Näyttelijät Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen naurattavat työkseen, mutta arkena elämä pyörii pienten tytärten ympärillä.

Kun näyttelijät Aku Hirviniemi, 27, ja Jussi Vatanen, 32, tapaavat, keskinäinen naljailu alkaa välittömästi.

– Jussi on rehti mies ja sanoo mielipiteensä suoraan, kun sitä kysytään. Mutta jos ei kysytä, hän istuu hiljaa ja kyräilee, Aku luonnehtii.

– Aku on suulas, huumorintajuinen veijari. Jonkinlaisia henkisiä avohaavoja hänellä kyllä täytyy olla, ei hän muuten yrittäisi peitellä niitä niin kovasti höpötyksellään, Jussi lataa takaisin.

Miesten yhteispeliä voi seurata viihdeohjelmassa Putous. Näyttelijät hioutuivat kuitenkin yhteen jo nelisen vuotta sitten Tasavallan presidentti -ohjelmassa ja myöhemmin Presidentin kansliassa. Vaikka pari oli aiemminkin tiennyt toisensa, näissä kuvauksissa jokin naksahti kohdalleen.

– Yhdistelmämme toimii, koska Aku on se, joka tekee kaikkea älytöntä ja minä seison vieressä paheksumassa. Edustan ikään kuin katsojia, jotka seuraavat Akun sekoiluja ja miettivät, että ei voi olla totta, Jussi analysoi.

Tyttöjen kanssa helpompaa

Aku ja Jussi tapasivat toisensa 1990-luvun lopulla Teatterikorkeakoulussa. Silloin he eivät vielä erityisemmin ystävystyneet, sillä Aku aloitti koulun vuotta Jussia myöhemmin.

– Hämmentävän moni meistä siitti lapsia jo kesken opiskelujen tai pian niiden jälkeen. Ja niin meistä tuli yhtäkkiä keski-ikäisiä perheenisiä ja -äitejä, Aku kertoo Teatterikorkean vuosikurssistaan.

Akun ja Jussinkin arki pyörii pienten tytärten ympärillä. Akulla ja avopuolisolla, näyttelijä Niina Lahtisella on kaksi lasta, nelivuotias Annikki ja pian vuoden täyttävä Tuulikki. Myös Jussi ja kihlattu, laulaja Marika Tuhkala ovat taaperoikäisen tytön vanhemmat.

– Olemme molemmat perheellisiä kotiuunoja, eikä pintaliitoravintoloissa tule juuri pyörittyä, Jussi huomauttaa.

Kun Aku ja Jussi pääsevät saman pöydän ääreen, he keskustelevat jokapäiväisistä asioista: lapsista, autoista, talonrakennuksesta – ja naisista. Useimmiten aika menee nokkeluuksien nakkeluun, vaikka syvällistä suhdeanalyysiäkin syntyy. Siihen tosin tarvitaan useampi rohkaisuryyppy.

Molemmat isät ovat innoissaan tyttäristään ja perheen akkavallasta. Vaikka Annikki onkin parhaillaan uhmaiässä, on meno isän silmissä suhteellisen rauhallista

Jussikin uskoo, että pikkutytön kanssa pääsee helpommalla – ainakin vielä tässä vaiheessa kun tämä on pieni.

– Toista se tulee olemaan sitten, kun hän kasvaa teini-ikään, Jussi kauhistelee.

Akun suojeleva puoli nousee pintaan pelkästä ajatuksesta.

– Jos minulla olisi poika, katsoisin ylpeänä vierestä, kuinka hän kuljettaisi tyttöjä kotiin. Mutta jos Annikki ja Tuulikki tuovat joskus jotain finninaamoja kotiin, jonkinlainen ase on hankittava.

Huono omatunto töistä

Koska Akun ja Jussin työurat ovat kovassa nousukiidossa, jyräävät työtarjoukset välillä perhe-elämän ohi. Aku on paahtanut pysähtymättä koko viime vuoden.

– Välillä on olo, että olisihan se hyvä isänkin olla kotona, varsinkin kun toinen lapseni on vielä sen verran pieni. Pystymme onneksi hyödyntämään sukulaisten apua. Toivon silti, ettei minun tarvitse viisikymppisenä murehtia, etten nähnyt lasteni kasvavan, Aku miettii.

Jussin mielestä lasten kanssa oleminen on lopulta järjestelykysymys.

– On se hieman kummallista, kun ihmiset harmittelevat työn vievän kaiken ajan lapsilta. Ajankäyttö on kuitenkin aina omistakin valinnoista kiinni.

Aku Hirviniemi

  • 27-vuotias näyttelijä asuu Riihimäellä. Perhe: avopuoliso Niina Lahtinen ja tyttäret Annikki, 4, ja Tuulikki, 9 kk.
  • Nousi julkisuuteen Putouksen Marja Tyrninä. Monia elokuva- ja teatteriprojekteja ja muun muassa ohjelmat Vedetään hatusta ja Marja Tyrnin joulushow.
  • Vuoden esiintyjän ja vuoden näyttelijän Kultaiset Venlat.
  • Putous jatkuu MTV3:lla 26.2. asti.

Jussi Vatanen

  • 32-vuotias näyttelijä on kotoisin Sonkajärveltä, asuu Helsingissä. Kihloissa Marika Tuhkalan kanssa. Parilla on taaperoikäinen tytär.
  • Esittää pääosaa elokuvassa Napapiirin sankarit.
  • Näytellyt tv-satiireissa Tasavallan presidentti ja Presidentin kanslia yhdessä Akun kanssa.
  • Taisteli vuoden miespääosasta Jussi Gaalassa.

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, ahdistuu tilanteissa, joissa ympärillä on paljon vieraita ihmisiä, joiden kanssa pitäisi small talkata.

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, oli varsinkin uransa alussa niin sisäänpäinkääntynyt, että räppäsi lavalla selkä yleisöön päin.

– Vaimokin on sanonut, että olen haastavin hänen tuntemistaan ihmisistä, mutta toisaalta minun kanssani ei ole kuulemma koskaan tylsää.

Mikko on yksi tämän syksyn Vain elämää -tähdistä. Ennen kuvausten alkamista uran alkuajoilta tutut tuntemukset ja jännitys nousivat pintaan.

– Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin. Minulle isot tilaisuudet, joissa pitää moikkailla puolituntemattomia ihmisiä ja käyttäytyä tiettyjen sosiaalisten normien mukaisesti ovat ahdistavia, päivätyönään levy-yhtiön tuotantopäällikkönä työskentelevä Mikko selvittää.

Nuoruudessa ahdistuskohtaukset tuntuivat fyysisinä. Pahimmillaan Mikko pelkäsi saavansa sydänkohtauksen.

– Yritin rauhoittaa mieltä, mutta en saanut fyysisiä oireita kuriin.

Myöhemmin kivikasvoisuudesta ja introverttiydestä on tullut Pyhimyksen tavaramerkkejä. Mikko on pystynyt pysymään tinkimättömänä siinä, että hän pyrkii aina olemaan oma itsensä, vaikka ympäristö asettaisi paineita olla sosiaalinen ja hymyilevä.

– En ole lähtenyt tekemään kaupallista menestyäkseni, enkä esittelemään lavalla itseäni. Kerron tarinoita.

Mies arvelee, että introverttiydestä ei ole ollut läheisimmissä ihmissuhteissa haittaa.

– Olen hyvä ihmistuntija, ja tunnistan kyllä ihmiset, joiden kanssa voin olla oma itseni.

Millainen oli Mikon lapsuus helsinkiläisessä lähiössä? Miten Mikko selätti ahdistuksensa ja miten hän hallitsee sitä nykyään? Mitä Mikko ajattelee isyydestä? Lue Mikon haastattelu kokonaisuudessaan tämän linkin kautta. Voit lukea jutun myös Me Naisten uusimmasta numerosta 38/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Tilaajille
"Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin", Mikko Kuoppala eli Pyhimys kertoo.
"Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin", Mikko Kuoppala eli Pyhimys kertoo.

Räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala on niin introvertti, että esiintyi uransa alussa selkä yleisöön päin. – Tiedän, että minua tulkitaan väärin. Mutta ei  kenelläkään ole velvollisuutta olla muuta kuin oma itsensä.

Lava on backstagelta katsottuna niin lähellä, mutta samalla niin kaukana. Tästä hetkestä 25-vuotias Mikko Kuoppala, Suomen rap-piirien nouseva lupaus Pyhimys, on haaveillut alakouluikäisestä saakka. Että joku tulisi kuuntelemaan hänen kappaleitaan. Jollain tasolla Mikko ei ole...