Michelle Obama on opiskellut Princetonin ja Harvardin huippuyliopistoissa. Kuvat: Reuters
Michelle Obama on opiskellut Princetonin ja Harvardin huippuyliopistoissa. Kuvat: Reuters

Ei ole ihme, että Yhdysvaltain presidentin puoliso on huippusuosittu.

”Voi kunpa hänestä tulisi presidentti!” moni hehkuttaa nyt sosiaalisessa mediassa ja lounaspöydissä. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman 52-vuotias juristipuoliso Michelle Obama on kovassa nosteessa.

Miksi Michelle-buumi jyllää juuri nyt? Yksi selitys on, että Michelle voi nyt puhua vapaammin ja irrotella mediassa, kun hänen puolisonsa presidenttikausi lähenee loppuaan. Ei ole paineita siitä, että suututtaa väärät ihmiset – joskin Michelle myös kampanjoi Hillary Clintonin puolesta. Paineet lienevät kuitenkin pienemmät kuin presidentin puolisolla.

Ehkä merkittävämpi syy on Donald Trump. Älykäs, tilannetajuinen ja empaattinen Michelle on täydellinen vastapari törkeyksiä toistensa perään laskettelevalle öykkäriehdokkaalle. Toinen puhuu tasa-arvon puolesta, kun toinen retostelee kourimisella. Samat ihmiset, jotka ovat kyllästyneet Trumpin törkyilyyn ja huolissaan hänen suosiostaan, näkevät Michellessä toivoa.

Erityisesti Michellen viime viikolla pitämä puhe, jossa hän teilasi Trumpin asiallisesti ja napakasti, älykkäästi, mutta tunteisiin vetoavasti, on ihastuttanut. On arveltu jopa, että puhe ratkaisi presidentinvaalit Clintonin eduksi.

Summa summarum: Michelle on mahtava, ja toivottavasti hän jatkaa politiikassa. Keräsimme asioita, joiden vuoksi hän on loistava esimerkki:

1. Lopetetaan potaskan puhuminen

Barack Obama on toki taitava puhuja, mutta kun Michelle puhuu, huomaa, ettei hän ole valtapeleissä marinoitunut, laskelmoiva poliitikko. Hänen suustaan ei koskaan kuulla latteuksia tai kiertelyä ja kaartelua. Michelle vaikuttaa puhuvan sydämestään.

2. Itseään ei pidä ottaa liian vakavasti

Tänä vuonna Michelle on hurmannut kerta toisena jälkeen julkisilla esiintymisillään. Muistatko esimerkiksi, kun presidenttipari tanssi 106-vuotiaan Virginia McLaurinin kanssa Valkoisessa talossa?

Michelle ja Barack Obama eläytyivät, kun he lukivat lapsille viime pääsiäisenä Valkoisessa talossa järjestetyssä munanmetsästystapahtumassa.
Michelle ja Barack Obama eläytyivät, kun he lukivat lapsille viime pääsiäisenä Valkoisessa talossa järjestetyssä munanmetsästystapahtumassa.

Viime kesänä Michelle heittäytyi James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä Stevie Wonderin, Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. 45 miljoonaa kertaa YouTubessa katsotulta videolta käy selväksi, että läppää heittävä Michelle on yksinkertaisesti mainiota seuraa. Rento, huumorintajuinen ja välitön.

Luonnollisesti presidentin puoliso puhui auton kyydissä myös tärkeinä pitämistään aiheista, kuten tyttöjen koulutuksesta. Hän liittyi Snapchatiinkin voidakseen puhua aiheesta nuorten suosimassa palvelussa – terveellisen elämän markkinoimisen ohella. Michelle snäppää nimellä MichelleObama.

Jos et ole vielä nähnyt hauskaa autokaraokevideota, katso se heti. Tulet takuulla hyvälle tuulelle.

3. Rauhallisuus vie pidemmälle kuin räyhääminen

Michelle puhuu tiukkaa asiaa eikä pelkää puolustaa arvojaan, mutta hän tekee sen ihailtavan tyynesti – mikä toimii usein tehokkaammin kuin pää punaisena paasaaminen. Eikä Michelle sorru alatyyliin tai mene henkilökohtaisuuksiin, vaikka ne olisivat vastapuolen, kuten Trumpin, vakioase.

– Hän on tehokas, koska hän ei koskaan kaiva verta nenästään – sen tiedämme hänestä. Hän toimii, kun hän haluaa puolustaa jotakin, New York Timesin politiikan toimittaja Frank Bruni pohtii.

4. Nykyisestä ja menneestä syrjinnästä pitää puhua

Mustien oikeuksia ahkerasti esillä pitävä Michelle on alkanut puhua entistä rohkeammin Yhdysvaltain orjien historiasta. Michellen isovanhemmat ovat orjien jälkeläisiä. Viime kesänä sosiaalisessa mediassa kuhisi, kun Michelle piti yhden voimakkaista puheistaan.

”Herään joka aamu talossa, jonka rakensivat orjat.”

– Herään joka aamu talossa, jonka rakensivat orjat. Katson, kun tyttäreni, kaksi kaunista ja älykästä mustaa nuorta naista leikkivät koiriensa kanssa Valkoisen talon nurmella, kuului puheen kuuluisin kohta.

5. Tosimies on feministi

Michelle tunnetaan varsinkin työstään naisten ja tyttöjen hyväksi.

– Vahvojen miesten, jotka ovat todellisia roolimalleja, ei tarvitse alentaa naisia tunteakseen itsensä voimakkaaksi. Ihmiset, jotka ovat todella vahvoja, ylentävät muita. Ihmiset, jotka ovat todella voimakkaita, tuovat muita yhteen, hän sanoi hehkutetussa puheessaan viime viikolla.

”Voin kertoa teille, että minun elämäni miehet eivät puhu näin naisista.”

Michelle korosti, ettei Donald Trumpin käytös ole vain vitsailua tai normaalia ”pukuhuonepuhetta”, kuten jotkut ovat kourimiskommentit kuitanneet.

– Voin kertoa teille, että minun elämäni miehet eivät puhu näin naisista.

6. Öykkäreille on näytettävä, että tämä ei ole okei

Viimeviikkoisella puheellaan Michelle teki selväksi, ettei Trumpin tai kenenkään muunkaan naisia halventavaa käytöstä pidä hyväksyä.

”Tämä ei ole normaalia. Tämä ei ole tavallista politiikkaa.”

– Tämä ei ole normaalia. Tämä ei ole tavallista politiikkaa. Tämä on epäkunnioittavaa ja sietämätöntä, Michelle sanoi.

– Nyt on aika meidän kaikkien sanoa, että liika on liikaa. Tämän on loputtava heti.

7. Rakkaus on kunnioitusta

Michelle ja Barack Obama tunnetaan myös ihanteellisena parina, joiden yhdessäolo tihkuaa kipinää, molemminpuolista arvostusta ja syvää rakkautta. He puhuvat toisistaan kunnioittavasti, mutta unohtamatta huumoria – varsinkin Michelle on kuuluisa mahtavan sarkastisista heitoistaan.

”55 vuotta nuori, ja tuo hymy edelleen uppoaa minuun jokaikisenä päivänä. Hyvää syntymäpäivää, Barack. Rakastan sinua”, Michelle kirjoitti Instagram-tilillään miehensä syntymäpäivänä 4. elokuuta.

 

55 years young and that smile still gets me every single day. Happy birthday, Barack. I love you. -mo

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

8. Terveys on tärkeintä, mitä meillä on

Tasa-arvon ohella Michelle on puhunut väsymättömästi terveellisten elämäntapojen puolesta. Hän on huolissaan varsinkin maansa ylipaino-ongelmasta. Michelle on esimerkiksi kannustanut lapsia ja nuoria liikkumaan Let's Move -kampanjalla.

Treenatuista käsivarsistaankin kuuluisa Michelle näyttää tietenkin itse esimerkkiä liikkumalla aktiivisesti.

9. Jokainen pukeutukoon niin kuin haluaa

Michellellä on lyömätön tyylitaju, ja sekin tuntuu aidolta. Hän ei pukeudu ensimmäisen naisen roolia varten, vaan kuten haluaa.

Yhdysvaltain presidentin puolison tyylivalinnoilla on myös valtaa. Michelle on käyttänyt sitä esimerkiksi edustamalla tuntemattomien nuorten suunnittelijoiden vaatteissa.

– Kun hän pukeutuu nousevan suunnittelijan asuun, siitä syntyy tunne, että mikä vain on mahdollista. Tästä presidentin puoliso puhuu paljon nuorille. Kuinka tärkeää on seurata unelmiaan ja paiskia töitä, vaikka tiellä olisi esteitä. Halusin tuoda tätä viestiä esille hänen vaatteillaan, Obaman stylisti Meredith Koop kertoo Harper's Bazaar -muotilehdelle.

Michelle Obama tyttäriensä Sashan ja Malian kanssa Milanossa vuonna 2015.
Michelle Obama tyttäriensä Sashan ja Malian kanssa Milanossa vuonna 2015.

Perinteisesti poliitikkonaiset ja vallanpitäjien puolisot ovat pukeutuneet konservatiivisesti ja klassisesti. Michelle sen sijaan ei pelkää erottuvia värejä, kuoseja ja leikkauksia. Tässäkin voi nähdä poliittisen viestin.

– Ennen naiset ”miesten maailmassa” ja varsinkin politiikassa pelkäsivät ilmaista feminiinisyyttään, koska he pelkäsivät, ettei heitä oteta vakavasti tai että he eivät näytä ammattimaisilta, muotisuunnittelija Jason Wu sanoo Telegraphille.

– Michelle on tuonut poliittiselle kentälle sen, että voi pukeutua feminiinisesti ja vähän seksikkäästi ilman, että vaarantaa älynsä tai valtansa.

Michelle herätti huomiota, kun hänellä oli vuonna 2009 presidentinvirkaanastujaisissa päällään taiwanilaislähtöisen, vain 26-vuotiaan, Jason Wun upeaan punaiseen iltapukuun. Ennen tätä hetkeä Wu oli tuntematon suunnittelija.

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.

Jenni Dahlman ja Ossi Väänänen ovat kummatkin täysipäiväisesti kotona vauvan kanssa. Välillä Jennin on kuitenkin päästävä tuulettumaan. – Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani.

Kuulisitpa tämän tyhjän surinan, joka pääni sisällä käy, Jenni Dahlman, 36, parahtaa. Vaikka Jenni yrittää pinnistellä muistellakseen, millaista elämä oli ennen lasta, kaikki ajatukset palautuvat bumerangina nykyhetkeen ja omaan kymmenkuiseen poikaan.

– Poikani on vilkas tapaus. Hän taitaa olla tullut äitiinsä, sillä oma lempinimeni oli aikanaan Turbo. Hän on tosi hyväntuulinen ja erittäin hymyilevä. Moni kysyy meiltä: eikö hän itke koskaan? Jenni kertoo hymyillen.

Jennin elämä on vuodessa vaihtunut kansainvälisestä ja lennokkaasta elämästä vauva-arkeen Espoossa. Jenni asui Sveitsissä yli kymmenen vuotta, osan ajasta ex-miehensä, F1-kuski Kimi Räikkösen kanssa. Eron jälkeen Jenni oli ajatellut jäävänsä ulkomaille, mutta tavattuaan jääkiekkoilija Ossi Väänäsen hän päätti muuttaa Suomeen.

– Kyllä lapsi on muuttanut paljon. Ex tempore -elämäni on vaihtunut elämään vauvan ehdoilla. Silti lapsi on paras asia maailmassa, en vaihtaisi päivääkään.

”Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä.”

Lapsen isä Ossi lopetti aktiivisen jääkiekkouransa heinäkuussa 2016. Hän ehti pelata NHL:ssä seitsemän kautta ja oli sen jälkeen Jokereiden kapteeni. Nyt kuitenkin sekä Jenni että Ossi viihtyvät kotona täysipäiväisesti.

– Koska Ossi ei enää pelaa, hänellä on aikaa meille. Olen kiitollinen siitä, että voimme molemmat olla lapsen kanssa kotona. On mahtavaa, että saamme olla läsnä lapsellemme nyt, kun hän on vielä niin pieni, Jenni iloitsee.

– Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä. Tiedän, ettei se ole itsestäänselvyys. Vaikka isä hoitaa lasta omalla tavallaan ja äiti omallaan, lapsi tottuu siihen kyllä.

Jenni ja Ossi tapasivat vuonna 2013 ja ehtivät viettää usean vuoden yhdessä ennen vauvan tuloa. Jenni kertoo olevansa iloinen, että lapsi tuli juuri nyt.

– Minulle oli tärkeää, että meille ehti kehittyä hyvä ja tasapainoinen suhde ennen lasta. Olin 35-vuotias, kun minusta tuli äiti, joten olen ehtinyt kokea kaikenlaista. Mutta kaikki on lopulta mennyt juuri oikein. Menneisyys on muokannut minusta minut. En kadu mitään.

Suomeen asettumisensa jälkeen Jenni on tehnyt jonkin verran tv-töitä: hänet on nähty sekä Possessa että juontamassa Mallikoulu-ohjelmaa. Silti Jenni pitää tv-töitä harrastuksenaan. Hän ei ole koskaan tehnyt töitä kahdeksasta neljään, vaan aina projektiluontoisesti.

– Juuri nyt minulla ei ole sen suurempia suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Nautin kotielämästä. En oikein itsekään tiedä, mitä haluaisin tehdä. Käyn neuvotteluja muutamasta tulevasta projektista, mutta mikään ei ole vielä varmaa.

Jennin hyvän olon eväät


Koti

Koti on minulle tosi tärkeä paikka, paras, mitä maailmassa on. En silti ole kotihiiri, vaan haluan mennä ja tehdä asioita. Tykkään kutsua kotiini myös ystäviäni.

Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen. Erityisen paljon tykkään puhtaista linjoista. Tavaraa ei saa olla liikaa, mutta silti pitää tuntua kodikkaalta. Olen rakastunut Balmuirin tuotteisiin, ne ovat samaan aikaan tyylikkäitä, kodikkaita ja kaiken lisäksi suomalaisiakin.

Minulle on tärkeää, että koti on siisti. Haluan, että lakanat ovat puhtaat ja tavarat niille varatuilla paikoillaan. Lapsen kanssa tästä on tosin tullut lipsuttua: painavat kynttilänjalat on ollut pakko siirtää pois hänen ulottuviltaan. Tykkään myös harmonisista väreistä, vaikka lapsen värikkäät lelut ovatkin tuoneet siihen pienen lisämausteen.”

Hassuttelu ja huumori

”Nauraminen on parasta. Jos muuten ei naurata, itselleen voi nauraa aina. Kotonamme hauskuutellaan ja heitetään paljon läppää. Ehkä poikamme iloinen olemus on perua siitä? Ainakin hän saa minulle aina hymyn huulille.

Myös Ossi on erittäin huumorintajuinen ja hassutteleva. Välillä huumorimme on niin rankkaa, että osan voisi jättää sanomattakin. Silti minusta on mahtavaa, että kotona on ihminen, joka on huumorissa kanssani samalla tasolla – tai astetta pahemmallakin. Olen tosin aika helppo nauratettava, sitä varten ei tarvitse hirveästi vääntää.

Myös ystävilläni on samanlainen huumorintaju. Vanessa Kurrilla on tosi räiskyvä huumori ja kielenkäyttö. Kun pääsemme hänen kanssaan vauhtiin, pitää katsoa, ettei kukaan kuule: tuntemattomat saattaisivat olla jutuistamme ihmeissään.”

Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."
Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."

Tyttöjen illat

”Meitä on Espoossa tiivis äitiporukka, johon kuuluvat minun ja Vanessan lisäksi Janina Fry ja Suvi Tiilikainen. Olen saanut meistä lapsen viimeisimpänä, ja on helpottavaa, että voin kysellä kokeneemmilta ystäviltäni mielipiteitä ja suuntaa-antavia vinkkejä vanhemmuuteen.

Äitiporukallemme on myös tärkeää viettää aikaa yhdessä vain naisten kesken. Yleensä menemme syömään ravintolaan, otamme muutaman lasin kuplivaa ja vaihdamme kuulumiset. Emme useinkaan ehdi soitella, joten jutellessa ilta tuntuu aina loppuvan kesken.

Vaikka tapaamisemme vaativat aikamoista järjestelyä, kukaan ei pahastu, jos joku ilmoittaa viime hetkellä olevansa liian väsynyt lähtemään. Kaikki tajuavat tilanteen. On ihanaa, että ymmärrämme toisiamme.

Olen lähdössä pian Suvin kanssa Sveitsiin viettämään tyttöjen viikonloppua. Odotan sitä innolla. Nautin tällaisista irtiotoista ihan eri tavalla kuin ennen, koska nykyään ne ovat niin harvinaisia.

Minulla on muutenkin laaja kaveripiiri. Osa ystävistäni on kulkenut mukana liki 30 vuotta. Osaan arvostaa näitä ystävyyssuhteita iän myötä yhä enemmän. Ystäväni ovat aina olleet tukenani, mikä on vuosien myötä tullut todistettua. Se tuntuu hyvältä.”

Matkailu

”Ennen olin spontaani ja lähdin matkalle päivänkin varoitusajalla. Mieleeni on jäänyt erityisesti vuoden 2015 kamala kesäkuu: satoi, oli jäätävän kylmä ja minulla päälläni kevytuntuvatoppatakki. Silloin totesin, että nyt saa riittää. Katsoin netistä, missä oli lämmintä ja lensin seuraavana aamuna Barcelonaan viikoksi.

”Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.”

Lapsen kanssa matkustelu vaatii aika paljon lisää suunnitelmallisuutta, mutta on toki mahdollista. Vietimme perheen kesken marraskuun Espanjassa paossa pimeää aikaa. Huomasin, että energiatasoni siellä olivat aivan erilaiset kuin kotimaassa. Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.

Ulkomailla rakastan istua ostoskaduilla kahviloissa ja katsella ohikulkijoita. Lapsi on tuonut matkailuun uuden lisän: hänelle pysähdytään juttelemaan, jopa suukottelemaan, ja kysytään hänen nimeään. Viime reissulla poika oppi oikein odottamaan sitä.

Myös Sveitsissä asuessani totuin siihen, että ihmiset tervehtivät vaikkapa iltakävelyllä toisiaan. Kun muutin Suomeen ja moikkasin naapuria rappukäytävässä, hän melkein pelästyi. Mutta ei se ruoho silti aina ole vihreämpää aidan toisella puolella: ovat sveitsiläisetkin omanlaisensa, sisäänpäin kääntynyt kansa.

Suomalaisissa parasta on aitous. Me olemme ehkä ujoja, mutta kyllä täällä silti asiat ovat kokonaisuudessaan hyvin. Nyt, kun olen lapsen myötä tutustunut muun muassa julkiseen neuvolaan, ei voi kuin ihailla sitä, miten hienosti täällä on asiat järjestetty. Haluan ehdottomasti kasvattaa lapseni Suomessa.”

Itsestä huolehtiminen

”Aina toisinaan tarvitsen äitiydestä pientä happihyppelyä. Lapsi on minulle ykkösprioriteetti, mutta haluan, että minulla on muutakin elämää. Vaikka minulla on vauva, voin silti käydä hieronnassa, kasvohoidossa tai ostaa kauniita asioita. Mikään niistä ei ole pois vauvalta.

Äitiys on niin kokonaisvaltaista, että itsestä huolehtiminen unohtuu helposti. Vastasyntynyt toki tarvitseekin äitiä jo ihan imetyksen takia, eivätkä silloin ole kasvohoidot ensimmäisenä mielessä. Mutta se ei silti tarkoita, että on pakko vain pyöriä tukka pystyssä kotona.

Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani. Olen silti häneen ihan yhtä hurahtanut kuin kuka tahansa vanhempi.

Välillä tarvitsemme Ossin kanssa myös parisuhdeaikaa ilman lasta. Olemme onnekkaita, sillä meidän molempien vanhemmat haluavat olla mukana poikamme elämässä. Heidän avullaan yhteinen aika onnistuu. Ei se vaadi mitään ihmeellistä: jo rauhallinen lounaskin tekee hyvää.”

"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."
"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."

Hevoset

”En kaipaa kilparatsastuksen aiheuttamaa stressiä. Olen todella kilpailuhenkinen ja otin ratsastuksen niin tosissani, että väsyin. Oli henkisesti raskasta elää jatkuvan paineen alla, joten lopetin urani. Nyt olen ihmisenä paljon vapautuneempi.

Vuonna 2011 tipuin hevosen selästä ja mursin nilkkani, joka piti leikata. Sen jälkeen rohkeuteni ei enää riittänyt. Lopetinkin urani vuotta myöhemmin.

Kun olin tänä syksynä ystäväni kanssa katsomassa Helsinki Horse Show’ta, hän haikaili kilparatsastuksen perään. Huomasin, ettei minulla ollut yhtään samanlainen olo. Siitä tiesin tehneeni oikean ratkaisun.

Jouduin luopumaan kesällä viimeisestä omasta hevosestani. Se jouduttiin ikävä kyllä lopettamaan, koska sen jalassa oli parantumaton vamma.

Nykyään ratsastus on nautinto eikä työ. Parasta siinä on keskittyminen: hevosen selässä on oltava täysin läsnä. Ja onhan se myös äärettömän hyvä kuntoilumuoto. Tykkään myös talli-ilmapiirin rentoudesta, siellä on samanhenkisiä ihmisiä kuin minä.

Ylipäätään olen aina ollut eläinrakas. Minulla on 12-vuotias jackrussellinterrieri, jonka kanssa tykkään käydä pitkillä kävelyillä luonnossa.”

 

Jenni Dahlman

Syntyi 27.10.1981 Piikkiössä.

Asuu Espoossa jääkiekkoilija Ossi Väänäsen ja parin kymmenkuisen pojan kanssa.

Oli Kimi Räikkösen kanssa naimisissa vuosina 2004–2014.

Työskennellyt mallina ja juontajana. Miss Suomen perintöprinsessa vuodelta 2000.