Pate Mustajärvelle ikä on vain numero, vaikka se kehossa vähän tuntuukin.

54 vuotta

”Täytin heinäkuussa 54 vuotta ja onhan se lukuna aika kauhea, varsinkin tällä alalla. Ihmettelen, että olen vielä hengissä. Huomaan ikääntyneeni, kun nousen yöllä kuselle enkä meinaa saara itteeni suoraksi. Mutta kun pääsen jätkien kanssa lavalle, olen kuin 15-vuotias.

Ikähän on vain numero: ihminen on niin nuori tai vanha kuin antaa ittelleen luvan olla. Näin hiljattain Paula Koivuniemen keikalla. On muuten äärimmäisen herkku mimmi! Ja vetää täysillä. Hänet tavattuani ajattelin, että eihän mulla ole vielä mitään hätää.”

2 käännekohtaa

”Ensimmäinen merkittävä käänne elämässäni tapahtui, kun saimme levytyssopimuksen. Heleniuksen Epe tuli reeneihimme ja vedimme kaiken, mitä osasimme. Myöhemmin Epe oli julistanut löytäneensä Suomen Rolling Stonesin!

Toinen käänne oli, kun jätin niin sanotut kunnialliset työt ja aloin täysipäiväiseksi desperadoksi. Olin hitsaajana Lokomon tehtaalla, kun soitin muijalle kesken päivän: ’Mitä jos lopettaisin nämä hommat.’ Hän sanoi, että lopeta ihmeessä, niin näkee joskus suakin. Olin aina ollut päivät töissä ja illat keikoilla.
Hetkeäkään en ole katunut, vaikka eihän tämän tyhmempää hommaa voi aikuisella miehellä olla. Karjua nyt illat pää punaisena.”

100 litraa

”Kolmas käänne, jota en välittäisi muistella, tapahtui kesällä 2006. Sain sairauskohtauksen ja heräsin sairaalasta letkuissa. Minulta oli hävinnyt muistista kolme neljä viikkoa. Jotenkin, kuin ihmeen kaupalla, olen saanut kursittua elämäni ja ihmissuhteeni kasaan.

Kun sairauskohtauksen jälkeen tein elämäntaparemontin, kehosta poistui muutama litra nestettä, mutta päästä lähti sata litraa kusta.”

4 Ikurin jätkää

”Vietin lapsuuteni Tampereen Ikurissa. Meitä 50-luvulla syntyneitä ikurilaisia on isompikin porukka, mutta ydinjengiimme kuuluu minun lisäkseni kolme muuta. Ikurilaisten sakissa on sähkömiehiä, kuorma-autoilijoita ja muita, jotka pitävät Suomea pystyssä. Ja sitten on meikämanne siellä seassa.”

84 kiloa

”Painan 84 kiloa, mutta olen saanut jostain päähäni, että olisin onnellisempi ja paremman näköinen, jos painaisin vain 78. Käyn Ikurin poikien kanssa lenkillä ja punttisalilla. Liikkuminen ei aina ole kivaa, mutta tämän ikäisen on jo pakko tehdä jotain. Mutta kun on käynyt lenkillä ja vielä saunassa, niin onhan se fiilis hyvä.”

0 rakkautta

”Jos äitiä ei lasketa, en osaa sanoa, olenko koskaan oikeasti rakastanut ketään naista. Joskus tuntuu, että olen vain ajautunut suhteisiin: kävellyt huoneeseen, ollut siellä jonkin aikaa ja sitten kävellyt pois. En ole varma, tiedänkö edes, mitä se rakkaus on.

Olen ollut kerran naimisissa, liitto kesti melkein parikymmentä vuotta. Toiste en enää naimisiin halua. Menin naimisiin ’kunnes kuolema meidät erottaa’ mielessä, mutta ei huonoa liittoa kannata väkisin pitää pystyssä.

Onhan noita muitakin naisia ollut, mutta kunnioitan heitä sen verran, etten ala laskemaan.”

5 moottoripyörää

”Mottoni kuuluu: Born to be wild paitsi kotona. Minulla on ollut viisi moottoripyörää, nyt tallissa seisoo kaksi: vuoden 1969 Triumph Trophy ja 2009 Triumph Bonneville. Moottoripyörissä kiehtoo se, että ne ovat hengenvaarallisia pelejä. Rakastan sitä vapauden tunnetta, kun päästelen pyörällä ja jodlaan mennessäni. Tuntuu, että vittu, mua ei estä mikään!

Harhaahan se vain on. Kun fillari pannaan talliin, niin se oli sitten siinä, morjes.”

Pate Mustajärvi

  • 1956 syntynyt tamperelaisen Popeda-yhtyeen solisti. Harrastaa moottoripyöriä ja vanhoja aseita.
  • Kaksi lasta: 1979 syntynyt Tarmo ja 1986 syntynyt Jenni. Yksi lapsenlapsi.
  • Hittejä muun muassa: Kersantti Karoliina, Matkalla Alabamaan, Tahdotko mut tosiaan ja Pitkä kuuma kesä. Popedalta ilmestyi hiljattain Pitkä kuuma kesä -live-dvd ja -vinyyli, soololevystä Musta julkaistiin juuri kultapainos.

Näyttelijä Jarkko Lahti ei aio istua Jussi-gaalassa samassa pöydässä Tuntematon sotilas -elokuvan tekijöiden kanssa. – Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, hän kertoo.

Näyttelijä Jarkko Lahti, on ilmoittanut protestoivansa Jussi-gaalassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lahti on yksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä. Lahti kertoi Facebookissa protestoivansa, koska haluaa osoittaa tukensa näyttelijöille, jotka ovat kertoneet Aku Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen näitä.

”Olen järkyttynyt.”

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt. Lämpimät terveiseni kaikille näille rohkeille naisille, jotka astuvat esiin. Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, Lahti kirjoitti Facebookissa.

”En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste.”

Jarkko Lahti voitti  vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jarkko Lahti voitti vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg

HS:lle Lahti tarkensi, että aikoo kyllä osallistua gaalaan, mutta ei istu Tuntemattoman sotilaan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalla, jos elokuva voittaa palkintoa. Elokuva on ehdolla kymmenessä kategoriassa. 

– Eli boikotista ei sinänsä ole kyse, mutta protesti se on. Sillä haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille naisille, jotka ovat astuneet julkisuuteen. En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste, Lahti kertoo HS:lle.

Myös toinen Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen protestoi

Pihla Viitalan, Pamela Tolan ja muiden naisnäyttelijöiden Luohimiestä kohtaan esitettämät syytökset eivät liity Tuntemattoman kuvauksiin, mutta myös kyseisen elokuvan työolot on nostettu esille. Alkuviikosta yksi Tuntematon sotilas -elokuvan työryhmän jäsen, Carolina Simberg, ilmoitti että aikoo boikotoida gaalaa. Simberg työskenteli Tuntemattomassa apulaisrekvisitöörinä kuusi kuukautta.

”En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista.”

– En pysty mitenkään juhlimaan miljoonaa katsojaa (ja Jussi-patsaita) tämänhetkisessä ilmapiirissä. Se tuntuu väärältä. Jään pois juhlista protestina. 
En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista. Etenkin, kun syyttäjiä on noin monta, ja he kaikki syyttävät samankaltaisista teoista. En pysty näkemään näiden syytösten ohi, Simberg kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään.

Samassa päivityksessään Simberg kertoi myös Tuntemattoman huonoista työoloista. Hänen mukaansa työryhmää ei arvostettu, vaan käytettiin hyväksi teettämällä muun muassa ilmaisia ylitöitä. Simberg kertoo myös kokeneensa kuvauksissa seksuaalista häirintää. Tästä hän ei syytä Aku Louhimiestä.

”Työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää.”

– Haluan myös saattaa työryhmän tietoon sen, että työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää työryhmän muiden tekijöiden taholta. Tästä en puhunut tuotannon aikana. On hankalaa tehdä 6 kk töitä ihmisen kanssa, joka kourii sinut, mutta hankalampaa on tehdä siitä numeroa, kun on väsynyt, kun pelkää että loppuproduktio hankaloituu osaltasi entisestään, kun ei itse tiedä olinko ehkä siihen syypää. Entä jos duunit loppuvat, kun olit se hankala, joka ei kestänytkään vitsiä? Simberg kirjoittaa.

Jussi-gaala esitetään MTV3:lla pe 23.3. kello 20.00. 

IMDB

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Pelkkää julkisuustyrkkyilyä Lahdelta. Tuskin on ollut niin typerä tai sokea, ettei ole tiennyt miten asiat piireissä on mennyt. Tai no typerähän se näköjään on, mutta tuskin sokea. Käsittämätöntä itsensä jalustalle nostamista "minä olen hyvä ja jalo ihminen"-tyyliin. Toivottavasti näitä jarkko lahtia ei nähdä enää yhdessäkään elokuvassa. Itse en aio enää koskaan olla samaan aikaan samalla kuvauspaikalla kuin Jarkko Lahti.
Lue kommentti
ei mulla muuta

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Mitä ihmeen protestointia näyttelijältä, kun Viihde on vuosikymmenien saatossa raaistunut enemmän ja enemmän? Katsojista on valtava kilpailu koska se tuo rahaa kassaan. Tällainen väkivaltainen ohjaaminen on perusedellytys, että elpkuva menestyy. Kirjallissuudessakin on tapahtunut sama kehitys koska se myy. Samalla se vaikuttaa ihmisen mieleen ja samalla se vaikuttaa niin, että raakuudet tulevat hyväksyityiksi "Taiteessa". Ei tarvitse olla edes korkeasti koulutettu, kun ymmärtää väkivallan...
Lue kommentti

”Ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa”, sanoo Kristiina Mustakangas, jonka unelmahäät toteutuivat tuntemattomien avulla.

Ensimmäisen kerran Kristiina, 41, ja Jani Mustakangas, 40, sanoivat tahdon maistraatissa. Avioliiton kunniaksi oli ostettu kakkua kaupan pakastealtaasta.

Se avioliitto ei kestänyt. Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen. Kristiina päätti, että jos he vielä menevät uudelleen naimisiin, hän haluaa kunnolliset kirkkohäät ja Jumalan siunauksen liitolle.

Vähitellen heistä alkoi tuntua siltä, että avioliitto voisi tällä kertaa onnistua. Ainoa ongelma oli, että Kristiinalla ja Janilla ei ollut rahaa sellaisiin häihin, joista he haaveilivat. Ei edes pienimuotoisiin, sillä he ovat kumpikin olleet pitkään työttöminä.

Tämän vuoden alussa, eräänä tammikuisena aamuyönä Kristiina kirjoitti haaveestaan Rovaniemen alueen Facebook-kierrätysryhmään. Hän kertoi, että he haluaisivat mennä uudelleen naimisiin ja järjestää pienet kirkkohäät, mutta heille ei jää rahaa säästöön pienistä tuloistaan. Löytyisikö ihmisiltä sympatiaa auttaa tällaisten häiden järjestämisessä?

– Myös kotimme on sisustettu ilmaistavaralla, jota olemme saaneet muun muassa Roskalava Rovaniemi+ympäristökunnat -kierrätysryhmän kautta, Kristiina kertoo.

Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen.

Hän ei kuitenkaan osannut edes odottaa sellaista määrää apua, joka heille tarjoutui.

– Parissa kuukaudessa saimme pikkuhiljaa kaikki tavarat, jotka tarvitsimme: kaikki somisteet, käyttämäni korut ja esimerkiksi uusia meikkejä. Saimme myös valokuvaajan ryhmän kautta.

Unohtumaton kokemus

Kun näytti siltä, että unelmien häät voisivat toteutua, pari uskalsi varata kirkon. Kristiina ja Jani vihittiin vajaat kaksi viikkoa sitten lauantaina.

– Se tunne, kun kirkon ovet aukaistiin ja prinsessa Ruususen häämarssi alkoi soida, oli jotakin unohtumatonta, Kristiina sanoo.

Huikeinta Kristiinan mielestä kuitenkin oli, kun paikallinen elintarvikealan opiskelija tarjoutui tekemään juhliin kakut ja ruuat. Kakkujen lisäksi häissä tarjottiin lohikeittoa. Kristiina ja Jani antoivat hääruokien valmistamiseen sata euroa omasta pussistaan.

– En tiedä, kuinka paljon ruuat valmistanut Maria Pyhäjärvi täydensi budjettia omasta pussistaan. Kun hän laittoi viestiä, ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa. Olen hänelle todella kiitollinen.

”Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.”

Vihkimisen jälkeen hääjuhlaa vietettiin Kristiinan ja Janin kotona.

– Aluksi suunnittelimme vähän suurempia häitä, joita varten olisimme vuokranneet tilan, mutta stressin välttämiseksi ja rahatilanteen vuoksi päädyimme pienimuotoisempiin juhliin, joihin kutsuimme muutamia ystäviä. Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.

Tavarat jatkavat jo matkaansa

Se prinsessapuku, josta Kristiina oli aina unelmoinut, löytyi lainaan kierrätysryhmän kautta.

– Sain yksityisviestin, jossa kerrottiin, että tarjolla olisi hääpuku, joka voisi sopia minulle. Viestin lähettäjä oli käyttänyt sitä omissa häissään. Sovimme puvun sovittamisesta, ja kävi ilmi, että puku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen, siinä oli pitkä laahuskin.

”Hääpuku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen.”

Kristiina arvioi, että häät maksoivat noin 500 euroa. Kristiinalle ja Janille kierrätyshäät olivat pakonkin sanelema ratkaisu, mutta voisi kuvitella, että ekologisempi tapa juhlia kiinnostaisi yhä enemmän muitakin tulevia aviopareja. Useimmat koristeista ja muista tarvikkeista eivät juuri käytöstä kulu, ja sosiaalinen media tekee kierrätyksestä helppoa.

Kristiina ja Jani ovatkin saaneet hyvää palautetta rohkeudestaan. Vaikka häistä on vajaat pari viikkoa, he ovat jo ehtineet laittaa ison osan saamistaan koristeista jatkamaan matkaansa.

– Elokuussa eräille somisteista on jo tiedossa yhdet uudet häät, Kristiina iloitsee.