Tulevan kuningattaren tyyli on varma ja elegantti. Kuva: Erika Gerdemark
Tulevan kuningattaren tyyli on varma ja elegantti. Kuva: Erika Gerdemark

Ruotsin kruununprinsessa Victoria täytti 40 vuotta. Sitä ennen täydellisyyden tavoittelija sairastui anoreksiaan, kärsi esiintymiskammosta, mutta käänsi lopulta epävarmuutensa vahvuudeksi.

Heinäkuun 14. päivä koko Ruotsi juhli kruununprinsessa Victorian merkkipäivää. Vuosi toisensa jälkeen suosituimmaksi kuningasperheen jäseneksi äänestetty Victoria täyttää 40 vuotta, ja juhlallisuuksia järjestetään sekä Tukholmassa että kuninkaallisten kesäpaikassa Öölannissa.

Victorian viime vuodet ovat olleet ruuhkavuosissa tasapainottelua. Samaan aikaan kun hän on perustanut perheen kuntosaliyrittäjä Daniel Westlingin kanssa ja saanut kaksi lasta, hän on valmentautunut tehtäväänsä tulevana kuningattarena.

Anoreksia koettelee koko perhettä

Kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian esikoinen syntyi vuonna 1977. Kaksi vuotta myöhemmin syntyneestä veljestä Carl Philipistä piti tulla kruununperijä, mutta vuonna 1980 Ruotsissa poistettiin miesten etuoikeus kruununperimykseen. Kuninkaan vastustuksesta huolimatta kruununperimys siirtyi lain myötä Victorialle.

Teini-iässä Victoria alkoi edustaa vanhempiensa rinnalla. Ensimmäisen virallisen puheensa hän piti 18-vuotiaana. Hovitoimittaja Johan T. Lindwallin mukaan puhe aiheutti Victorialle kovia paineita. Prinsessa kärsi lukihäiriöstä ja esiintymiskammosta, joten valmistautuminen alkoi kuukausia etukäteen, Lindwall kertoo kirjassaan Prinsessa och Mamma.

Lukion jälkeen Victoria lähti vuodeksi Ranskaan Angersin yliopistoon. Ulkomailta palasi prinsessa, joka peitteli rajua laihtumistaan pukeutumisella. Tanssiaisissa juhlamekko roikkui nuoren naisen yllä paljastaen langanlaihat käsivarret. Victoria oli sairastunut syömishäiriöön.

Victorian anoreksia koetteli koko perhettä. Kuningaspari päätti, että tyttären olisi paras lähteä Yhdysvaltoihin tervehtymään. Hän aloitti opinnot Yalen yliopistossa, kävi terapiassa ja sai elää tavallisen nuoren naisen elämää rauhassa toimittajilta. Kruununprinsessa on myöhemmin kertonut, että ulkomaille lähtö auttoi häntä parantumisessa.

– Kävin läpi vaikean vaiheen. Tarvitsin aikaa löytääkseni jälleen tasapainon elämääni. Ja ehkä myös oppiakseni tuntemaan itseni ja sen, missä rajani menivät, Victoria kertoi TV4:n dokumenttisarjassa.

Lempi leimahtaa punttisalilla

Yhdysvalloissa vietettyjen vuosien jälkeen Victoria palasi Ruotsiin hyvinvoivana. Myös suhderintamalla alkoi tapahtua. Viisi vuotta nuorempi pikkusisko Madeleine sai houkuteltua Victorian kuntosalille, ja tälle järjestettiin oma personal trainer – kuntosaliyrittäjä Daniel Westling.

Valmentajan ja valmennettavan välillä roihahti rakkaus, mutta pari joutui tapaamaan toisiaan pitkään salaa. Epäsäätyinen suhde kuohutti kuningasperheessä. Vanhempien mielestä personal trainer ei ollut sopiva tulevan kuningattaren puolisoksi, ja he olivat vakuuttuneita, että suhde päättyisi nopeasti. Toisin kuitenkin kävi. Kuningaspari joutui pyörtämään mielipiteensä Danielista. Mies selvästi teki heidän tyttärensä onnelliseksi. Lopulta vuonna 2010 kahdeksan vuoden seurustelun jälkeen pari sai toisensa Tukholman suurkirkossa juhlavin menoin.

– Haluan kiittää Ruotsin kansaa siitä, että olette antaneet minulle prinssin. Tukenne merkitsee meille enemmän kuin ymmärrättekään, Victoria sanoi häissään pitämässään puheessa.

Vuoden päästä Victoria odotti jo ensimmäistä lastaan, prinsessa Estelleä, ja muutaman vuoden päästä perheeseen syntyi poika, prinssi Oscar.

Itseään säästelemätön arvojohtaja

Vaikkei ole vielä hallitsija, prinsessa osallistuu jo kiinteästi arvojohtamiseen. Hän on omistautunut Itämeren suojelulle ja vammaisten lasten kuntouttamisen tukemiselle. Huhtikuussa hän vieraili Tukholman terroriteon tapahtumapaikalla kuorma-auton ajettua ihmisjoukkoon. Victoria muistutti ruotsalaisen yhteiskunnan perustuvan luottamukselle, solidaarisuudelle ja yhtenäisyydelle.

– Tämä tekee meistä vain entistä vahvempia, hän lausui Aftonbladetille.

TV4:n dokumenttisarjassa prinsessa on kertonut olevansa perfektionisti. Täydellisyyden tavoittelu voi olla yksilölle raskasta, mutta kuningattaren roolissa itseään säästelemättömyys voi olla myös hyve.

– Haittapuolena on se, ettei ole koskaan täysin tyytyväinen tekemisiinsä. Mutta kyse on myös halusta kehittyä ja tehdä parhaansa, Victoria sanoo.

Suvi ja Tyler Riggs ovat pian kahden lapsen vanhempia. 

Huippumalli Suvi Riggs (o.s. Koponen), 29, saa lapsen näyttelijä-mallipuolisonsa Tyler Riggsin, 31, kanssa. Hän kertoi perheenlisäyksestä Instagram-sivuillaan julkaisemalla kuvia neuvolasta.

 

👣♥️

Henkilön suviriggs (@suviriggs) jakama julkaisu

Lapsi on Suville ja Tylerille toinen. Heidän esikoisensa syntyi joulukuussa 2016.

Suvi ja Tyler ovat olleet yhdessä vuodesta 2009. Kihloihin he menivät tammikuussa 2012 ja naimisiin elokuussa 2012.

Suvi tuli alun perin tunnetuksi Mallikoulu-ohjelmasta, jonka hän voitti vuonna 2005. Nykyään hän on kansainvälisesti tunnetuin suomalaismalli. Häntä edustaa eri puolilla maailmaa kolmetoista mallitoimistoa. Suvi on poseerannut muun muassa usean eri maan Vogue-lehden kansissa.

Amerikkalaisnäyttelijä Alyssa Milano nosti seksuaalisen häirinnän somen ykkösaiheeksi – taustalla on tuottajamoguli Harvey Weinstein tapaus.

Parin viime viikon aikana seksuaalinen häirintä ja sen yleisyys on noussut yhdeksi suurimmista puheenaiheista Yhdysvaltojen medioissa. Kaikki alkoi pari viikkoa sitten, kun New York Times paljasti, että tunnettu elokuvatuottaja Harvey Weinstein on ahdistellut seksuaalisesti lukuisia elokuva-alalla työskenteleviä naisia.

New York Times kertoi viime viikolla, että Weinsteiniä syytetään useista ahdisteluista ja raiskauksista. Esimerkiksi Oscar-palkitut näyttelijät Gwyneth Paltrow ja Angelina Jolie ovat lehden tietojen mukaan joutuneet Weinsteinin ahdistelemiksi aloittelevina näyttelijöinä.

Weinstein on itse kiistänyt syytteet. Tuottajan vaimo Georgina Chapman ilmoitti viime viikolla hakevansa eroa miehestään. Parilla on kaksi yhteistä lasta ja he ovat olleet yhdessä yli kymmenen vuotta.

Haluatko lukea lisää Weinsteinin tapauksesta? Helsingin Sanomat julkaisi viime viikolla laajan koosteen aiheesta. Lue juttu tämän linkin kautta.

Kuluneen viikon aikana maailmantähdet kuten Meryl Streep, Judi Dench, Kate Winslet, Jennifer Lawrence ja Leonardo DiCaprio ovat tuominneet Weinsteinin teot. Myös Hillary Clinton, Barack Obama ja Michelle Obama ovat ottaneet tuikkasanaisesti kantaa aiheeseen.

Tärkeä aihe esiin

Yksi kovaäänisimmistä Weinsteinin tapausta kommentoineista julkisuuden henkilöistä on näyttelijä Alyssa Milano, 44.

Hän kirjoitti pitkässä blogitekstissään, että Weinsteinin käytös kuvottaa ja suututtaa häntä. Näyttelijä kertoi olevansa kuitenkin tyytyväinen siitä, että tapaus on nostanut esiin tärkeän yhteiskunnallisen ongelman.

– Samaan aikaan olen kuitenkin iloinen – suorastaan hurmioitunut – että tämä on avannut keskustelun naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä, esineellistämisestä ja väheksynnästä, hän kirjoitti viime viikolla.

Nyt Milano jatkaa kannanottoaan. Hän julkaisi eilen seuraavan twiitin:

Vapaasti suomennettuna viestin sisältö on jokseenkin seuraava:

– Jos kaikki seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteeksi joutuneet naiset kirjoittaisivat ”Minä myös” statukseensa, ihmiset saattaisivat käsittää, kuinka suuri ongelma on.

”Kuka voi sanoa Not Me?”

Tällä hetkellä #MeToo avainsanalla Twitteristä löytyy tuhansia twiittejä. Milanon twiittiin on vastattu yli 30 000 kertaa. Milano on vastannut myös itse omaan twiittiinsä sanoilla ”Me too”, minä myös.

Monet amerikkalaiset julkisuudenhenkilöt ovat twiitanneet Milanon twiittiin sanoilla ”Me too”. Suomessa esimerkiksi malli ja tv-juontaja Maryam Razavi, toimittaja Hanna Sumari, laulaja Chisu ja muusikko Paula Vesala ovat päivittäneet someen Me too -viestin. 

Monet ovat osallistuneet avainsanan avulla keskusteluun, jonka tarkoituksena on tehdä seksuaalisen häirinnän yleisyydestä näkyvämpää:

Eräs Twitter-käyttäjä huomauttaa seksuaalisen häirinnän olevan niin yleistä, että mietityttää, onko sitä kohtaamattomia ihmisiä olemassa.

Me Naisten taannoisen kyselyn mukaan 63 prosenttia lukijoistamme on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi viimeisen vuoden aikana.

Euroopan Perusoikeusviraston mukaan Suomessa 71 prosenttia naisista on kokenut seksuaalista häirintää täytettyään 15 vuotta. EU:n jäsenvaltioiden keskiarvo on 55 prosenttia.

Milanon twiittin alla on huomautettu, ettei pidä kuitenkaan luulla, että seksuaalinen häirintä ja väkivalta koskisi vain naisia. Twitterissä monet ovat kommentoineet, että myös miehet ja transsukupuoliset joutuvat kohtaamaan seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.

Jutun otsikkoa muutettu 16.10.2017. 

Vierailija

Lukeeko somefeedissäsi #MeToo? Tempauksen tarkoituksena nostaa esiin, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on

Weinstein on kuitenkin käsittääkseni kiistänyt eikä häntä ole kaiketi tuomittu joten julkinen lynkkaus ei sovi oikeustajuuni, vaikka hän saattaa toki olla syyllinenkin. Nykyajan twitter-maailmassa saatetaan joukkohysteriassa tuhota ihmisiä jo ennen kuin oikeus on sanonut sanansa joka saattaa myös olla vapauttava jolloin vahinko on jo tapahtunut. Ennen vainottiin katkerien miesten toimesta noitia, nyt saatetaan katkerien noitien toimesta toisinaan vainota miehiä, noin hieman kärjistäen...
Lue kommentti