Antti J. Jokisen ja Krista Kososen tytär on nyt kolmikuinen. Kuva: Jonna Öhrnberg.
Antti J. Jokisen ja Krista Kososen tytär on nyt kolmikuinen. Kuva: Jonna Öhrnberg.

Esikoistyttärensä vauva-ajasta nauttivalla Krista Kososella ei ole kiire töihin. – Arki on nyt tosi erilaista.

Äitiyslomaa viettävä näyttelijä Krista Kosonen, 32, piipahti työkuvioissa keskiviikkona, kun uusi Tappajan näköinen mies -elokuva esitettiin ennakkonäytöksessä Helsingissä. Krista näyttelee Lauri Nurksen ohjaamassa jännärissä Supon ylitarkastajaa Pilvi Varista.

– Hyvää kuuluu, olen viihtynyt äitiyslomalla hyvin ja maltan kyllä jatkaa vapaatani edelleen, Krista kertoi.

– Minulla oli jo työkuvioita vireillä, mutta yhtäkkiä tajusin, etten yhtään halunnut lähteä vielä töihin.

Näyttelijä-äitien mammakerho

Krista ja aviomies, ohjaaja Antti J. Jokinen matkustavat pian kuukaudeksi Los Angelesiin kolmekuisen tyttärensä kanssa.

– Olen nauttinut vauvakaudesta ihan älyttömästi. Vaikka aina sanotaan, ettei äitiysloma mitään lomaa ole, niin minulle se on kyllä tuntunut lomalta, Krista sanoo.

– Arki on tosi erilaista: teen pitkiä kävelyitä vauvan ja koiran kanssa, ehdin lukea ja katsoa dokkareita, käydä näyttelyissä ja tavata ystäviä. Ihan mahtavaa!

Krista tapaa säännöllisesti näyttelijäystäviään Emmi Parviaista, Anna-Maija Tuokkoa ja Helena Vierikkoa, jotka niin ikään ovat tuoreita äitejä. Mammakerho syntyi spontaanisti ja kokoontuu kerran viikossa tai kahdessa.

– Mammakerho on ihana juttu, sillä eihän kukaan muu jaksaisi kuunnella vauvojen ympärillä pyöriviä juttujamme. Nehän ovat varmasti helvetin tylsiä keskusteluja. Minä en ainakaan jaksanut kuunnella sellaista lätinää ennen kuin asia oli itselle ajankohtainen, Krista nauraa.

– Porukassa saa kuitenkin jauhaa vapaasti. Sovimme jo, että jos toinen rundi joskus koittaa, olemme takuulla silloin taas yhteyksissä.

Ihailtava Samuli

Kristan, Samuli Edelmannin, Martti Suosalon ja Maria Ylipään tähdittämä Tappajan näköinen mies saa ensi-iltansa 5.2. Kristan roolihahmo on tiukkapipoinen, kun taas Martti Suosalon poliisimies leppoisa ja rento.

– Hahmoni Pilvi voisi ottaa oppia Manun esittämän Tepon rentoudesta. Minä itse taas voisin ehkä ottaa esimerkkiä Pilvistä: saisin olla vähän enemmän kontrollissa elämäni kanssa.

Kuvauksissa Krista seurasi pääosan näyttelevän Samuli Edelmannin työtapoja.

– Ihailen Samulin tapaa ottaa aikaa hahmolleen. Hänen pitkissä katseissaan ja rauhallisuudessaan on amerikkalaisen action-leffan tuntua. Itse olen hösö ja häsä, jota ohjaaja saa pikemminkin rauhoitella ja kieltää mulkoilemasta ympäriinsä, Krista kuvailee.

– Mutta onhan hänessä huumoripuolikin. Välillä kiusoittelin Samulia laulamalla hänen vanhaa biisiään. Karavaanari, karavaanari, kaikkien kaveri…

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...