"Yritän keskittyä siihen, että olen terve ja että terveyttäni seurataan. Se on etuoikeus", Anni Hautala sanoo. Kuva: Jouni Harala
"Yritän keskittyä siihen, että olen terve ja että terveyttäni seurataan. Se on etuoikeus", Anni Hautala sanoo. Kuva: Jouni Harala

Radiojuontaja Anni Hautalalta, 32, löytyi sama geenivirhe kuin Angelina Jolielta, joka syöpäriskin takia leikkautti rintansa. Anni jännittää lopullista leikkauspäätöstään. – Mietin, kuinka pitkälle leikkausta uskaltaa lykätä.

Vaikka isoisä ja täti olivat jo menehtyneet syöpään, ja äidiltäkin oli löydetty syövälle altistava geenivirhe, radiojuontaja Anni Hautala uskoi vuosikaudet, ettei hänellä ollut mitään hätää. Vasta viime vuoden keväällä Anni havahtui, kun amerikkalaisnäyttelijä Angelina Jolie kertoi julkisesti geenivirheestään ja rintaleikkauksestaan. Angelinan esimerkistä Anni sai kipinän mennä testeihin.

– Siihen asti ajattelin, ettei mikään paha koskettaisi minua. Niinhän kaikki ajattelevat.

Verikoe kuitenkin todisti toista. Annin BRCA1-löydös tarkoittaa, että hänellä on elinikäinen alttius sairastua syöpään. Rintasyövän osalta riski on 60–80 prosenttia, munasarjasyövän kohdalla 50 prosenttia.

– Testitulos oli valtava pettymys. Yhdessä hetkessä minulta vietiin vapaus kuvitella, että eläisin terveenä loppuun asti.

Luopuisitko rinnoistasi?

Nyt testistä on reilu vuosi ja Annilla on takanaan kaksi kierrosta syöpäkontrolleissa. Tutkimuksissa ei ole löytynyt mitään hälyttävää, mutta iän mukana syöpään sairastumisen riski kasvaa. Sitä pienentääkseen Annille on tarjottu mahdollisuutta samanlaiseen ehkäisevään rintaleikkaukseen, joka Angelina Joliellekin tehtiin. Siinä potilaan oma rintakudos poistetaan ja rinta rakennetaan uusiksi. Operaation jälkeen Annin riski sairastua rintasyöpään putoisi yhteen prosenttiin.

Anni harkitsee leikkaukseen menoa.

– Leikkaus voi parhaassa tapauksessa säästää minut syövältä. On hienoa, että tällainen hoito on olemassa ja saatavilla, Anni aloittaa.

– Mutta mietin, kuinka pitkälle leikkausta uskaltaa lykätä. Kuinka pärjään, jos olen kuukausia pois töistä? Entä jos leikkaus onkin turha ja sairastun lopulta johonkin muuhun? Sellainen olisi elämältä mustaa huumoria.

"Välillä sorrun synkistelyyn"

Annia on rauhoittanut äitinsä leppoisa asenne sekä se, että äiti on pysynyt terveenä.

– Siinä kun minä olen tuskaillut, mennäkö leikkaukseen tai mitä, jos kaikki onkin turhaa, äiti on todennut: jos jalkasi ovat uunissa ja pää pakastimessa, onko silloin sopiva?

Hyvässä lykyssä naiset ovatkin sitä sakkia, joilla syöpäalttius ei aktivoidu itse sairaudeksi.

– Välillä huomaan sortuvani synkistelyyn ja mietin, että kohta se syöpä iskee. Vaikka oikeastihan olen edelleen terve, ja pitäisikin keskittyä siihen. On oma valinta, miten uutiseen suhtautuu.

Mikä Annia surettaa mahdollisessa rintaleikkauksessa eniten? Mitä hän ajattelee vihersmoothieista? Lue Anni Hautalan haastattelu Me Naisten numerosta 40/2014, joka ilmestyy torstaina 2.10.

Lue lisää: 

Näin selvität, onko sinulla rintasyöpägeeni

 Angelina Jolie leikkautti rintansa ehkäistääkseen syövän.

Angelina Jolie ei ole ainoa - myös he poistattivat rintansa vuona 2013

Kuva David Beckhamista riisumassa aurinkolasejaan kuninkaallisiin häihin mennessä levisi viikonloppuna sosiaalisessa mediassa. Kuvat: Reuters
Kuva David Beckhamista riisumassa aurinkolasejaan kuninkaallisiin häihin mennessä levisi viikonloppuna sosiaalisessa mediassa. Kuvat: Reuters

Twitter-yleisön mielestä David Beckham oli kuninkaallisten häiden paras osa. 

Koko viikonlopun ajan kansainvälistä mediatilaa on hallinnut yksi ihminen, näyttelijä Meghan Markle, eli nykyinen Sussexin herttuatar Meghan.

Toki Meghanin aviomies prinssi Harry on myös näkynyt kuvissa morsiamensa rinnalla, ja hippusen palstatilaa ovat saaneet esimerkiksi innostuneet sulhaspojat, kirkkaankeltaisissa juhlinut Amal Clooney ja lenkkareita mekon kanssa käyttänyt Serena Williams.

Yksi tyyli-ikoni on kuitenkin jäänyt liian vähälle huomiolle: jalkapallolegenda, tyyli-ikoni ja lukemattomien ihmisten julkkisihastus numero yksi, David Beckham

Jos Twitteriä on uskominen, tummanharmaassa puvussa ja kaksirivisessä vaaleanharmaassa liivissä esiintynyt Beckham oli yksi häiden tärkeimmistä vieraista. 

Eivätkä nämä ole edes hänen häänsä!

Beckham, aina niin ärsyttävän hyvännäköisenä. 

Poskisuukko Beckhamille sai Sir Elton Johnin lipomaan huuliaan.

Mitä Beckhamin tyyliin tulee, siitä tiedetään Voguen mukaan seuraavaa:

Kapealinjainen puku oli Dior Hommelta, ja sen on suunnitellut Kim Jones, joka juuri nimitettiin merkin johtoon alkuvuodesta. Mukava avaus herra Jonesin pääsuunnittelijauralle siis. Pukuun Beckham yhdisti kultaisen taskukellon ja aurinkolasit.

Lisäksi Beckhamilla on tietysti eräänlaisia pysyviä asusteita. Esquire arvelee artikkelissaan, että David Beckham saattaa olla ainoa kuninkaallisten häiden vieras, jolla on tatuointeja kaulassa. 

Beckham paranee vanhetessaan

Kuluneen sanonnan mukaan nainen on kuin viini, eli paranee vanhetessaan (joskaan Alkon asiantuntijan mukaan sanonta ei koske kaikkia viinejä). 43-vuotias Beckham on elävä todiste siitä, että vähintäänkin osa miehistäkin paranee iän myötä. 

Pyörivätkö kellon viisarit David Beckhamin kohdalla eri suuntaan?
Toivoa on!

Siltä varalta, että joku ei vieläkään ole vakuuttunut Beckhamin nousujohteisesta tyylikkyydestä:

David Beckham kymmenen vuotta sitten – sama hymy, vähemmän tukkaa ja tatuointeja.
David Beckham kymmenen vuotta sitten – sama hymy, vähemmän tukkaa ja tatuointeja.

David Beckham 15 vuotta sitten korvakoruineen ja vaalennettuine hiuksineen.
David Beckham 15 vuotta sitten korvakoruineen ja vaalennettuine hiuksineen.

David Beckham 20 vuotta sitten. 1990-luvun lopussa hän suosi keskijakausta.
David Beckham 20 vuotta sitten. 1990-luvun lopussa hän suosi keskijakausta.

 

Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield
Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield

Laulaja Kasmir kertoo jumaloivansa avopuolisoaan, mutta tunteneensa pariskunnan ikäeron takia riittämättömyyttä.

Vain elämää -ohjelmassa keskustellaan tällä viikolla seksin merkityksestä parisuhteessa. 

Kasmir-nimellä esiintyvä laulaja Thomas Kirjonen, 33, avaa rohkeasti omaa tilannettaan:

– Omassa elämässäni parisuhteessa jossain kohtaa mun halut saattavat olla ihan olemattomat. Siinä ei ole mitään sellaista, että rakkaus olisi kuollut, mutta kyllähän seksi on kumminkin tosi tärkeä osa parisuhdetta. 

Mira Luoti, jonka päivää tällä viikolla vietetään, on Kasmirin kanssa samoilla linjoilla seksin tärkeydestä. 

– Kun lapset tulee, niin joutuu rakentamaan sen ihan uudelleen. Siitä täytyy pitää huolta, hän lisää.

”Olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa.”

Ikäero ja epävarmuus

Kasmir kertoo jaksossa myös tunteneensa parisuhteen aluksi epävarmuutta omasta riittävyydestään. 

– Jumaloin mun avopuolisoa, hän on kaikin tavoin kaunis ihminen. Mutta se ikäero siinä, olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa. 

Kasmir on Iltalehden mukaan seurustellut pari vuotta nyt 21-vuotiaan Julian kanssa. Kasmir harmittelee olleensa välillä ”tosi perseestä”, koska epävarmuus nostaa usein ihmisen ikävimmät piirteet esiin.

Kasmir on aiemminkin puhunut avoimesti epävarmuuden ja riittämättömyyden tunteista. Me Naisten haastattelussa hän kertoi hiljattain kuittailusta, jota sai kavereiltaan kaljuunnuttuaan nuorena.

– Vaikka ihmiset eivät tarkoittaisi pahaa, herkkään paikkaan osuvat sanat satuttavat. Pilkka myrkytti mieltäni ja aiheutti ujoutta ja epävarmuutta. Itsetuntooni jäi syvä särö.