Kuva Jouni Harala
Kuva Jouni Harala

Huoli terveydestä innosti Raakel Lignellin elämäntaparemonttiin. – Haaveilin salaa, että voisin käyttää vyötä ja korkkareita, Raakel kertoo.

Seitsemää vaatekokoa pienempänä ja 50 kiloa kevyempänä viulisti Raakel Lignelliä, 45, on vaikea tunnistaa samaksi ihmiseksi kuin vielä runsas vuosi sitten.

Käännekohta elämänmuutoksessa oli puolitoista vuotta sitten, kun hän makasi sairaalan sängyssä jo kolmannessa keuhkokuumeessa vuoden sisään. Silloin Raakel päätti valloittaa takaisin vartalonsa ja terveytensä.

– Olen elänyt lapsikeskeistä ja täyttä elämää. Nautin kotiäitiydestäni, vaikka välillä olenkin miettinyt, tuleeko ikinä aikaa, jolloin voin lukea kirjaa rauhassa. Oli vuosia, jolloin postin hakeminen oli ainoa oma hetkeni.

Raskausaikoinaan Raakel voi erinomaisesti. Jopa jatkuva migreeni poistui. Kiloja sen sijaan tuli lisää, mutta ne kuuluivat asiaan.

– Jollakin tavalla ulkoistin oman kroppani raskauksien ja lasteni myötä.

Ruoka oli viisilapsisen suurperheen arjessa keskeinen, kokoava voima. Se oli tapa osoittaa tunteita. Se oli läsnä ilossa ja surussa.

Sitten heikentynyt terveys alkoi huolestuttaa ja väsynyt ja raihnainen tulevaisuus pelottaa.

– Oli aika tunnustaa itselleni, että pelkkä sukan poimiminen lattialta oli tuskainen ryhtyminen. Astianpesukoneen täyttö kävi työstä ja portaiden nouseminen lamasi jo ajatuksena. Vaikka ylipainoni ei suoranaisesti invalidisoinut minua, tiedostamattani kiersin, välttelin ja ennakoin asioita.

– Paino tuntui arjessani koko ajan, mutta kaikkeen tottuu. Elämänsä kaikenlaisen raskauden huomaa selvemmin vasta sitten, kun on kevyempää.

Tuntitolkulla treeniä

Nyt Raakel ahmii päivästä toiseen body attackia, pilatesta, body pumpia.

Tunnin treeni on hänelle vasta alkupala. Kylläiseksi hän tulee kahdesta, joskus vasta viidestäkin perättäisestä ryhmäliikuntatunnista. Mausteeksi hän tarvitsee vielä ripauksen kuntosaliharjoittelua, uintia ja kävelylenkkejä.    

Elämäntaparemontin alussa Raakelin toiveet liittyivät pitkälti oman terveydentilan, vireyden ja jaksamisen kohentumiseen.

– Ulkonäköasioita en niin kovasti silloin painottanut, mutta haaveilin kyllä salaa kahdesta asiasta: että voisin vielä joskus käyttää korkokenkiä ja korostaa vyötäröäni vyöllä.

Nyt Raakelin vaatekoko on  38–40. Hänellä on jaloissaan hulppeat korkokengät, vyötäröllä leveä vyö – ja virtaa vaikka muille jakaa.

–  Kun pari päivää sitten kävin vaa’alla ja tajusin, että kiloja on nyt yhteensä humpsahtanut 50, se tuntui uskomattoman hyvältä! Enkä ihan vielä itsekään tajua sen merkitystä.  Etukäteen en voinut edes kuvitella sellaista kilomäärää mahdolliseksi. Mutta näin jälkeenpäin ajateltuna – ei se ollut edes vaikeaa, koska elämäntilanteeni oli muutokselle otollinen.

Raakel bloggaa elämäntaparemontistaan Hyvä terveys -lehden sivuilla. Tästä blogiin.

Lue myös:

Nicken joutuminen liikenneonnettomuuteen oli yksi Raakelin elämänmuutoksen käännekohdista. Lue arkistojuttu vuodelta 2007. Tästä juttuun. 

Me Naiset vieraili Lignellien luona Sipoossa vuonna 2002. Tästä juttuun.


”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin tähtivalmentajana jatkava Anna Puu rauhoittaa tahtiaan jättämällä keikkailun puoleksi vuodeksi.

Laulaja Anna Puu on kuulunut viime vuosina maamme suosituimpiin esiintyjiin. Viimeiset kaksi vuotta ja kaksi kuukautta hän onkin kiertänyt bändinsä kanssa Suomea ilman pidempiä taukoja.

Klubikeikkojen, festareiden ja konserttien lisäksi kahteen vuoteen on mahtunut muun muassa yksi kausi Voice of Finlandia sekä Vain elämää, jonka myötä keikkasettiin tuli uusia kappaleita. Koko ajan Anna on myös tehnyt uutta musiikkia.

– Tämä on ollut hulluin kaksi vuotta koskaan. Tuntuu, että en enää edes muista, mikä on tapahtunut missä kuussa ja minä vuonna. Ajantaju on ihan sekaisin, Anna kuvaili Voice of Finlandin seitsemännen kauden lehdistötilaisuudessa.

”Yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen.”

Nyt tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos. Anna tekee vuoden viimeisen keikkansa Tavastialla keskiviikkona, ja palaa keikkalavoille seuraavan kerran vasta ensi kesän festareilla.

Näin joulun alla Anna myöntää olevansa väsynyt. Varsinaista lomaa kevät ei kuitenkaan tule olemaan, sillä häntä työllistävät Voice of Finlandin kuvaukset, minkä lisäksi hän tekee uutta musiikkia ja levyä.

– Olen kyllä todella loman tarpeessa. Mutta yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen, Anna suunnittelee.

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!