Personal trainer Piia Koriseva valmentaa myös koomikko-tuottaja Lotta Backlundia tämän painonpudotusurakassa uusien XL-S-laihdutusvalmisteiden avulla.  Kaikille avoimesta laihdutuskampanjasta järjestettiin tiedotustilaisuus tiistaina Helsingissä. Kuva: Sakari Majantie
Personal trainer Piia Koriseva valmentaa myös koomikko-tuottaja Lotta Backlundia tämän painonpudotusurakassa uusien XL-S-laihdutusvalmisteiden avulla. Kaikille avoimesta laihdutuskampanjasta järjestettiin tiedotustilaisuus tiistaina Helsingissä. Kuva: Sakari Majantie

Liitto lasten isän kanssa päättyi Piia Korisevan mukaan eroon, koska hän itse muuttui sairauden myötä ihmisenä.

Vuonna 2008 laulajana ja juontajana tunnetun Piia Korisevan maailma romahti. Useamman päivän kestäneen migreenin aiheuttama aivoinfarkti halvaannutti kehon oikean puolen kokonaan. Piia kiidätettiin suoraan teatterin lavalta sairaalaan, jossa selvisi, että myös kielestä oli halvaantunut kolmannes. Hän menetti hetkellisesti niin ikään puhe- ja näkökykynsä. Piia joutui pyörätuoliin, jossa lääkärin arvion mukaan istuisi loppuikänsä.

– Se oli kehoni tapa sanoa, että nyt ei voi enää jatkaa samaan malliin. Minulla oli pienet lapset ja liikaa stressiä töistä. Olen sen verran itsepäinen muija, että tarvitsin tällaisen lekalla päähän-muistutuksen elämän rajallisuudesta, Piia sanoo nyt.

Alkoi pitkä ja tuskallinen kuntoutusprosessi. Lihasmuisti oli kadonnut, joten Piia joutui opettelemaan kaiken liikkeen uudelleen, mikä vaati tuhansia toistoja. Kahdeksan kuukautta ja monta tuskankyyneltä myöhemmin hän nousi pyörätuolista jaloilleen. Vuonna 2012 hän vastoin kaikkia odotuksia juoksi puolimaratonin. Lasten isä pystyi jäämään vuorotteluvapaalle, joten Piia sai kuntoutua kotona perheensä luona.

– Nyt olen sinänsä täysin toipunut, vaikka välillä huomaan aukkoja lihasmuistissani. Kokemus muutti arvomaailmani täysin. Enää en pelkää kuolemaa vaan koitan nauttia täysillä jokaisesta päivästä.

 ”Enää en pelkää kuolemaa.”

Piia löysi kokemuksiensa myötä halun auttaa myös muita ja toimii nyt vakavasti sairaan naisen henkilökohtaisena avustajana. Lisäksi jazz-tanssin opettajan koulutuksen saanut Piia kouluttautui kuntosali- ja hyvinvointivalmentajaksi sekä personal traineriksi. 

Uusi rakkaus yllätti

Paimiossa asuvan Piian kolme poikaa ovat nyt 10, 11,- ja 14-vuotiaita. Perheen elämässä on ehtinyt tapahtua viime vuosina paljon, sillä liitto poikien isän kanssa päättyi eroon infarktista toipumisen jälkeen.

– Itselleni tuli kaikesta koetusta valtava jano elämään ja uusiin kokemuksiin. Muutuin sairauden jälkeen ihmisenä, mikä oli varmasti yksi isoin syy eroomme.

Parilla on yhteishuoltajuus viikko-viikkosysteemillä.

– Vaikka parisuhde päättyi, hän on pojillemme maailman paras isä. Meillä on tällä hetkellä paremmat välit kuin suhteemme loppuaikoina, Piia kiittelee.

”Välimme ovat nyt paremmat kuin suhteen loppuaikoina.”

Sinkkuelämää ehti kestää eron jälkeen kolme vuotta, kunnes Piian elämään astui täysin odottamatta uusi rakkaus.

– Se tuli, kun vähiten sitä odotin. Toki olin ympärilleni katsellut, mutta en jaksanut uskoa, että joku vielä kolahtaisi.

Nykyään Piia pitää paljon hyvinvointiin liittyviä luentoja. 

– Ihmisille on tärkeää kuulla, että kaikilla on mahdollista parantaa elämäänsä terveellisempään ja energisempään suuntaan ilman suuria muutoksia. Olen elävä esimerkki siitä, mitä tahdonvoimalla saa aikaan.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...