"Yritän keskittyä siihen, että olen terve ja että terveyttäni seurataan. Se on etuoikeus", Anni Hautala sanoo. Kuva: Jouni Harala
"Yritän keskittyä siihen, että olen terve ja että terveyttäni seurataan. Se on etuoikeus", Anni Hautala sanoo. Kuva: Jouni Harala

Radiojuontaja Anni Hautalalta, 32, löytyi sama geenivirhe kuin Angelina Jolielta, joka syöpäriskin takia leikkautti rintansa. Anni jännittää lopullista leikkauspäätöstään. – Mietin, kuinka pitkälle leikkausta uskaltaa lykätä.

Vaikka isoisä ja täti olivat jo menehtyneet syöpään, ja äidiltäkin oli löydetty syövälle altistava geenivirhe, radiojuontaja Anni Hautala uskoi vuosikaudet, ettei hänellä ollut mitään hätää. Vasta viime vuoden keväällä Anni havahtui, kun amerikkalaisnäyttelijä Angelina Jolie kertoi julkisesti geenivirheestään ja rintaleikkauksestaan. Angelinan esimerkistä Anni sai kipinän mennä testeihin.

– Siihen asti ajattelin, ettei mikään paha koskettaisi minua. Niinhän kaikki ajattelevat.

Verikoe kuitenkin todisti toista. Annin BRCA1-löydös tarkoittaa, että hänellä on elinikäinen alttius sairastua syöpään. Rintasyövän osalta riski on 60–80 prosenttia, munasarjasyövän kohdalla 50 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Testitulos oli valtava pettymys. Yhdessä hetkessä minulta vietiin vapaus kuvitella, että eläisin terveenä loppuun asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luopuisitko rinnoistasi?

Nyt testistä on reilu vuosi ja Annilla on takanaan kaksi kierrosta syöpäkontrolleissa. Tutkimuksissa ei ole löytynyt mitään hälyttävää, mutta iän mukana syöpään sairastumisen riski kasvaa. Sitä pienentääkseen Annille on tarjottu mahdollisuutta samanlaiseen ehkäisevään rintaleikkaukseen, joka Angelina Joliellekin tehtiin. Siinä potilaan oma rintakudos poistetaan ja rinta rakennetaan uusiksi. Operaation jälkeen Annin riski sairastua rintasyöpään putoisi yhteen prosenttiin.

Anni harkitsee leikkaukseen menoa.

– Leikkaus voi parhaassa tapauksessa säästää minut syövältä. On hienoa, että tällainen hoito on olemassa ja saatavilla, Anni aloittaa.

– Mutta mietin, kuinka pitkälle leikkausta uskaltaa lykätä. Kuinka pärjään, jos olen kuukausia pois töistä? Entä jos leikkaus onkin turha ja sairastun lopulta johonkin muuhun? Sellainen olisi elämältä mustaa huumoria.

"Välillä sorrun synkistelyyn"

Annia on rauhoittanut äitinsä leppoisa asenne sekä se, että äiti on pysynyt terveenä.

– Siinä kun minä olen tuskaillut, mennäkö leikkaukseen tai mitä, jos kaikki onkin turhaa, äiti on todennut: jos jalkasi ovat uunissa ja pää pakastimessa, onko silloin sopiva?

Hyvässä lykyssä naiset ovatkin sitä sakkia, joilla syöpäalttius ei aktivoidu itse sairaudeksi.

– Välillä huomaan sortuvani synkistelyyn ja mietin, että kohta se syöpä iskee. Vaikka oikeastihan olen edelleen terve, ja pitäisikin keskittyä siihen. On oma valinta, miten uutiseen suhtautuu.

Mikä Annia surettaa mahdollisessa rintaleikkauksessa eniten? Mitä hän ajattelee vihersmoothieista? Lue Anni Hautalan haastattelu Me Naisten numerosta 40/2014, joka ilmestyy torstaina 2.10.

Lue lisää: 

Näin selvität, onko sinulla rintasyöpägeeni

 Angelina Jolie leikkautti rintansa ehkäistääkseen syövän.

Angelina Jolie ei ole ainoa - myös he poistattivat rintansa vuona 2013

Sisältö jatkuu mainoksen alla