Voimanostaja Satu Pylväs saa usein osakseen ihmettelyä. Kuva: Yanet Pelasoja, Satu Pylvään Instagram
Voimanostaja Satu Pylväs saa usein osakseen ihmettelyä. Kuva: Yanet Pelasoja, Satu Pylvään Instagram

Oululainen Satu Pylväs otti tällä viikolla nimiinsä sekä EM-voiton että maailmanennätyksenkin voimanostossa. 

Satu Pylväs, 22, on kisakunnossa alle 57-kiloinen voimanoston harrastaja – ja omassa paino- ja ikäluokassaan euroopanmestari. 

– Yleensä aina kun tulee ilmi, että urheilen, ihmiset katsovat päästä varpaisiin ja sanovat: Ai häh? Sinäkö? Millä oikein nostat? Oletko voittanutkin jotain? Pylväs kertoo.

Lihaksilla se nostaminen tapahtuu. Videolla Pylväs tekee maastavetosarjan raudalla, joka painaa kolme kertaa niin paljon kuin hän itse:

2935603

On Pylväs voittanutkin. Viimeksi euroopanmestaruuden, jonka hän nappasi maanantaina Tanskassa. 

– Ennen kisaa olin ranking-kakkosena, ykkösenä oli venäläinen tyttö. Tiesin, että hänellä oli kymmenen kiloa painavampi tulos, mutta en tiennyt, milloin hän oli sen tehnyt, Pylväs kertoo kisan ennakkoasetelmasta. 

– Olin valmistautunut siihen, että hopean aion ainakin ottaa. Tiesin, että jos aion voittaa, pitää ottaa maailmanennätys.

Maastaveto on suosikki

Voimanostossa sijoituksen määrää penkkipunnerruksen, jalkakyykyn ja maastavedon yhteistulos. Jokaisessa kolmessa lajissa saa kolme yritystä, ja taktikoinnin paikka on siinä, minkä verran rautaa tankoon laittaa. Pylvään vuoro oli viimeisenä, koska venäläinen kilpakumppani aikoi laittaa maastavetoon häntä pienemmät painot.

Maastaveto on Pylvään suosikki voimanoston kolmesta lajista. Voisi kuitenkin luulla, että naisen hermot olisivat olleet kireällä: edessä oli viimeinen suoritus, jossa onnistuminen merkitsisi ison kisan voittoa – ja maailmanennätystä. 

– Monesti pelottaa nostaa isoa rautaa, mutta silloin ei pelottanut. Olin odottanut niin kauan, että saan tuon tilaisuuden. Sanoin, että laittakaa mitä vain, tänään kyllä nostan. 

Kuntosalilla ei ollutkaan tylsää

Satu Pylväs tutustui voimanostoon miehensä kautta.

– Aloin seurustella mieheni kanssa noin kuusi vuotta sitten. Ihmettelin silloin, miten ihmiset jaksavat käydä kuntosalilla. Kuinka tylsää hommaa! Mies kuitenkin houkutteli mukaan. 

Kisoihin Pylväs päätti lähteä, kun näki luokkakaverinsa ja opettajansa kilpailevan penkkipunnerruksessa.

– Kävi mielessä, että voisin itsekin kokeilla. Ensimmäiset kisani olivat tosi pikkuiset, eikä tuloskaan niin hääppöinen ollut, Pylväs muistelee.

Nyt kisakokemusta on karttunut neljä vuotta. Pylväs asuu ja opiskelee suuhygienistiksi Oulussa, ja hänen valmentajansa on Kokkolassa. Niinpä Pylväs treenaa miehensä kanssa, joka on myös hänen huoltajansa kisareissuilla. 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...