Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen muistelee lapsuuttaan näyttelijäveljensä Aku Hirviniemen kanssa Poika sinä olet -kirjassa. Kuvat: Sanoma-arkisto/Outi Pyhäranta ja Jonna Öhrnberg
Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen muistelee lapsuuttaan näyttelijäveljensä Aku Hirviniemen kanssa Poika sinä olet -kirjassa. Kuvat: Sanoma-arkisto/Outi Pyhäranta ja Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Aku Hirviniemi oli lapsena oikea kiusankappale isosiskolleen kansanedustaja Aino-Kaisa Pekoselle.

Näyttelijä Aku Hirviniemellä ja kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosella oli lapsena tulinen sisarussuhde.

Jenni Pääskysaaren uutuuskirjassa Poika sinä olet...  Aku kertoo, miten hän 10-vuotiaana piti isosiskoaan ärsyttävänä tyyppinä ja myös itse tieten tahtoen kävi ärsyttämässä tätä.

– Kun vanhemmat eivät olleet kotona, veitset lentelivät. Jos toinen livahti vessaan turvaan, ovea hakattiin lihanuijalla. Aino-Kaisa jaksaa aina muistuttaa siitä, kuinka kävin kerran virtsaamassa sen huoneen lattialle, Aku paljastaa kirjassa.

Myös Aino-Kaisa muistaa pikkuveljensä aikamoisena kiusankappaleena:

– Jos häntä ei huolittu mukaan leikkiin, hän meni huoneeseensa ja alkoi kiljua: “Äiti, äiti, Aino-Kaisa hakkaa ja kiusaa!” Harvoin äiti jaksoi tulla yläkertaan katsomaan mitä siellä tapahtui, ja minä sain nuhtelut Akun “kiusaamisesta”, Aino-Kaisa muistelee.

Lapsenmielinen eno

Vaikka molempien mieleen lapsuudesta ovat jääneet riidat, joita on hauska muistella, Aino-Kaisan ja neljä vuotta nuoremman Akun välit ovat aina olleet lämpimät.

Aino-Kaisa ja Aku asuvat nykyään lähekkäin Riihimäellä ja ovat tekemisissä lähes joka viikko.

Aino-Kaisa kertoo hoitavansa mielellään Akun lapsia, ja perheet kokoontuvat usein syömään yhdessä. Myös kesäisin nähdään tiiviisti, sillä sisarukset ovat melkein mökkinaapureita.

Enon rooli on lapsenmieliselle Akulle mieluisa:

– Minä imeydyn poikien touhuihin, pyssyjen ja väkivaltapelien maailmaan. Mökillä meillä on käytössä kaikki mahdolliset vesipelit, me ollaan ”merten siat”, Aku kertoo kirjassa.

Tärkeä suhde

Hauskojen lapsuusmuistojen lisäksi Aku ja Aino-Kaisa puhuvat kirjassa myös siitä, miten tärkeitä ovat toisilleen.

– Meidän perheessä ei kauheasti halailla ja puhuta tunteista. Me tiedetään sanomatta ja koskettamatta, että välitetään. - - - Mutta totta kai minä rakastan siskoani, Aku kertoo.

– Parasta sisaruudessa ovat yhteiset kokemukset ja eletty elämä. Tieto siitä, että veli on aina siinä. Kai se veri on vettä sakeampaa - - - Haluan sanoa veljelleni: ota aikaa itsellesi ja perheellesi, vaikka se on vaikeaa erityisesti alalla, jolla työskentelet. Töitä on tehtävä silloin, kun niitä riittää. Toivon, että uskallat pysähtyä ja levätä hetken. Olet minulle tärkeä, Aino-Kaisa puolestaan kertoo kirjassa.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...