kertojina ovat Lillin haastattelemat raitistuneet alkoholistit.

Mukana on hänen isänsä Pekka Loirin selviämistarina – ja hänen omansa.

– En kestänyt ajatusta, että joku ei tajuaisi, että viinan käytön voi myös lopettaa. Monille voi olla todella iso kynnys mennä vaikkapa AA-kokouksiin. Toivon, että kirja madaltaisi sitä ja olisi eräänlaista vertaistukea.

Lilli muistaa lapsuudestaan lempeän isän, joka oli humalassa paljon mukavampi kuin selvin päin. Kun isä tuli yöllä kotiin, tämä saattoi herättää lapset ja lukea näille Uppo-Nallea.

Isä raitistui, kun Lilli oli kuusivuotias.

Myöhemmin Lilli sai usein kuulla tarinan isänsä raitistumisesta. Jo yhdeksänvuotiaana hän tiesi isänsä kertoman perusteella, miltä tuntui olla humalassa – ja krapulassa.

Lapsuuden kokemustensa vuoksi Lillille ei tullut yllätyksenä olo, jonka hän yläasteikäisenä sai ensimmäisistä kännikokeiluistaan. Humalassa tuli hullu tunne siitä, että tämä oli hänen juttunsa, tässä kaikki täsmäsi.

Lilli meni taidelukioon. Kulttuurinuorison kekkereissä virtasi olut, hyppytunneilla livahdettiin tuopposille. Lilli sanoo, että hän ei koskaan juonut vapautuakseen ujoudesta tai estoista vaan pitääkseen hauskaa.

– Nautin siitä niin sanotusta irrottelemisesta ja riehumisesta.

Ensimmäisen työpaikkansa hän löysi Radiomafiasta. Suorat lähetykset jännittivät, mutta vastapainona työpaineille olivat kosteat levynjulkistamistilaisuudet.

Myöhemmin hän työskenteli tv-tuotantoyhtiöissä, joiden juhlissa riitti nestemäistä tarjoilua. Sunnuntait kuluivat krapulan kourissa, ja maailmantuska painoi raskaana harteilla.

– Alkoholi suretti ja ahdisti. Olin itsetunnoton, vihainen ja kiukkuinen. Painoin varmaan 20 kiloa enemmän kuin nyt enkä pitänyt huolta itsestäni.

Sitten Lilli rakastui mieheen, joka oli innokas urheilija.

Kirjassaan Lilli toteaa, että jokainen alkoholisti tarvitsee oman pohjansa. Sellaiselle Lilli mätkähti vuonna 2003, kun hän soitti umpihumalaisen keikan yksityisessä seurueessa. ”Esityksestä muodostui alennustilani symboli. Voin vieläkin kuulla oman soittoni korvissani, eikä sitä kuunnellessa tee mieli ottaa”, Lilli kuvaa kirjassa.

Keikan jälkeen Lilli lopetti juomisen. Seuraavana aamuna hän kirjoitti kalenteriinsa ”päivä 1”, eikä ole sen jälkeen ottanut yhtäkään ryyppyä. Sen sijaan hän on viihtynyt lenkkipoluilla. Urheilu auttoi, koska se oli Lillille niin uusi asia.

– Nyt olen psyykkisesti ja fyysisesti vahvempi ja minulla on enemmän voimaa hoitaa lapsiaan, voimaprinsessojaan. Perhe on minulle tärkeintä elämässä.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti