Me Naiset
|
Outi Pippuri
Onko parantumattomasti sairaalla ihmisellä oikeus päättää kuolinhetkensä? Kuva: Shutterstock
Onko parantumattomasti sairaalla ihmisellä oikeus päättää kuolinhetkensä? Kuva: Shutterstock

Brittany Maynardin tarina on saanut koko maailman puhumaan siitä, onko ihmisellä oikeus päättää kuolemastaan.

Maailmalla on tänä syksynä seurattu tiiviisti amerikkalaisen Brittany Maynardin, 29, taistelua oikeudesta arvokkaaksi kokemaansa kuolemaan.

Brittany nousi uutisotsikoihin, kun hän julkaisi Compassion & Choices -järjestön kautta videon, jolla hän ilmoitti päättäneensä kuolla suunnitellusti ja rauhallisesti marraskuun ensimmäisenä päivänä sen sijaan, että antaisi aivokasvaimen tappaa itsensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vain vuosi sitten avioitunut Brittany sai alkuvuodesta tietää, että hänen päänsärkyjensä syy on aggressiivisesti kasvava aivokasvain, jota ei voida leikata. Lääkärit arvioivat, että hänellä olisi elinaikaa vain puolisen vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Diagnoosin jälkeen Brittany muutti perheineen Kaliforniasta Oregoniin, koska siellä laki takaa parantumattomasti sairaille oikeuden päättää elämänsä itse valitsemanaan hetkenä. Kuolema tulee lääkäriltä saadun tappavan lääkeyhdistelmän avulla.

Brittanyn tarina ja julkinen kannanotto parantumattomasti sairaiden itsemääräämisoikeuden puolesta herätti laajasti keskustelua ja väittelyä siitä, tulisiko ihmisillä olla oikeutta päättää kuolemastaan.

Lokakuussa Brittany julkaisi uuden videon, jolla hän kertoi päättäneensä lykätä kuolemaansa, vaikka pelkäsikin, että sairaus saattaisi edetessään viedä häneltä kyvyn toimia itsenäisesti.

Lopulta Brittany kuitenkin kuoli alkuperäisen suunnitelmansa mukaisesti viime viikonloppuna 1. marraskuuta. Compassion & Choices -sivustolla julkaistun tiedotteen mukaan Brittany kuoli kotonaan sukulaisten ja ystäviensä ympäröimänä.

Lähde: Womens Health, The Brittany Maynard Fund

Lue myös:

Miltä tuntuu, kun tietää kuolevansa kohta?

Yllättävä vastaus! Mitä tekisit, jos tietäisit kuolevasi 5 vuoden sisällä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla