Nooralla on synnynnäinen luustonhauraussairaus osteogenesis imperfecta. Hän liikkuu pyörätuolilla, ja sairauteen liittyy myös lyhytkasvuisuus. Kuva: Liv
Nooralla on synnynnäinen luustonhauraussairaus osteogenesis imperfecta. Hän liikkuu pyörätuolilla, ja sairauteen liittyy myös lyhytkasvuisuus. Kuva: Liv

Liikuntavammainen Noora Västinen hurmasi somekansan tv-esiintymisellään ja elämänasenteellaan.

Älä valita, ala valita.

Tämän lauseen Noora Västinen, 26, on oppinut mummoltaan – ja sitä hän on yrittänyt noudattaa elämässään. Lähtökohdat eivät ole tavanomaiset. Nooralla on synnynnäinen luustosairaus, ja kylkiluu voi murtua jopa pelkästä aivastuksesta. Noora kertoi tarinansa torstaina Arman Alizadin ja Meeri Koutaniemen uutuusohjelmassa Pahan jälkeen.

– En pärjäisi päivääkään ilman toisen ihmisen fyysistä apua. En pysty kävelemään, koska mun luut eivät kestä painoa. Tarvitsen apua siinä, että joku ihminen nostaa mut aamulla sängystä pyörätuoliin. Tarvitsen apua myös vessassa, suihkussa ja vaikka taksiin noustessa, Noora kertoi ohjelmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Peruskoulun jälkeen Nooralta kysyttiin, haluaako hän jäädä eläkkeelle. Hän ei todellakaan halunnut. Sen sijaan hän opiskeli steinerkoulun luokanopettajaksi. Lisäksi hän on opiskellut elämäntaidon valmentajaksi, naurujoogaohjaajaksi ja merkonomiksi. Yrittäjänä hän on ollut jo yhdeksän vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nooran asenne elämään hämmästytti – ja ennen kaikkea ihastutti monia katsojia. Twitterissä monet innostuivat keräämään ajatuksia, jotka he oppivat Nooralta ja muilta ohjelmaan haastatelluilta, kuten Nooran vanhemmilta:

1. Jos on pätkä, sitten on pätkä.

 

2. Valitsen olla onnellinen, koska se on terveellistä.

 

3. Naura joka päivä 3 minuuttia. Se vastaa 45 minuutin rentoutusta. Voi feikatakin, koska keho ei tiedä, naurammeko oikeasti.

4. Lapsi on aina lahja, erityislapsi on erityislahja.

5. Vertaistuessa ei pitäisi keskittyä pelkästään ongelmiin, myös positiivisuutta tarvitaan.

6. Jos ei voi muuttaa tilannetta, voi vaihtaa asennetta.

7. Onnellisuus on mielentila.

2746354

Pahan jälkeen torstaisin Livillä kello 21.00.

Sisältö jatkuu mainoksen alla