Stina Koistiselta, 29, löydettiin aivokasvain viisi ­vuotta ­sitten. Sen jälkeen hän on valmistunut laulajaksi, ­perustanut bändin ja tehnyt kaksi levyä. – Eniten minua pelottaa, jos kuolen ennen vanhempiani ja muita läheisiäni, Stina sanoo.

Stina Koistinen oli 24-vuotias musiikinopiskelija, kun häneltä löydettiin aivokasvain viisi vuotta sitten.

Stina oli käynyt pään magneettikuvauksessa päänsäryn takia. Paineinen särky oli vaivannut vuoden ajan ja etenkin, kun hän oli nauranut tai nostanut jotain painavaa. Kuvaukseen Stinan oli viimein lähettänyt neljäs häntä hoitanut lääkäri, yksityinen neurologi, jonka vastaanotolle Stina oli hakeutunut, kun kasvojen toinen puoli oli alkanut puutua. Silti Stina oli ollut varma, ettei kyse ole mistään vakavasta.

Kuvien tulokset olivat sokki: aivoista löytynyt kasvain oli tukkinut aivonestekierron, minkä vuoksi hänen aivopaineensa olivat koholla. Siitä johtuivat myös Stinan oireet. Stina leikattiin samana yönä.

Seuraavana päivänä iski todellisuus.

Ei ikinä äidiksi

– En ollut ikinä haaveillut viidestä lapsesta ja omakotitalosta, mutta silti ensimmäinen ajatukseni huonojen uutisten jälkeen oli, etten koskaan saa lapsia, Stina kertoo nyt.

Ajatus tulevaisuudesta ilman omaa perhettä tuntui yllättävän kipeältä. Stina uskoo, että lisääntymisen tarve on inhimillinen ja kirjoitettu sisään useimpiin meistä.

– Tiedän, että monet aivokasvainpotilaat hankkivat lapsia enkä paasaa sitä vastaan. Tämä on minun valintani. Mietin asiaa lasten kannalta: mitä jos äiti kuolee, kun he ovat kaksivuotiaita. En haluaisi sellaista tapahtuvan itselleni, ja minun kohdallani riski on kuitenkin iso.

Päällisin puolin Stinan elämä ei eroa muiden parikymppisten elämästä. Itse hän kuitenkin kokee, että sairaus on tehnyt hänestä sivustakatsojan elämänvaiheessa, jossa muille tapahtuu isoja asioita.

– Välillä tunnen itseni ulkopuoliseksi, kun kaikki menevät naimisiin ja perustavat perheen. Facebookiin saattaa ilmestyä viikon aikana päivitys jopa viidestä uudesta vauvasta. Mutta en silti halua, että ihmiset filtteröivät minulta näitä uutisia. Ne surut minun on käsiteltävä, eivätkä ne ole heidän vastuullaan, Stina kertoo.

Lauluja kuolemanpelosta

Syöpädiagnoosi ei hidastanut Stinan vauhtia ammatillisesti, päinvastoin. Laulua pääaineenaan opiskellut nuori nainen halusi esittää opinnäytekonsertissaan jotain hienoa. Hän perusti Color Dolor -bändin ja myös sävelsi kappaleet itse. Color Dolorin taidepop on kerännyt kriitikoiden kehuja: Stinan ääntä on verrattu esimerkiksi Björkin tai Tori Amosin kaltaisiin vahvoihin artisteihin.

– Sairastuminen muutti ajatteluani paljon. Ennen kuvittelin, että minulla on loppuelämä aikaa tehdä asioita. Nykyään tajuan, että se aika on nyt. En myöskään ajattele, että asiat tippuvat syliin, vaan tavoittelen niitä itse, Stina kertoo.

Kaksi viikkoa sitten Color Dolor julkaisi toisen albuminsa Wonderchildin. Se on rohkea levy, jolla Stina käsittelee kuolemanpelkoa ja katoavaisuutta, mutta myös elämäniloa ja rakkautta.

– Mukana on muutama biisi, jonka ajatuksena on, että ”mä vielä näytän sulle kuolema”. Vielä en tiedä, miten pystyn esittämään ne livenä, mutta ei kai itkukaan ole huono asia, jos sen kanavoi oikein, Stina sanoo.

Tulevasta ei voi tietää

Viisi vuotta sitten löydetty aivokasvain saatiin sädetettyä pois ensimmäisen leikkauksen jälkeisenä kesänä, mutta pari vuotta sitten sen huomattiin levinneen toiseen paikkaan aivoissa. Sitä ei voi hoitaa sädettämällä eikä leikkauksellakaan, koska riskit ovat liian suuret.

Viime aikoina kasvain ei ole kuitenkaan suurentunut, ja laadultaan se on niin monimuotoinen, ettei kukaan osaa ennustaa sen käyttäytymistä.

– Kasvain on keskellä päätä ja kiinni näköhermossa, joten leikkauksesta seuraisi todennäköisesti sokeutuminen tai liikuntakyvyttömyys, Stina kertoo.

– Syöpä on asia, jota ei voi ratkaista. Siitä ei ole lohtusanoja ulos. On mukavaa, jos välillä tulee sellainen luottavainen hetki, jolloin voi sanoa, että mua vituttaa ja pelottaa kuolla.

Lue lisää Stinan elämästä Me Naisten numerosta 11/2015.

Lue lisää:

Tältä kuulostaa aivosyöpää sairastavan Stina Koistisen Color Dolor -yhtye – katso sykähdyttävä video!

Syöpä sai Jarin ja Tiinan ottamaan kaiken irti viimeisestä ajastaan: ”Toivoa paranemisesta ei enää ole”

Anu Harkki sairastui syöpään: ”Pelkäsin kuolevani”

Miltä tuntuu, kun tietää kuolevansa kohta?

Stina Koistinen

Syntynyt 11.9.1985. Asuu ­Helsingissä.

Valmistunut Pop & Jazz Konservatioriosta pää­aineena laulu.

Color Dolorin levy Wonderchild on juuri ilmestynyt.

Bändin keikat: Turun ­Dynamossa 13.3. ja Tavastia-­klubilla ­Helsingissä 3.6.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.