Näyttelijä-ohjaaja Susanna Indrén on aina ollut tunnesyöppö: äitiys lihotti, ero laihdutti entisestään. Lähes vuosi sitten hän päätti panna itsensä kuntoon.

Kuva Andreas Janett

Näyttelijä-ohjaaja Susanna Indrén, 46, teki laihduttamispäätöksen viime vuoden syyskuussa. Pienen Urho-poikansa kanssa vuoden kotona ollut Susanna suunnitteli paluuta työelämään, ja sitä varten oli pantava itsensä kuntoon.

– En ollut pitkään aikaan tunnistanut itseäni peilikuvastani. Nyt näytän samalta kuin minusta tuntuu: energiseltä, tasapainoiselta ja rauhalliselta. Minun on helppo olla nahoissani.

Ensimmäiset neljä kuukautta paino laski hitaasti, mutta alkuvuodesta kiloja alkoi tippua roimaan tahtiin. Maaliskuussa Susanna erosi Urhon isästä, yrittäjä Tomi Kannosta. Pari oli ollut yhdessä neljä vuotta.

– En pystynyt eron jälkeen syömään ollenkaan. Ihan kuin ruokatorveeni olisi tullut lukko. Ruoka oli minulle perheen ravintoa, ja kun menetin illuusion perheestä, en voinut syödä yksin.

Susannan vaatekoko valahti kolmessa kuukaudessa 46:sta 40:een. Ennen eroa hän laihtui 20 kiloa, eron jälkeen 5. Kun muut ihastelivat muuttunutta ulkonäköä, Susannan sisällä myllersi.

– Olin sokissa, sillä ero oli minulle valtava pettymys. Minulla oli vahva usko ja tunne, että pystyn antamaan Urholle ydinperheen. Sellaisen, mitä en voinut koskaan antaa esikoiselleni Alfredille. Eron jälkeen olin surullinen, vihainen ja koin epäonnistuneeni täysin.

Kilot kertyivät äitiyslomalla

Kun Susanna sai nyt Urhon 43-vuotiaana, hän päätti pitää taukoa yrityksen pyörittämisestä ja keskittyä perheeseensä. Elämä pienen lapsen kanssa oli kuitenkin pysähtynyttä ja vaati paljon läsnäoloa. Susanna unohti itsensä, ja kiloja alkoi kertyä salakavalasti.

– Tuossa elämäntilanteessa toiset äidit laihtuvat, mutta minusta tuli ahmija. Vedin hulluna ruokaa, niin paljon kuin vain ehdin. Söin salaa itseltänikin.

Kiireen keskellä Susanna saattoi keittää kattilallisen pastaa ja kauhoa sen hirveällä vauhdilla. Väsymykseen ja nopeaksi piristykseksi hän kiskaisi kokonaisen suklaalevyn. Herkut sujahtivat suuhun myös silloin, kun Susanna halusi palkita itsensä rankan päivän jälkeen.

– Olen aina ollut tunnesyöppö. Iltasyömisen autuus ja ihanuus oli se, ettei enää tarvinnut ajatella järkevästi. Olin jo antanut kaikkeni, joten sain syödä itseni pois todellisuudesta.

Äitiysloman aikana Susanna unohti myös rakkaan kuntosaliharrastuksensa. Hän ei halunnut ottaa omaa aikaa, vaan olla lapsensa kanssa.

Aloittaessaan painonpudotuksen Susanna päätti olla asettamatta itselleen kilomäärätavoitteita. Hän tuijotti kilojen sijaan vaatekokoja – jo pelkästään senkin takia, ettei hän omista vaakaa.

– Vaikeinta laihduttamisessa oli se, ettei painoni lähtenyt tippumaan saman tien. Olin tottunut siihen, että laihdun nopeasti, mutta nyt näki selvästi, että mimmillä on 45 mittarissa. Palkitsevinta oli kuitenkin tajuta, ettei minulla ole mikään kiire vaan koko loppuelämä aikaa olla tämänkokoinen.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.