Nooralla on synnynnäinen luustonhauraussairaus osteogenesis imperfecta. Hän liikkuu pyörätuolilla, ja sairauteen liittyy myös lyhytkasvuisuus. Kuva: Liv
Nooralla on synnynnäinen luustonhauraussairaus osteogenesis imperfecta. Hän liikkuu pyörätuolilla, ja sairauteen liittyy myös lyhytkasvuisuus. Kuva: Liv

Liikuntavammainen Noora Västinen hurmasi somekansan tv-esiintymisellään ja elämänasenteellaan.

Älä valita, ala valita.

Tämän lauseen Noora Västinen, 26, on oppinut mummoltaan – ja sitä hän on yrittänyt noudattaa elämässään. Lähtökohdat eivät ole tavanomaiset. Nooralla on synnynnäinen luustosairaus, ja kylkiluu voi murtua jopa pelkästä aivastuksesta. Noora kertoi tarinansa torstaina Arman Alizadin ja Meeri Koutaniemen uutuusohjelmassa Pahan jälkeen.

– En pärjäisi päivääkään ilman toisen ihmisen fyysistä apua. En pysty kävelemään, koska mun luut eivät kestä painoa. Tarvitsen apua siinä, että joku ihminen nostaa mut aamulla sängystä pyörätuoliin. Tarvitsen apua myös vessassa, suihkussa ja vaikka taksiin noustessa, Noora kertoi ohjelmassa.

Peruskoulun jälkeen Nooralta kysyttiin, haluaako hän jäädä eläkkeelle. Hän ei todellakaan halunnut. Sen sijaan hän opiskeli steinerkoulun luokanopettajaksi. Lisäksi hän on opiskellut elämäntaidon valmentajaksi, naurujoogaohjaajaksi ja merkonomiksi. Yrittäjänä hän on ollut jo yhdeksän vuotta.

Nooran asenne elämään hämmästytti – ja ennen kaikkea ihastutti monia katsojia. Twitterissä monet innostuivat keräämään ajatuksia, jotka he oppivat Nooralta ja muilta ohjelmaan haastatelluilta, kuten Nooran vanhemmilta:

1. Jos on pätkä, sitten on pätkä.

 

2. Valitsen olla onnellinen, koska se on terveellistä.

 

3. Naura joka päivä 3 minuuttia. Se vastaa 45 minuutin rentoutusta. Voi feikatakin, koska keho ei tiedä, naurammeko oikeasti.

4. Lapsi on aina lahja, erityislapsi on erityislahja.

5. Vertaistuessa ei pitäisi keskittyä pelkästään ongelmiin, myös positiivisuutta tarvitaan.

6. Jos ei voi muuttaa tilannetta, voi vaihtaa asennetta.

7. Onnellisuus on mielentila.

2746354

Pahan jälkeen torstaisin Livillä kello 21.00.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: