Isyys on muuttanut Aku Hirviniemen elämää positiivisesti. "Muuten riekkuisin kapakassa kavereiden kanssa."
Isyys on muuttanut Aku Hirviniemen elämää positiivisesti. "Muuten riekkuisin kapakassa kavereiden kanssa."

Putous-ohjelman Marja Tyrninä naurattanut näyttelijä on siviilissä perheenisä, jonka parisuhde on kestänyt teini-iästä asti.

– Jännitän sosiaalisia tilanteita, näyttelijä Aku Hirviniemi, 26, ilmoittaa. Sitä on vaikea uskoa, sillä mutkattoman oloinen mies on juuri pudotellut hulvattomia lausahduksia niin, että vatsa- ja poskilihaksia kolottaa. Verbaaliakrobaatin sanoille ei voi olla räkättämättä, vaikkei hän edes erityisemmin yritä naurattaa.

Luonnostaan esiin pulpahteleva huumori lienee syy siihen, että Akun roolihahmo Marja Tyrni palkittiin juuri MTV3:n Putous-ohjelmassa vuoden sketsihahmona. Marja Tyrnin suosiosta kertoo myös se, että hahmolla on Facebookissa lähes 60 000 fania, ja hänelle vaaditaan omaa ohjelmaa.

Aku on yhtä aikaa imarreltu ja kummastunut huomiosta.

– Onnittelut hämmentävät, koska minähän tein vain työtäni enkä itse tunne voittaneeni mitään. On hassua, että ihmiset tulevat tippa linssissä kertomaan, kuinka he kannustivat minua alusta asti. Mutta toki olen kehuista otettu, kyllä ne narsistia hivelevät, Aku kiittelee.

Ei hinkua alttarille

Näyttelijäksi päätyminen ei ollut Akulle itsestäänselvyys. Lapsena hän oli ujo, eikä lähipiirissä Riihimäellä ollut omanikäistä seuraa. Harrastusten hankkiminen oli hankalaa, koska nuori Aku vihasi liikuntaa. Yläasteella kukaan ei syöttänyt pienikokoiselle pojalle pesäpalloa ja kun kerran syötti, pallo osui ohimoon. Kun Aku sitten teininä kokeili nuorisoteatteria, hinku näyttämölle heräsi.

– Vasta Teatterikorkeakoulussa tajusin, että voin kamppailla itseäni, en toisia vastaan.

Teini-iässä alkoi myös seurustelu näyttelijä-käsikirjoittaja Niina Lahtisen kanssa. Suhde on kestänyt kymmenen vuotta.

16-vuotias Aku ja 20-vuotias Niina tapasivat toisensa Riihimäen nuorisoteatterissa. Teinipojan silmissä ikäero tuntui aluksi suurelta ja hämmensi puolin ja toisin.

– Niina opiskeli Turun taideakatemiassa, ja häntä takuulla hävetti esitellä nuorta pojankloppia muille. Yritin esittää vanhempaa kuin olin ja liimata viiksiä naamaan, Aku velmuilee.

Pari ei ole sinetöinyt pitkää suhdettaan kihlauksella tai avioliitolla, sillä ajatus naimisiinmenosta ei innosta kumpaakaan.

– Häät ovat ahdistava juhla, jos ne osuvat omalle kohdalle. Saisin varmaan paniikkikohtauksen alttarilla. Ainut tapa, miten voisin nyt kuvitella meneväni naimisiin, olisi vitsillä Las Vegasissa Elviksen vihkimänä. Meillä on lapsi ja asuntolaina, se riittää.

Toinen tytär

Akun ja Niinan perhe kasvaa pian uudella jäsenellä, sillä 3-vuotias Annikki saa maaliskuun lopussa pikkusiskon.

Esikoisen syntymä oli erilainen kokemus kuin tuleva isä oli odottanut. Hän oli kuullut hehkutuksia siitä, kuinka vastasyntyneen kylvettäminen on isän elämän hienoin hetki. Akun kohdalla kävi toisin.

– Annikin synnytyksessä menin shokkiin. Hetki ei tuntunut miltään, eikä päässäni liikkunut yhtään mitään. En saanut edes kylvettää vauvaa, koska kätilö ei luottanut minuun. Ilmeisesti menin synnytykseen liian rennoin mielin ja järkytyin.

Alkuhäkellyksestä toivuttuaan Aku ymmärsi isyyden hyvät puolet. Sen jälkeen perhe-elämä on sujunut mutkattomasti.

– Kaikki hetket synnytyksen jälkeen ovat olleet elämäni parasta aikaa. Annikki on mahtava mukula. Odotan jo uutta tyttöä ja prinsessakekkereitä. On hyvä, että kotona on akkavalta.