Muusikko Anssi Kelaa ei viinalla läträäminen nappaa. Kuva: Milka Alanen / Sanoma-arkisto
Muusikko Anssi Kelaa ei viinalla läträäminen nappaa. Kuva: Milka Alanen / Sanoma-arkisto

Muusikko Anssi Kela ei ole elämässään koskaan ollut humalassa. – Minulta puuttuu jokin geeni, joka liittyy tarpeeseen saada pää sekaisin, Kela sanoo.

Pikkujoulukausi käy kuumana, ja punaviininhuuruiset glögit ovat tulilla. Mutta on eräs suomalaisartisti, jota alkoholilliseen versioon tarttuminen kiinnostaa erityisen vähän: Anssi Kela.

Itse asiassa alkoholi ei kiinnosta häntä ollenkaan.

– Olen aina ollut absolutisti enkä koskaan elämässäni ollut humalassa, Kela, 43, sanoo.

– Olen vain outo! Minulta puuttuu jokin geeni, joka ihmisillä normaalisti on. Se, joka liittyy tarpeeseen saada pää sekaisin.

Rokkipiireissä absolutismi ei ole tyypillisin valinta, mutta kollegoilleen Kela ei ratkaisuaan ole koskaan joutunut selittelemään – vaikka bändin ainoa alkoholiton onkin. 

Sen sijaan yleisölle asiaa täytyy toisinaan keikoilla tähdentää.

"Viinaa oikein tyrkytetään sinulle."

– Tämä on todennäköisesti maailman ainoa ammatti, jota on sosiaalisesti hyväksyttävämpää tehdä pienessä nousussa kuin selvin päin. Kun kirurgi kävelee leikkaussaliin, ei siellä ole viinapulloa odottamassa, että otapa tuosta ennen kuin tartut veitseen, Kela tykittää.

– Ymmärrän hyvin, miksi moni tässä työssä sairastuu alkoholismiin. Suurin osa työstä on odottelua. Viina oikein tyrkytetään sinulle. Sitä on valmiina takahuoneissa, ihmiset haluavat tarjota sitä sinulle ja selkääntaputtelijoita riittää.

Muusikot kokevat myös niin sanottua hotellikuolemaa: pitäisi tappaa jotenkin vieraassa paikassa aikaa. 

– Pullon narauttaminen auki on yksi vaihtoehto. Ja tippa on sitten monet lopulta tappanut.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Juttua muokattu 19.1.2018 klo 8.28: Korjattu sitaattia, jossa Niklas puhuu flimmeristä.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...