Terhi Alanya nähdään Nelosen Matkaoppaat-tosi-tv-sarjassa.
Terhi Alanya nähdään Nelosen Matkaoppaat-tosi-tv-sarjassa.

Terhi Alanya paimentaa turisteja Matkaoppaat-ohjelmassa.

Vuosia sitten parikymppinen Terhi Hiilinen oleili Turkin-lomallaan hotellin vastaanotossa kirja kädessään. Lukutoukka ei viihtynyt rantabileissä vaan vietti mieluummin aikaa omissa oloissaan, kunnes hänen ympärillään alkoi pyöriä turkkilainen mies. Terhi ei aluksi kiinnitänyt tähän huomiota: hän luuli miestä siivoojaksi, koska tämä kulki jatkuvasti nyppimässä roskia ja oikomassa sohvia. Mies oli kuitenkin sinnikäs, ja pari päätyi juttusille. Silloin Terhille valkeni, että hän puhui hotellin omistajan kanssa.

Leventistä teki jo alusta asti erikoisen se, että hän innostui asioista kuten minäkin eikä ollut jämähtänyt löysis. Hän oli päämäärätietoinen ja älykäs. Matkasin lomaltani takaisin Suomeen, kunnes vaistoni sitten ilmoitti, että tämä juttu pitää katsoa, Terhi muistelee.

Pian tapaamisen jälkeen Terhi muutti miehen perässä Turkkiin ja aloitti työt matkaoppaana. Pari avioitui muutaman vuoden kuluttua ensitreffeistään, ja nykyään Terhi ja Levent Alanya ovat kahden pienen lapsen vanhempia.

Terhi, 37, työskentelee yhä turismin parissa Alanyan kaupungissa, ja pian hänen työtään voi seurata myös televisiosta. Maanantaina Nelosella alkaa pyöriä Matkaoppaat-tosi-tv-ohjelma, jota kuvattiin Turkissa viime syksynä 40 jakson verran.

Kulttuurieroja

Terhi ja Levent ovat olleet naimisissa noin 13 vuotta. Pariskunnan kahdelle lapselle Terhi puhuu suomea ja Levent turkkia. Kotona vanhemmat juttelevat keskenään englanniksi, jotta lapset oppisivat kolmannenkin kielen.

Perhe asuu vuorotellen Suomessa ja Turkissa turistikauden mukaan, joka kestää Turkissa noin huhtikuusta lokakuuhun. Lapset reissaavat Terhin mukana maailmalla, ja Suomessa ollessaan he asuvat Vantaalla.

Suomen ja Turkin välillä vuorottelu ei suju aina täysin sutjakkaasti. Terhi kuvailee sitä sanalla osa-aikaelämä, koska aina on ikävä juuri siihen toiseen paikkaan. Myös sopeutuminen suomalaisiin tapoihin tuntuu Turkin jälkeen kummalliselta – ja toisinpäin.

– Helsingissä hymyilen ihmisille bussissa ja moikkaan, jos istun heidän viereensä. He ovat aivan järkyttyneitä. Turkissa taas saatan automaattisesti lähteä viemään roskapussia, jolloin talonmies juoksee kauhuissaan perääni ja ottaa sen kädestäni. Olen koko ajan hieman sekaisin siitä, miten pitikään käyttäytyä.

Törtöt turistit

Työssään Terhi on paljon tekemisissä ihmisten kanssa, sillä turistikohteessa kommellukset ovat arkipäivää. Hän työskentelee sekä Matkaoppaat-ohjelmassa että Detur-matkatoimiston kohdepäällikkönä ja oppaiden esimiehenä. Terhin kontolla on ratkoa ongelmia aina kosinnoista haljenneisiin silmämuniin.

– Oppaat soittavat minulle, kun he eivät enää tiedä, mitä tehdä. Olen jatkuvasti yhteyksissä poliisiin, sairaaloihin ja vakuutusyhtiöihin. Minä olen se, jolle soitetaan, jos turisti on esimerkiksi loukkaantunut tai kuollut.

Turistit utelevat jatkuvasti matkaoppailta heidän työstään. Terhi ja alaiset saavat usein selittää, miten asiat todellisuudessa tehdään.

– Ihmisillä on paljon ennakkoluuloja turismityötä kohtaan. Olen ottanut missiokseni niiden murtamisen. Oppaiden esimerkiksi ajatellaan olevan koko ajan lomalla, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa, Terhi kuittaa.

Tv-ohjelmassa nähdään suomalaisturisteja rellestämässä alkoholin kanssa, mutta ihan täysin kotimaa ei kasvojaan menetä. Terhin mukaan suomalaiset käyttäytyivät kuvausten aikana yllättävän hyvin.

– Monessa jaksossa saa olla ylpeä siitä, että on suomalainen. Esimerkiksi ruotsalaisia nähdään juopottelemassa naama verissä. Suurin osa turisteista toki on hyvin käyttäytyviä, mutta kyllä heillekin tapahtuu kaikenlaista.

Terhi Alanya

– 37-vuotias, omaa sukua Hiilinen. Syntyi Helsingissä, asuu Turkissa Alanyassa ja Suomessa Vantaalla.

– ?Naimisissa turkkilaisen Levent Alanyan kanssa, joka omistaa Kleopatra-hotellin. Parilla on kaksi lasta.

?– ?Matkaoppaat alkaa Nelosella 25.1. ”Olenkin ihmetellyt, miksei ammatistamme ole tehty vaikkapa kirjoja.”

KOMMENTOI: Oletko ollut matkaoppaana? Kerro kokemuksistasi!

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.

 

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.