Jessica Grabowsky näytteli pääosaa Aku Louhimiehen elokuvassa 8-pallo, kuva Jonna Öhrnberg.
Jessica Grabowsky näytteli pääosaa Aku Louhimiehen elokuvassa 8-pallo, kuva Jonna Öhrnberg.
Grabowsky on Yle Femin uudessa draamasarjassa Liv, jolla on ollut suhde miehensä veljeen, kuva Yle Kuvapalvelu.
Grabowsky on Yle Femin uudessa draamasarjassa Liv, jolla on ollut suhde miehensä veljeen, kuva Yle Kuvapalvelu.

Yle Femin uuden Vettä sakeampaa -sarjan Jessica Grabowskylla, 33, on melankoliaa, mistä ammentaa.

Näytteletkö mieluummin suomeksi vai ruotsiksi, Jessica Grabowsky?

Kyllä se on ruotsiksi helpompaa. Se on minulle tunnekieli, joka tulee selkärangasta.

Vettä sakeampaa -sarja on julistettu monessa paikassa suomalais-ruotsalaiseksi. Pidätkö sitä suomalaisena?

Enemmänkin ruotsalaisena tv-sarjana. Kun olin Ruotsissa käymässä sarjan alkamisen aikoihin, ihmiset ihailivat siinä näkyvää kaunista ja perinteistä Ahvenanmaata. Hauskaa, että oikeasti vain todella pieniä pätkiä on kuvattu Ahvenanmaalla ja suurin osa parin tunnin matkan päässä Tukholmassa.

Viimeisin elokuvaroolisi oli  synkässä 8-pallossa eikä Vettä sakeampaa -sarjan ensimmäinen jaksokaan päättynyt kovin iloisiin tunnelmiin. Oletko omimmillasi synkkien aiheiden keskellä? 

Äitinikin kysyy komedioiden perään: "Voisitko joskus tehdä jotain hauskempaa?" Vettä sakeampaa ei kyllä ole läheskään yhtä synkkä kuin 8-pallo, vaan ihan kello yhdeksän perhesarja. En oikein tiedä, miten olen joutunut synkkien aiheiden pariin. Ehkä minusta löytyy perusmelankoliaa, josta ammentaa.

Pohjoismaiset sarjat ovat nyt kovassa huudossa. Mistä se johtuu?

Jos mietitään vaikka Siltaa, niin siinä on ihan mahtava käsikirjoitus ja loistava ja epätavallinen naisrooli. Sellaisia näkee harvoin. Sarjassa on satsattu kaikkeen ja uskallettu olla todella synkkiä. Olisikohan synkkyys siis skandinaavinen menestystekijä?

Vettä sakeampaa, Yle Fem keskiviikkoisin klo 21

Lue lisää Jessicasta:

Missä kuljimme kerran -tähti Jessica Grabowsky: "Välillä ikävöin takaisin tarjoilijaksi"

Ruotsalainen draamasarja alkaa – mukana Jessica Grabowsky

Mukana myös muita suomalaisia

Jessica Grabowskyn lisäksi sarjassa nähtävät suomenruotsalaiset näyttelijät ovat Saga Sarkola, Tobias Zilliacus, Jonna Järnefelt, Stina Ekblad ja Johanna Ringbom.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.