Voimanostaja Satu Pylväs saa usein osakseen ihmettelyä. Kuva: Yanet Pelasoja, Satu Pylvään Instagram
Voimanostaja Satu Pylväs saa usein osakseen ihmettelyä. Kuva: Yanet Pelasoja, Satu Pylvään Instagram

Oululainen Satu Pylväs otti tällä viikolla nimiinsä sekä EM-voiton että maailmanennätyksenkin voimanostossa. 

Satu Pylväs, 22, on kisakunnossa alle 57-kiloinen voimanoston harrastaja – ja omassa paino- ja ikäluokassaan euroopanmestari. 

– Yleensä aina kun tulee ilmi, että urheilen, ihmiset katsovat päästä varpaisiin ja sanovat: Ai häh? Sinäkö? Millä oikein nostat? Oletko voittanutkin jotain? Pylväs kertoo.

Lihaksilla se nostaminen tapahtuu. Videolla Pylväs tekee maastavetosarjan raudalla, joka painaa kolme kertaa niin paljon kuin hän itse:

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
2935603

On Pylväs voittanutkin. Viimeksi euroopanmestaruuden, jonka hän nappasi maanantaina Tanskassa. 

– Ennen kisaa olin ranking-kakkosena, ykkösenä oli venäläinen tyttö. Tiesin, että hänellä oli kymmenen kiloa painavampi tulos, mutta en tiennyt, milloin hän oli sen tehnyt, Pylväs kertoo kisan ennakkoasetelmasta. 

– Olin valmistautunut siihen, että hopean aion ainakin ottaa. Tiesin, että jos aion voittaa, pitää ottaa maailmanennätys.

Maastaveto on suosikki

Voimanostossa sijoituksen määrää penkkipunnerruksen, jalkakyykyn ja maastavedon yhteistulos. Jokaisessa kolmessa lajissa saa kolme yritystä, ja taktikoinnin paikka on siinä, minkä verran rautaa tankoon laittaa. Pylvään vuoro oli viimeisenä, koska venäläinen kilpakumppani aikoi laittaa maastavetoon häntä pienemmät painot.

Maastaveto on Pylvään suosikki voimanoston kolmesta lajista. Voisi kuitenkin luulla, että naisen hermot olisivat olleet kireällä: edessä oli viimeinen suoritus, jossa onnistuminen merkitsisi ison kisan voittoa – ja maailmanennätystä. 

– Monesti pelottaa nostaa isoa rautaa, mutta silloin ei pelottanut. Olin odottanut niin kauan, että saan tuon tilaisuuden. Sanoin, että laittakaa mitä vain, tänään kyllä nostan. 

Kuntosalilla ei ollutkaan tylsää

Satu Pylväs tutustui voimanostoon miehensä kautta.

– Aloin seurustella mieheni kanssa noin kuusi vuotta sitten. Ihmettelin silloin, miten ihmiset jaksavat käydä kuntosalilla. Kuinka tylsää hommaa! Mies kuitenkin houkutteli mukaan. 

Kisoihin Pylväs päätti lähteä, kun näki luokkakaverinsa ja opettajansa kilpailevan penkkipunnerruksessa.

– Kävi mielessä, että voisin itsekin kokeilla. Ensimmäiset kisani olivat tosi pikkuiset, eikä tuloskaan niin hääppöinen ollut, Pylväs muistelee.

Nyt kisakokemusta on karttunut neljä vuotta. Pylväs asuu ja opiskelee suuhygienistiksi Oulussa, ja hänen valmentajansa on Kokkolassa. Niinpä Pylväs treenaa miehensä kanssa, joka on myös hänen huoltajansa kisareissuilla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla