"Yritän keskittyä siihen, että olen terve ja että terveyttäni seurataan. Se on etuoikeus", Anni Hautala sanoo. Kuva: Jouni Harala
"Yritän keskittyä siihen, että olen terve ja että terveyttäni seurataan. Se on etuoikeus", Anni Hautala sanoo. Kuva: Jouni Harala

Radiojuontaja Anni Hautalalta, 32, löytyi sama geenivirhe kuin Angelina Jolielta, joka syöpäriskin takia leikkautti rintansa. Anni jännittää lopullista leikkauspäätöstään. – Mietin, kuinka pitkälle leikkausta uskaltaa lykätä.

Vaikka isoisä ja täti olivat jo menehtyneet syöpään, ja äidiltäkin oli löydetty syövälle altistava geenivirhe, radiojuontaja Anni Hautala uskoi vuosikaudet, ettei hänellä ollut mitään hätää. Vasta viime vuoden keväällä Anni havahtui, kun amerikkalaisnäyttelijä Angelina Jolie kertoi julkisesti geenivirheestään ja rintaleikkauksestaan. Angelinan esimerkistä Anni sai kipinän mennä testeihin.

– Siihen asti ajattelin, ettei mikään paha koskettaisi minua. Niinhän kaikki ajattelevat.

Verikoe kuitenkin todisti toista. Annin BRCA1-löydös tarkoittaa, että hänellä on elinikäinen alttius sairastua syöpään. Rintasyövän osalta riski on 60–80 prosenttia, munasarjasyövän kohdalla 50 prosenttia.

– Testitulos oli valtava pettymys. Yhdessä hetkessä minulta vietiin vapaus kuvitella, että eläisin terveenä loppuun asti.

Luopuisitko rinnoistasi?

Nyt testistä on reilu vuosi ja Annilla on takanaan kaksi kierrosta syöpäkontrolleissa. Tutkimuksissa ei ole löytynyt mitään hälyttävää, mutta iän mukana syöpään sairastumisen riski kasvaa. Sitä pienentääkseen Annille on tarjottu mahdollisuutta samanlaiseen ehkäisevään rintaleikkaukseen, joka Angelina Joliellekin tehtiin. Siinä potilaan oma rintakudos poistetaan ja rinta rakennetaan uusiksi. Operaation jälkeen Annin riski sairastua rintasyöpään putoisi yhteen prosenttiin.

Anni harkitsee leikkaukseen menoa.

– Leikkaus voi parhaassa tapauksessa säästää minut syövältä. On hienoa, että tällainen hoito on olemassa ja saatavilla, Anni aloittaa.

– Mutta mietin, kuinka pitkälle leikkausta uskaltaa lykätä. Kuinka pärjään, jos olen kuukausia pois töistä? Entä jos leikkaus onkin turha ja sairastun lopulta johonkin muuhun? Sellainen olisi elämältä mustaa huumoria.

"Välillä sorrun synkistelyyn"

Annia on rauhoittanut äitinsä leppoisa asenne sekä se, että äiti on pysynyt terveenä.

– Siinä kun minä olen tuskaillut, mennäkö leikkaukseen tai mitä, jos kaikki onkin turhaa, äiti on todennut: jos jalkasi ovat uunissa ja pää pakastimessa, onko silloin sopiva?

Hyvässä lykyssä naiset ovatkin sitä sakkia, joilla syöpäalttius ei aktivoidu itse sairaudeksi.

– Välillä huomaan sortuvani synkistelyyn ja mietin, että kohta se syöpä iskee. Vaikka oikeastihan olen edelleen terve, ja pitäisikin keskittyä siihen. On oma valinta, miten uutiseen suhtautuu.

Mikä Annia surettaa mahdollisessa rintaleikkauksessa eniten? Mitä hän ajattelee vihersmoothieista? Lue Anni Hautalan haastattelu Me Naisten numerosta 40/2014, joka ilmestyy torstaina 2.10.

Lue lisää: 

Näin selvität, onko sinulla rintasyöpägeeni

 Angelina Jolie leikkautti rintansa ehkäistääkseen syövän.

Angelina Jolie ei ole ainoa - myös he poistattivat rintansa vuona 2013

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy. 

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.