Antti J. Jokisen ja Krista Kososen tytär on nyt kolmikuinen. Kuva: Jonna Öhrnberg.
Antti J. Jokisen ja Krista Kososen tytär on nyt kolmikuinen. Kuva: Jonna Öhrnberg.

Esikoistyttärensä vauva-ajasta nauttivalla Krista Kososella ei ole kiire töihin. – Arki on nyt tosi erilaista.

Äitiyslomaa viettävä näyttelijä Krista Kosonen, 32, piipahti työkuvioissa keskiviikkona, kun uusi Tappajan näköinen mies -elokuva esitettiin ennakkonäytöksessä Helsingissä. Krista näyttelee Lauri Nurksen ohjaamassa jännärissä Supon ylitarkastajaa Pilvi Varista.

– Hyvää kuuluu, olen viihtynyt äitiyslomalla hyvin ja maltan kyllä jatkaa vapaatani edelleen, Krista kertoi.

– Minulla oli jo työkuvioita vireillä, mutta yhtäkkiä tajusin, etten yhtään halunnut lähteä vielä töihin.

Näyttelijä-äitien mammakerho

Krista ja aviomies, ohjaaja Antti J. Jokinen matkustavat pian kuukaudeksi Los Angelesiin kolmekuisen tyttärensä kanssa.

– Olen nauttinut vauvakaudesta ihan älyttömästi. Vaikka aina sanotaan, ettei äitiysloma mitään lomaa ole, niin minulle se on kyllä tuntunut lomalta, Krista sanoo.

– Arki on tosi erilaista: teen pitkiä kävelyitä vauvan ja koiran kanssa, ehdin lukea ja katsoa dokkareita, käydä näyttelyissä ja tavata ystäviä. Ihan mahtavaa!

Krista tapaa säännöllisesti näyttelijäystäviään Emmi Parviaista, Anna-Maija Tuokkoa ja Helena Vierikkoa, jotka niin ikään ovat tuoreita äitejä. Mammakerho syntyi spontaanisti ja kokoontuu kerran viikossa tai kahdessa.

– Mammakerho on ihana juttu, sillä eihän kukaan muu jaksaisi kuunnella vauvojen ympärillä pyöriviä juttujamme. Nehän ovat varmasti helvetin tylsiä keskusteluja. Minä en ainakaan jaksanut kuunnella sellaista lätinää ennen kuin asia oli itselle ajankohtainen, Krista nauraa.

– Porukassa saa kuitenkin jauhaa vapaasti. Sovimme jo, että jos toinen rundi joskus koittaa, olemme takuulla silloin taas yhteyksissä.

Ihailtava Samuli

Kristan, Samuli Edelmannin, Martti Suosalon ja Maria Ylipään tähdittämä Tappajan näköinen mies saa ensi-iltansa 5.2. Kristan roolihahmo on tiukkapipoinen, kun taas Martti Suosalon poliisimies leppoisa ja rento.

– Hahmoni Pilvi voisi ottaa oppia Manun esittämän Tepon rentoudesta. Minä itse taas voisin ehkä ottaa esimerkkiä Pilvistä: saisin olla vähän enemmän kontrollissa elämäni kanssa.

Kuvauksissa Krista seurasi pääosan näyttelevän Samuli Edelmannin työtapoja.

– Ihailen Samulin tapaa ottaa aikaa hahmolleen. Hänen pitkissä katseissaan ja rauhallisuudessaan on amerikkalaisen action-leffan tuntua. Itse olen hösö ja häsä, jota ohjaaja saa pikemminkin rauhoitella ja kieltää mulkoilemasta ympäriinsä, Krista kuvailee.

– Mutta onhan hänessä huumoripuolikin. Välillä kiusoittelin Samulia laulamalla hänen vanhaa biisiään. Karavaanari, karavaanari, kaikkien kaveri…

Maria Veitolaa on aina ärsyttänyt naiseuden vaatimus.

Toimittaja Maria Veitola, 44, kertoo uusimmassa Me Naiset -lehdessä työpaikalla kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta. Hän puhuu haastattelussa myös siitä, että naisen vartalossa eläminen ei ole ollut aina helppoa.

Teininä Maria pukeutui hippimekkoihin ja kaapuihin, parikymppisenä hän alkoi käyttää suuria huppareita ja jättimäisiä hiphop-farkkuja, jotka peittivät kehittyvän vartalon muodot.

”Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus.”

– Sain olla rauhassa ainakin kopeloinnilta. Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus. Ikään kuin olisin olemassa muiden katseita ja toiveita varten, hän kertoo ja painottaa, että on monia eri tapoja olla nainen.

Maria kertoo ajatelleensa, että jos hän ei pukeudu naisellisesti, hän ei ainakaan ole se, joka saa työpaikan seksikkyyden takia, vaan ainoastaan ammatillisten kykyjensä ansiosta. Osaa miehistä Marian olemus ärsytti ja kummastutti niin paljon, että tv-töissä häneltä saatettiin tivata, miksi hän pukeutuu niin rumasti.

– Eikä kukaan voi arvata, miten paljon raivoa miehissä on herättänyt lyhyt tukkani, Maria kertoo.

Milloin Maria on työelämässä kohdannut räikeintä sukupuolista syrjintää? Miksi johtajina on edelleen vähemmän naisia kuin miehiä? Miksi Maria on sosiaalisessa mediassa niin avoin? Miten hän huolehtii itsestään? Lue lisää Me Naisten numerosta 47/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Piritta Hagman kertoo tekevänsä töitä välillä jopa kuusi päivää viikossa.

Fysioterapeuttina työskentelevä entinen missi Piritta Hagman, 38, pääsi pitkästä aikaa juontohommiin. Hän emännöi yhdessä koomikko Sami Hedbergin kanssa World Vision: Sami Hedberg ja ystävät -hyväntekeväisyysshow’ta, joka esitetään Nelosella 8. joulukuuta.

– Aika vähän olen tehnyt juontokeikkoja viime aikoina, lähinnä hyvinvointitapahtumissa, joissa voin yhdistää kaksi osaamisaluettani, hän kuvailee.

– Nyt tosin tuntuu siltä, että voisin alkaa juontaa taas enemmän. Tein vähän aikaa sitten myös näytöksen pitkästä aikaa. Alkuun piti vähän muistella, mutta kyllä se sitten tuli selkäytimestä.

”Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä.”

Hagmanien kolmelapsinen perhe on muuttanut vuosien varrella Niklas Hagmanin jääkiekkouran perässä ympäri Yhdysvaltoja ja Suomeakin, ja Piritta on keskittynyt pääasiassa perheen pyörittämiseen kotiäitinä. Nyt kun lapset ovat kasvaneet ja perhe asettunut Helsinkiin, on tullut Pirittan vuoro keskittyä uraan.

– Kuopukseni Eliana on nyt 5-vuotias. Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä, ja nyt saatan tehdä töitä kuusikin päivää viikossa, hän kertoo.

Lisäksi Pirittalla on kesken myös ravintoneuvojan opinnot, jotka hän aloitti ymmärtääkseen ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisemmin.

– Niitä on vielä kolmas vuosi jäljellä. Olin niin pitkään lasten kanssa kotona, että olen nyt yrittänyt ottaa kiinni kaikessa, missä pystyn, aiemmin muun muassa doulaksi ja synnytysvalmentajaksi kouluttautunut nainen nauraa.