Chisun elämässä riittää nyt aiheita hymyyn. Kuva: Satu Kemppainen
Chisun elämässä riittää nyt aiheita hymyyn. Kuva: Satu Kemppainen

Chisu ehti jo ikävöidä keikkalavoja ja kertoo pienen tyttären muuttaneen häntä kovasti.

Chisu, 33, puhkuu energiaa, vaikka hän on nukkunut edeltävänä yönä vain pari hassua tuntia. Laulaja ei saanut unta, koska hän oli niin innoissaan siitä, että tänään julkaistiin hänen uusi Ihana-sinkkunsa.

Viimeksi Chisulta kuultiin uutta musiikkia vuonna 2011, jolloin Kun valaistun -albumi julkaistiin. Laulaja kertoo muuttuneensa paljon kolmen viime vuoden aikana.

– Olen ihmisenä varmasti jotenkin rauhoittunut, Chisu sanoo.

– Asiat eivät ole niin äärikauheita tai äärihyviä, vaan osaan asettaa ne perspektiiviin. Nuorempana olisin varmasti stressannut sitä, että olen nukkunut viime yönä niin vähän. Mutta eihän päivän onnistuminen ole kiinni unesta. Murehtimalla pilaa päivän ennen, kuin on edes elänyt sitä.

Uusi levy on näytön paikka

Odotetun neljännen levyn teko on nyt kovassa vauhdissa. Puolet kappaleista on valmiina, ja syksyllä edessä on esimerkiksi kappaleen nauhoittaminen mieskuoron kanssa. Chisu kertoo, että on hauskaa päästä ihmisten ilmoille sen jälkeen, kun on tehnyt pitkää päivää sisällä studiossa.

Uudesta levystä on tulossa kepeitä edeltäjiään synkempi ja totisempi. Levy-yhtiössä ehdittiin jo kysellä, minne on jäänyt entinen ilopilleri-Chisu. Siitä inspiroituneena laulaja valmistikin muutamassa päivässä kepeän Ihana-sinkun, joka on kuin oodi ihana-sanalle.

– Halusin tietoisesti välttää kainalopierumeininkiä. Viime levyn kanssa ajattelin välillä suurin piirtein, että ihan sama ja tehdään vain jotain. Nyt halusin, että levystä kuulee, että olen oikeasti tosissani ja että teen musiikkia ihan vakavissani.

Chisu kertoo, että hän on ikävöinyt valtavasti keikkalavoille ja myös musiikkiväen pariin. Hänestä on ollut kiinnostavaa tavata myös artisteja, jotka ovat ponnahtaneet pinnalle hänen taukonsa aikana.

– Tänään tapasin Kasmirin ja studiolla näin Sannin. On äärimmäisen kiva vaihtaa ajatuksia ja keskustella artistien kanssa, jotka ovat nyt breikanneet.

Äitiys muutti

Taukonsa aikana Chisusta on tullut äiti. Hänelle syntyi viime lokakuussa tyttövauva. Laulaja uskoo, että vanhemmuus kuuluu myös uudella levyllä. Musiikki ilmentää aina tekijäänsä.

– Äitiys muuttaa ihmistä, se on ilmiselvää. Kun saa lapsen, lähtökohtaisesti miettii, millainen maailma tälle jää.

Viime aikoina Chisu onkin löytänyt itsensä uudenlaisten yhteiskunnallisten pohdintojen ääreltä. Hän pohtii esimeriksi suhdettaan someen, rasismiin ja homojen oikeuksiin.

– Maailma on nyt tosi räjähdysaltis paikka. Olen käynyt näitä teemoja läpi itseni kanssa ja miettinyt, mitä mieltä oikeasti olen niistä. On niin helppo vain huutaa jonkun muun mielipidettä lauman mukana.

Paluu koulun penkille

Keikkatauolla Chisu myös palasi opiskelemaan ensimmäistä kertaa sitten lukion, kun hän pänttäsi taidehistoriaa avoimessa yliopistossa. Laulaja sai istua luennoilla rauhassa, vaikka jotkut kanssaopiskelijat taisivatkin tunnistaa hänet.

– Oli ihanaa vain istua, kuunnella ja vastaanottaa. Se oli jotain aivan muuta kuin työni, mutta samalla taidehistoria liippaa sitä läheltä. Oli silmiä avaavaa pohtia, mikä on ollut taiteessa ok mihinkin aikakauteen ja kulttuuriin nähden.

Kuuntele uusi sinkku tästä:
 

 

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.