Hillary on hauska ja fiksu. Fanita! Kuva: MVphotos
Hillary on hauska ja fiksu. Fanita! Kuva: MVphotos

Hillary Rodham Clinton, 68, ilmoitti viikko sitten olevansa mukana Yhdysvaltain presidenttikisassa. Ja sehän on aivan mahtavaa!

On monta syytä fanittaa USA:n presidenttiyttä havittelevaa Hillary Clintonia.

1. Ensimmäinen nainen – eikä vain Valkoisessa talossa.

Kun Hillary pääsi opiskelemaan lakia arvostettuun Yalen yliopistoon, hän oli yksi 27:stä naisesta 235:n opiskelijan joukossa. Vuonna 1979 hänestä tuli lakifirmansa ensimmäinen naisosakas, ja hän tienasi miestään enemmän siihen asti, kunnes Bill valittiin presidentiksi 1993. Hillary oli myös ensimmäinen First Lady, jolla oli oma ura ennen Valkoista taloa ja joka työskenteli miehensä hallinnossa. Hän oli myös ensimmäinen nainen, joka valittiin New Yorkin osavaltiosta senaattiin vuonna 2000.

2. Nörttityttö nappasi suosikkipojan.

Yalessa 23-vuotiaan Hillaryn silmät eksyivät tuon tuosta ”viikingiltä näyttävään”, honkkeliin pitkätukkaan.

– En saanut silmiäni irti Billistä, ja hänkin tuijotti aina minua, Hillary on kertonut.

Hillaryllä oli hiirenharmaa tukka, valtavat silmälasit eikä meikkiä, kun taas Bill oli tyttöjen suosikkipoika. Se ei estänyt Hillarya: hän teki aloitteen ja marssi esittäytymään Billille. Myöhemmin Hillary on sanonut, että ihastui Billiin, koska tämä ei pelännyt häntä.

3. Oma nimi, oma pää.

Kun Hillary tapasi Billin äidin Virginian, tämä ei ollut innoissaan poikansa naisystävästä. Sähäkän etelänkaunottaren mielestä Hillary ei ollut tarpeeksi hyvännäköinen ja käyttäytyi Billiä kohtaan liian pomottavasti. Kun Hillary ja Bill avioituivat vuonna 1975, Hillary piti sukunimensä, ja siitäkin anoppi suivaantui.

– Oma nimi muistuttaa minua siitä, kuka yhä olen, Hillary sanoin tuolloin.

Yhdistelmänimen hän otti vasta, kun Bill valittiin presidentiksi.

4. Kaappasi meemin.

Kun Hillarysta napattiin mustavalkoinen kuva, jossa tiukkailmeinen ulkoministeri naputtaa kännykkäänsä aurinkolasit päässä, syntyi välitön nettihitti. Texts from Hillary -meemissä nainen tylyttää hänelle tekstaavia valtiomiehiä ja julkkiksia.

Esimerkiksi näin: Barack Obama: Hei Hil, mitä puuhaat? Hillary: Pyöritän maailmaa.

Hillary otti meemin tyylipuhtaasti nimiinsä postaamalle sivustolle oman vitsin ja kutsumalla nettihitin keksineet miehet Valkoiseen taloon.

5. Mainettaan hauskempi.

Hillaryn tiedetään olevan hauska nainen, ja välillä hän uskaltaa väläytellä huumorintajuaan julkisuudessakin. Hän tituleeraa itseään Twitterissä muun muassa hiusikoniksi ja housupukuharrastajaksi ja jaksaa vitsailla jatkuvista ulkonäkökommenteista.

– Jos haluan otsikoihin, minun täytyy vain vaihtaa hiustyyliäni, hän on heittänyt ja vitsaili eräässä vaaliväittelyssä housupukunsa olevan asbestia.

Ulkoministerivuosista kertovassa Tahdon voimalla -teoksessaan hän mainitsee kuivasti, että kirjan nimi olisi pitänyt olla Hiusdonitsipäiväkirjat: 112 maata, ja yhä puhutaan vain hiuksistani.

6. ...mutta sivaltaa myös takaisin.

Kun eräs toimittaja kysyi Hillaryn lempisuunnittelijaa, hän napautti: ”Kysyisitkö mieheltä samaa?”

Ulkoministerinä hän vastasi eräälle miehelle, joka kyseli Billin kantaa: ”Mieheni ei ole ulkoministeri, minä olen. Minä kerron kyllä oman mielipiteeni, mutta en aio kanavoida miestäni.”

7. Tyttöjen ja naisten esitaistelija.

Hillary on tunnettu väsymättömänä sukupuolten välisen tasa-arvon puolestapuhujana. Aina opiskeluajoistaan lähtien hän on ollut tyttöjen ja naisten oikeuksien esitaistelija niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin. Tulevassa presidentinvaalikampanjassa hän haluaa puhua muun muassa naisten palkka-tasa-arvosta, perhevapaista ja halvemmasta päivähoidosta.

8. Puhuu muut suohon.

Valtionaisen varmin merkki ovat unohtumattomat puheet. Jo Wellesleyn collegen valmistujaisissa Hillaryn puhe sai minuutteja kestäneet aplodit ja noteerattiin lehdissä. Vuonna 1995 First Lady piti uskaliaan puheen Pekingissä naisten maailmankonferenssissa. Hillary kritisoi ennenkuulumattoman rohkeasti naisten oikeuksien polkemista Kiinassa ja maailmalla.

Kun Hillary hävisi presidenttiehdokkuuden Barack Obamalle 2008, hänen kiitospuheensa sai äänestäjät kyyneliin: ”Vaikka emme saaneet lyötyä rikki kaikkein korkeinta ja kovinta lasikattoa, teimme siihen 18 miljoonaa säröä. Enää ei ole yhtään ihmeellistä ajatella naista Yhdysvaltain presidenttinä – ja se on todella ihmeellistä.”

Lue myös:

Testi: Ketä naista ihailet? Se paljastaa, millainen olet

Esikoistytöt menestyvät parhaiten

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla