Miss Suomi -finaaliin pääsy vaati Adriana Gerxhalijalta hurjan painonpudotuksen. Kuvat: Sanoma-arkisto
Miss Suomi -finaaliin pääsy vaati Adriana Gerxhalijalta hurjan painonpudotuksen. Kuvat: Sanoma-arkisto

Missifinalisti sai inspiraation painonpudotukseensa Suurin pudottaja -ohjelmasta.

22 kilogrammaa on iso painonpudotus, erityisesti seitsemän kuukauden aikana tehtäväksi. Ja erityisesti, jos ei alun perinkään ole lihava.

Miss Suomi -finaalissa mukana oleva Adriana Gerxhalija, 22, pudotti runsaat 20 kiloa painostaan vuonna 2015. Adriana oli 20-vuotias ja katseli Suurin pudottaja -ohjelmaa.

– Ohjelmassa vieraili entinen missi, joka antoi motivaatiota ohjelmassa mukana olevalle painonpudottajalle. Tv:n kautta hän antoi motivaatiota myös minulle! Adriana muistelee.

175-senttinen Adriana kertoo painaneensa tuolloin noin 80 kiloa. Painoindeksin mukaan hän oli lievästi, noin neljän kilon verran, ylipainoinen. Ei varsinaisesti lihava, mutta liian iso missiksi. Hän oli salaa haaveillut misseydestä lapsesta asti, muttei ollut puhunut unelmastaan kenellekään.

– Ajattelin, että ansaitsen sen, että elämässäni on sisältöä, josta olen unelmoinut.

”Itsehillintä oli tosi iso juttu.”

Alku aina hankalaa

Aluksi painonpudotus oli vaikeaa.

– Itsehillintä oli tosi iso juttu, Adriana sanoo.

Viikkojen myötä uudet tavat kuitenkin vakiintuivat. Näillä keinoilla Adriana laihtui 22 kiloa seitsemässä kuukaudessa:

  1. Adriana vaihtoi vaalean leivän ruisleipään.
  2. Hän söi mahdollisimman kevyen lounaan, esimerkiksi salaattia.
  3. Hän vältti punaista lihaa ja suosi kasviksia sekä kanaa ja kalaa. Myös raejuusto tuli tutuksi.
  4. Herkut jäivät pois arjesta. Kerran viikossa Adriana söi jälkiruokaa.
  5. Hän käveli parin kilometrin työmatkan bussilla matkustamisen sijaan. Se auttoi paljon.
  6. Hän yritti olla fyysisesti aktiivinen päivän mittaan.
  7. Kun lipsahduksia tuli, Adriana antoi itselleen anteeksi ja yritti uudestaan.
  8. Hän aloitti pienestä: ensin tavoite oli saada viisi kiloa pois, sitten toiset viisi kiloa ja niin edelleen.

Missimitoissa

Painonpudotusurakan jälkeen Adriana oli 58-kiloinen, eli puolentoista kilon päässä alipainosta. Missimitoissa ja sanojensa mukaan onnellinen.

Nyt Adrianan painoksi on ilmoitettu 60 kiloa. Tämän viikon sunnuntaina on Miss Suomi -finaali, ja selviää, tuleeko Adrianan unelmasta totta.

Painon vahtaaminen kuuluu misseyteen, ja misseille on Suomessakin toisinaan esitetty laihdutusvaatimuksia ennen Miss Universum -kisoja. Mitä Adriana sanoisi, jos tulisi käsky laihduttaa vielä lisää?

– En usko, että sellaista tulisi, Adriana pohtii.

– Miss Universumissakin on eri kokoisia tyttöjä, muodokkaampia ja hoikempia. Kaikilla on oma juttunsa.

Kiira Korven taitoluistelu-uraan mahtui useita romahduksia, jotka olivat raskaita niin henkisesti kuin fyysisestikin. – Pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi, hän kertoo elämäkerrassaan.

Syksyllä 2015 Kiira Korpi puhkesi itkuun kertoessaan, että hänen kilpauransa taitoluistelijana on ohi. Motivaatiota jatkaa ei enää ollut.

– Nämä ovat ilon kyyneleitä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Takana oli kuitenkin vuosikausia raskaita vaiheita ja synkkä romahdus vuonna 2015. Kiira kertoo avoimesti uransa vaikeimmista hetkistä syyskuussa ilmestyvässä elämäkerrassaan Kiira – ehjäksi särkynyt (Otava).

Lopettamista edelsivät penkin alle menneet Shanghain MM-kisat, joita Kiira kuvailee kirjassa katastrofiksi. Sen jälkeen hänen olonsa oli kuin loppuun puristetulla pesusienellä. Hän huomasi uupumisensa ja pahoinvointinsa vasta jälkikäteen.

”Shanghain epäonnistuminen sinkosi minut kuukausia kestäneeseen pyörteeseen, jossa jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni. MM-katastrofia seuranneet kuukaudet olivat aikaa, jolloin koin kuolevani ja toisaalta herääväni henkiin. Kyse ei ollut ainoastaan siitä, jatkanko uraani vai en”, Kiira kertoo Jere Nurmisen kirjoittamassa kirjassa.

”Jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni.”

Jo ennen Shanghaita Kiira oli ollut romahtamispisteessä, mikä näkyi muun muassa niin, että hän purskahteli usein itkuun ilman mitään syytä. Taustalla oli raskaaksi muuttunut valmennussuhde ja useita loukkaantumisia, pahimpana akillesjännevamma, jonka kanssa Kiira kamppaili peräti pari vuotta.


Laihduttaminen kostautui

Kiira kertoo kirjassa, että taipumus suorittamiseen johti myös rankkaan laihduttamiseen, jonka Kiira aloitti keväällä 2007. Lihomisen pelossa hän söi jatkuvasti liian vähän, mutta ajatteli sen kuuluvan huippu-urheilijan terveelliseen elämään. Elimistö meni säästöliekille, ja Kiira alkoi kärsiä vatsavaivoista sekä palautumisongelmista. 

Nyt hän ajattelee, että laihduttaminen oli harjoittelun kannalta kohtalokasta, koska se romahdutti ponnistusvoiman.

”Surullisinta oli se, että testitulokset eivät enää koskaan palautuneet täysin samalle tasolle kuin esimerkiksi Torinossa 2006. Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan”, Kiira toteaa.

”Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan.”

Kiira arvelee kirjassa, että on lopettamispäätöksensä jälkeen muuttunut koko ajan myötätuntoisemmaksi itseään ja muita kohtaan.

”Voi olla, että nykyisellä elämänkokemuksellani en kokisi kilpailemista niin ahdistavaksi, mutta pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ei huippu-urheilu itsessään ole synkkää, vaan synkkyys oli pääni sisällä.”

Tänä syksynä Kiira aloitti psykologian opinnot The New School -yliopistossa New Yorkissa. Sitä ennen Kiira asui miesystävänsä Arthur Borgesin kanssa Milanossa. Pari meni naimisiin tänä keväänä, ja Kiirasta tuli Kiira Korpi-Borges.

Kiira ja Arthur avioituivat Italiassa Como-järvellä.

– New Yorkissa on koko ajan tekemistä ja siellä tulee olo, että voi saavuttaa mitä vain. Välillä vain istun puiston penkillä ja seuraan haltioituneena ihmisiä. Välillä on kiva päästä poiskin siitä hektisyydestä, Kiira kertoi Yhdysvaltoihin asettumisestaan joulukuussa 2016.

Uransa lopettamisen jälkeen Kiira on tehnyt myös taitoluistelunäytöksiä sekä ollut Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina. Häntä on kuultu Ylellä urheilun asiantuntijana ja nähty TV5:n talviolympialaislähetyksissä.

Mika ja Marketa Häkkinen pääsivät nauttimaan syntymäpäiväjuhlista ison vierasjoukon kanssa. Kuva: Sakari Majantie
Mika ja Marketa Häkkinen pääsivät nauttimaan syntymäpäiväjuhlista ison vierasjoukon kanssa. Kuva: Sakari Majantie

Mika Häkkisen syntymäpäivillä esiintyivät muun muassa Virve Rosti, Samuli Edelmann ja Danny.

Kaksinkertainen F1-maailmanmestari Mika Häkkinen juhli 50-vuotissyntymäpäiviä eilen Ravintola Sipulissa.

Hyväntuulinen sankari saapui paikalle vaimonsa Marketa Häkkisen, 40,  kanssa. Pariskunta vaihtoi punaisella matolla nopean suukon ja ihastuneita katseista.

Illan ohjelma ja vieraat olivat Mikalle yllätys.

– Näistä juhlista kuulin, mutta en osannut arvatakaan missä, milloin ja keitä henkilöitä tänne tulee, Häkkinen ehti kommentoida ottaessa vastaan kutsuvieraita.

Noin satapäisessä vierasjoukossa oli lukuisia Mikan ystäviä ja myös tuttuja kasvoja. Muun muassa ex-kiekkoilija Esa Tikkanen, ex-rallikuski Marcus Grönholm, Vanessa Kurri sekä Hanna-Maria Seppälä ja Anssi Hintsa saapuivat juhlimaan yhtä Suomen tunnetuinta urheilijaa.

Illan esityksistä vastasivat Samuli Edelmann, Virve Rosti ja Danny sekä Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen.

Mika Häkkisen oikea syntymäpäivä on 28. syyskuuta.