Antonio Flores on jättänyt yökerhot ja juhlimisen vähemmälle. Kuva: Lehtikuva
Antonio Flores on jättänyt yökerhot ja juhlimisen vähemmälle. Kuva: Lehtikuva

Tappelukohusta selvinnyt Antonio Flores kertoo, että parisuhde kehitysministeri Pekka Haaviston kanssa voi hyvin.

Pekka Haaviston puoliso, kampaaja Antonio Flores nousi otsikoihin alkuvuodesta Ruotsin-laivalla sattuneen tappelunujakan myötä.

Flores joutui käsirysyyn viime joulukuussa laivan yökerhon tanssilattialla ja päätyi myös putkaan muutamaksi tunniksi. Hänen väitettiin lyöneen muutamaa naista selkkauksen yhteydessä.

Tapahtuneen jälkeen hän esitti julkisen anteeksipyynnön, jossa pahoitteli tapahtunutta ja sanoi tietävänsä, ”ettei missään tilanteessa tulisi provosoitua”.  Flores on ollut aiemminkin julkisuudessa temperamenttisen käytöksensä vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kohun jälkeen hän matkusti kotimaahansa Ecuadoriin tarkoituksenaan matkustella Etelä-Amerikassa puolisen vuotta. Hän oli ottanut kuuden kuukauden vapaan myös työstään parturi-kampaamossa Helsingin Forumissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– En ole paennut mitään. Lentoliputkin ostin jo viime syyskuussa.

"Minun tuli ikävä Pekkaa"

Reissultaan hän tuli kuitenkin takaisin jo kolmen viikon jälkeen.

– Minun tuli ikävä Pekkaa. Hän oli tyytyväinen, kun tulin kotiin. Halusin myös itse selvittää asian, jossa olin osallisena.

Koko joulukuista laivalla tapahtunutta selkkausta Flores kuvaa ikäväksi.

– Se oli hankalaa aikaa, hän myöntää.

– Matkan jälkeen soitin heti Pekalle, joka tuli hakemaan minua Olympiaterminaalista. Hän neuvoi mitä tilanteessa tulisi tehdä.

Sitä, mitä Haavisto neuvoi, Flores ei halua avata tarkemmin.

– Se on meidän perheen sisäinen asia.

– Pekka oli luonnollisesti pettynyt siihen, mitä olin tehnyt, mutta ei hän lopettanut rakastamasta minua. Tämä ei ollut parisuhteellemme kriisi.

Kehitysministeri Pekka Haavisto ja puoliso Antonio Flores. Kuva: Ari K. Ojala

– Tietenkin oli väärin, mitä tein, mutta tehty mikä tehty. Elämässä ei voi katsoa taaksepäin. Onneksi mitään syytteitä sattuneesta ei ole tullut, hän sanoo.  

Laivoilla Flores sanoo käyneensä usein. Hänen mukaansa Haavisto on varoitellut aikaisemminkin, että kun ihmiset juovat, ja jos itsekin nauttii hieman alkoholia, voi aina tapahtua jotakin yllättävää tai jopa ikävää.

Tulinen temperamentti ei ole häirinnyt Floresin ja Haaviston suhdetta, vaikka Flores sanookin heidän olevan toistensa vastakohdat.

– Pekka on hyvin rauhallinen, ja minä taas en. Tosin iän myötä olen rauhoittunut.

”En juonut nuorena lainkaan”

Selkkauksesta laivalla Flores sanoo oppineensa ainakin sen, että alkoholi ja yöelämä eivät välttämättä sovi yhteen.

– Niissä tilanteissa ihmiset provosoituvat. On vähän myös niin, että latinalainen temperamentti ja alkoholi eivät sovi yhteen. Eteläamerikkalaiset kaverini, joiden kanssa olen jutellut, ovat sanoneet samaa. Olen yrittänyt olla pois baareista viime aikoina enkä ole juonut alkoholia. 

Ilman alkoholiakin voi pitää hauskaa, sanoo Antonio Flores. Kuva: Panu Pälviä

Tammikuun alusta lähtien Flores on nauttinut vain alkoholittomia juomia. Hän muistuttaa, että myös ilman alkoholia voi pitää hauskaa.

– Ei minulla ole alkoholiongelmaa sen enempää kuin muillakaan suomalaisilla. Alkoholia ei juhlatilanteisiin tarvita. Voin kuumana kesäpäivänä hyvässä seurassa juoda siiderin tai karpalolonkeron, hän naurahtaa.

Viimeksi edustustehtävissä Haaviston kanssa Sveitsin presidentin illallisilla Flores nautti alkoholitonta punaviiniä.

– Se maistui vähän marjamehulta.

Baarilakkoa hän aikoo jatkaa vielä jonkun aikaa.

– Kaverien soitot ovat kyllä vähentyneet viime aikoina. Tapaan nykyään ystäviä vain ruokaravintoloissa.

Flores sanoo aloittaneensa alkoholinkäytön vasta Suomeen muutettuaan.

– En juonut nuorena ollenkaan, mutta täällä se kuului osana sosiaaliseen elämään. En ole kuitenkaan koskaan ollut heavy user, vaan pysynyt aina kohtuudessa.

”Ecuadorissa ihmiset eivät mieti, vaan menevät suoraan asiaan”

Suomessa Flores on asunut 16 vuotta.  Suomalaisten ja ecuadorilaisten kulttuurierojen oppiminen on ollut Floresille välillä kova paikka. Osittain siihen liittyi hänen mielestään myös joulukuinen nujakka laivalla.

– Tykkään tanssia ja pitää hauskaa, ihan niin kuin kuka tahansa muukin. Pekan puolisona olen kuitenkin uudenlaisessa roolissa: nyt paikalla on aina joku kameran kanssa. En ole pohjimmiltani sellainen, joka istuu sohvalla kädet ristissä. Mutta enää en voi olla niin tavallinen ihminen kuin haluaisin olla.

Flores sanoo, että hänen kulttuurissaan asiat tehdään tunteella.

– Jos minun maassani joku sanoo jotakin pahaa, kyllä siellä heti aletaan selvittää tilannetta, joskus aika kovaäänisesti ja kädet heiluen.

 – Siellä ihmiset eivät mieti, vaan menevät suoraan asiaan. Suomessa Flores kokee olevansa vähän yksin.

– Minulla on paljon kavereita, ja luonnollisesti Pekka, mutta ei omaa perhettä.  

Ecuadorissa Floresilla on jättisuku. Omat sisarukset asuvat Espanjassa.

– Äidilläni on kahdeksan sisarta ja kolme veljeä, ja kaikilla heillä on vähintään viisi lasta. Kestää ainakin kuukauden, että käyn kotimaassa vieraillessani heidän jokaisen luona syömässä ja tervehtimässä, Flores kertoo.

Suomalaisten jäyhyys on onneksi karissut vuosien aikana.

– Muistan, kun tapasin ensimmäistä kertaa Pekan perhettä. He kättelivät jäykästi, käsi ainakin metrin päässä. Meille Ecuadorissa on luontevaa halata ja kosketella ihmisiä.

Nyt Pekan perhekin on jo sulanut latinalaisen lämmön edessä.

– Olen todella läheinen Pekan äidin kanssa. Välillä ihmiset katsovat, kun 88-vuotias rouva hyppää syliini tavatessamme ja halaa lujasti. Rakastan ja kunnioitan häntä vilpittömästi.

Tavatessaan Pekka Haaviston Kolumbiassa parisenkymmentä vuotta sitten hän ei olisi koskaan voinut uskoa, miten hänen elämänsä tulisi muuttumaan.

– Tavatessamme Pekalla oli farkut, t-paita ja reppu, ja luulin hänen tekevän jotakin toimistotyötä. Vasta kun tulin ensimmäistä kertaa Suomeen toukokuussa 1998, sain tietää, mitä hän oikeasti tekee.

Flores katsoi kotona televisiota ja näki siellä Pekan esiintymässä, muttei ymmärtänyt puhuttua kieltä. Tämän tultua kotiin Flores ihmetteli, mitä hän oikein teki työkseen.

”Olen Suomen ympäristöministeri”, Haavisto oli vastannut.

Lue myös:

Haavisto-kampanjan Riikka Kämppi: "Aavistin, että loanheittoa tulee"

Kurkistus presidentinvaalien kulisseihin

Sisältö jatkuu mainoksen alla