Siiri "Äitee" Rantanen seuraa urheilua edelleen aktiivisesti ja hiihtää itsekin.

Muistatko, kun Siiri Rantanen toi ankkurina Suomen viestijoukkueelle kultaa Cortinan olympialaisista? Et välttämättä muista, koska se tapahtui vuonna 1956.

Siiri Rantanen, 92, muistaa itse aivan hyvin. Nykyiseen menoon verrattuna kansan innostus olympiakullasta oli kesyä: naisten maastohiihto oli olympialajina vasta toista kertaa historiassa, kukaan ei tavannut torilla eikä kotikunta lahjoittanut tonttia.

– Ei meistä sillon kukaan ollu ylpeä. Kissankanat! Miekin ku sain olympiamitalin, ni ei edes kunnon kahveja keitetty, Rantanen muistelee.

Rantanen käy nykyäänkin päivittäin kävelemässä ja hiihtää, kun keli sattuu kohdalleen. Lahden MM-kisojen aikana ulkoiluaikaa jäi vähemmän, koska Rantasta kyydittiin milloin hiihtämään kunniakierrosta, milloin VIP-katsomoon kättelemään Sauli Niinistöä tai Kaarle Kustaata. Lahtelaisena Rantanen seurasi kotikaupungin kisoja tarkasti.

– Nykyään löhöän vaikka kuinka paljon, nuorempana en koskaan. Katson kaikkea urheilua, paitsi vähemmän palloilulajeja, kun niistä en niin paljon ymmärrä. Enkä mäkihyppyäkään enää niin paljon.

Rantaselle isoin yllätys Lahdessa oli Matti Heikkisen menestys.

– Se Heikkinen on niin pieni ja hintelä, että siitä ei uskoisi, että viidelläkympillä voi pärjätä. Mutta hän hiihti lopussa lujaa, toiset hiihtivät hiljempaa. Sillähän sitä pärjää.

Toinen yllätys oli se, että Anne Kyllönen ei menestynyt sen paremmin.

– Hänestä mie aina ajattelin, että olisi tullut näistä naisista paras. Hänellä on oikeanlainen kroppa siihen, eikä hän puhu turhia vaan keskittyy hiihtämiseen.

Nyt lopputalvesta Rantanen aikoo löhötä sohvalla ja katsoa telkkarista loput hiihdon ja ampumahiihdon maailmancup-osakilpailut. 

Kaisa Mäkäräisen kanssa myö ollaan kavereita, hääkin on Pohjois-Karjalasta kotoisin. Ymmärsin ihan hyvin, ettei hän kilpaillut Lahdessa. Mitä näistä, isot rahatkin on ampumahiihdossa.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.