Star Wars -tähti Carrie Fisher kuoli tiistaina 60-vuotiaana. Hän sai sydänkohtauksen lentokoneessa matkalla Lontoosta Los Angelesiin ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Kuva: Reuters
Star Wars -tähti Carrie Fisher kuoli tiistaina 60-vuotiaana. Hän sai sydänkohtauksen lentokoneessa matkalla Lontoosta Los Angelesiin ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Kuva: Reuters

Näyttelijä Carrie Fisher on poissa, mutta hän oli monella tapaa unohtumaton Hollywood-tähti.

Monet Hollywood-tähdet ovat ottaneet osaa näyttelijä Carrie Fisherin läheisten suruun ja muistelleet Star Wars -tähteä. Yksi heistä on Fisherin vastanäyttelijä Star Wars -elokuvista, Harrison Ford, 74.

– Carrie oli suurenmoinen, ainutlaatuinen... Upea ja aito. Hauska ja tunteissaan peloton. Hän eli elämäänsä rohkeasti, Ford sanoi People-lehdelle.

Näyttelijästä on piirtynyt rakastettava ja aito mielikuva muun muassa siksi, ettei hän suojellut julkisuuskuvaansa yhtä hysteerisesti kuin monet muut tähdet. Tiesitkö näitä asioita Fisheristä?

1. Hän paljasti romanssin Harrison Fordiin.

Fisher julkaisi vain runsas kuukausi ennen kuolemaansa omaelämäkerrallisen The Princess Diarist -teoksen. Hän puhui siinä avoimesti suhteestaan Harrison Fordiin ja paljasti, että kaksikolla oli aikoinaan myös romanttinen suhde.

80-luvulla Fisher oli naimisissa pari vuotta muusikko Paul Simonin kanssa. Hän odotti parille lasta, mutta sai keskenmenon. Suhteesta Hollywood-agentti Bryan Lourdiin Fisherillä on yksi lapsi, vuonna 1992 syntynyt Billie Catherine. Hän on ollut kihloissa myös näyttelijä Dan Aykroydin kanssa ja tapaillut muun muassa senaattori Christopher Doddia.

Rolling Stone -lehden haastattelussa Fisher sanoi suoraan, että on surkea parisuhteissa.

– En kommunikoi ja pelaa tarpeeksi samaan pussiin. En esimerkiksi pystynyt antamaan Paulille sitä tilaa, mitä hän tarvitsi. 

Carrie Fisher ja Harrison Ford vuonna 2002. Kuva: Reuters
Carrie Fisher ja Harrison Ford vuonna 2002. Kuva: Reuters

2. Hän puhui mielenterveysongelmistaan avoimesti.

Fisher syntyi varakkaaseen perheeseen Berverly Hilsissä. Hänen molemmat vanhempansa olivat aikansa kuuluisuuksia, äiti näyttelijä Debbie Reynolds ja isä laulaja Eddie Fisher.

Helppoa Fisherin elämä ei silti ollut. Kun Fisher oli kuusivuotias, vanhemmat erosivat. Isä meni myöhemmin naimisiin näyttelijä Elizabeth Taylorin kanssa. Fisher on kertonut, että käytännössä isä hävisi perheen elämästä kokonaan.

Parikymppisenä Fisher kärsi mielenterveysongelmista. Ongelmia aiheuttivat myös päihteet, ja kerran Fisher oli kuolla yliannostukseen. 28-vuotiaana näyttelijällä diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö. Vuodesta 2000 lähtien hän on puhunut diagnoosistaan avoimesti.

– Luulin olevani puhtaasti vain narkkari, joka ei vain pysty lopettamaan huumeiden käyttämistä. Olinkin addikti, mutta selvisi myös, että olen maanis-depressiivinen, Fisher sanoi ABC-kanavan haastattelussa.

Viime vuosina moni julkisuuden henkilö on avautunut mielen sairauksistaan, mutta parikymmentä vuotta sitten näin ei ollut. Siksi Fisherin esimerkki oli kunnioitettava. Hän näytti avoimuudellaan, että sairauden kanssa voi elää – ja että mielenterveysongelmista pitäisi puhua enemmän.

Fisheristä tuli maailmankuulu, kun hän sai 19-vuotiaana roolin Star Wars: Episodi IV – Uusi toivo -elokuvassa prinsessa Leiana. Kuva: MV Photos
Fisheristä tuli maailmankuulu, kun hän sai 19-vuotiaana roolin Star Wars: Episodi IV – Uusi toivo -elokuvassa prinsessa Leiana. Kuva: MV Photos

3. Hän latoi suorat sanat elokuva-alan seksismistä.

– He eivät halunneet palkata minua kokonaan vaan ainoastaan kolme neljäsosaa minusta, Fisher laukoi vuonna 2015 Good Houskeep U.K. -lehden haastattelussa, kun häntä oli painostettu laihduttamaan 11 kiloa ennen uuden Star Wars: The Force Awakens -elokuvan kuvauksia.

– Mikään ei ole muuttunut. Työskentelen yhä alalla, jossa ainoastaan painolla ja ulkonäöllä on merkitystä. Se on aivan järjetöntä, Fisher puhisi.

Star Warsit tekivät Fisheristä aikoinaan seksisymbolin, mutta hän on itse kritisoinut kuuluisaa kohtausta Tähtien sota – Jedin paluu -elokuvassa (1983), jossa hän esiintyy kultaiset bikinit päällään.

– Älä ryhdy orjaksi kuten minä... Taistele sitä orja-asua vastaan, Fisher julisti myöhemmin The Guardian -lehden mukaan.

Tähtien sota -elokuvien lisäksi Carrie Fisher näytteli muun muassa elokuvissa Shampoo (1975), The Blues Brothers (1980), Kun Harry tapasi Sallyn (1989) ja Scream (2000). Kuvassa hän on Star Wars: The Force Awakens -elokuvan ensi-illassa joulukuussa 2015. Kuva: Reuters
Tähtien sota -elokuvien lisäksi Carrie Fisher näytteli muun muassa elokuvissa Shampoo (1975), The Blues Brothers (1980), Kun Harry tapasi Sallyn (1989) ja Scream (2000). Kuvassa hän on Star Wars: The Force Awakens -elokuvan ensi-illassa joulukuussa 2015. Kuva: Reuters

4. Hän osasi näpäyttää hauskasti.

Moni ilahtui, kun Fisher palasi rooliinsaa 32 vuoden tauon jälkeen prinsessa Leiana vuonna 2015 ensi-iltansa saaneessa Star Wars: The Force Awakens -elokuvassa. Toki Fisher sai ulkonäöstään ja iästään myös kriitiikiä. Tähän hän näpäytti näin:

– Olkaa niin kilttejä ja lopettakaa väittely siitä, olenko ikääntynyt hyvin. Se loukkaa tunteitani. Kehoni ei ole ikääntynyt niin hyvin kuin minä olen, hän twiittasi.

Äiti ja tytär, Debbie Reynolds ja Carrie Fisher vuonna 2015. Kuva: Reuters
Äiti ja tytär, Debbie Reynolds ja Carrie Fisher vuonna 2015. Kuva: Reuters

5. Hän ei viljellyt kliseitä.

Toisin kuin moni muu Hollywood-tähti, Fisher on viime vuosina vältellyt kliseiden latomista haastatteluissa. Runsas kuukausi sitten häneltä kysyttiin Rolling Stone -lehden haastattelussa, onko hän onnellisempi kuin koskaan.

– Jep. Tai no, en ole onnellinen, että vanhenen, mutta mitä muita vaihtoehtoja on? Ja olen ainakin oppinut paljon. Luotan itseeni. Luotan vaistoihini. Tiedän, mitä aion tehdä, mitä voin tehdä ja mitä en voi tehdä.

Samassa haastattelussa Fisheriltä kysyttiin, pelkääkö hän kuolemaa.

– En, mutta pelkään kuolemista. En pidä siitä kivusta, mikä kuolemaan liittyy. Olen ollut paikalla, kun muutamat ihmiset ovat kuolleet eikä se näyttänyt hauskalta. Mutta jos niin kävisi, haluaisin, että joku minun kaltaiseni olisi kanssani. Ja niinhän tulee käymään, hän veisteli.

6. Hän rakasti koiraansa yli kaiken.

Viime vuosina Fisher nähtiin ani harvoin ilman Gary-koiraansa. Ranskanbulldoggi pääsi niin ensi-iltojen punaisille matoille kuin muihinkin edustustilaisuuksiin. Viimeksi Gary-koira kuvattiin Fisherin viereisessä tuolilla, kun hän signeerasi kirjojaan.

Nyt somessa on levinnyt surullisia kuvia omistajansa menettäneestä Garysta. Yhdessä Gary tuijottaa ikkunasta, ja kuvatekstiin on kirjoitettu Odotan sinua yhä, äiti.

Eilen Garyn Twitter-tilille ilmestyi surullinen twiitti.

– Surullisin, mahdollinen twiitti twiitattavaksi. Äiti on poissa. Rakastan sinua!

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...