Toukokuussa MM-pronssia voittanut Mira Potkonen on Suomen ainoa edustaja Rion nyrkkeilykehässä. Kuva: Sanoma-arkisto / Kalle Parkkinen
Toukokuussa MM-pronssia voittanut Mira Potkonen on Suomen ainoa edustaja Rion nyrkkeilykehässä. Kuva: Sanoma-arkisto / Kalle Parkkinen

Suomen olympiatoivo aloitti kuntonyrkkeilyn 30-vuotiaana.

Nokialainen nyrkkeilijä Mira Potkonen ylsi maanantaina mielettömään suoritukseen Rion olympiakehässä, kun hän löi hallitsevan olympiavoittajan, lajissaan lähes lyömättömän irlantilaisen Katie Taylorin.

Alle 60-kiloisten puolivälierän voitto toi Suomeen olympiamitalin ja sai aviomies Henri Potkosen tirskahtamaan itkuun tv:n ääressä kotona Nokialla. Koska Mirasta puhuvat nyt kaikki, kokosimme hänestä 20 tietämisen arvoista asiaa:

1. Katie Taylor, jonka Potkonen löi Riossa, on viisinkertainen maailmanmestari ja kuusinkertainen Euroopan mestari.

2. Miralla itsellään on takana on 156 ottelua, joista voittoja on 128 voittoa ja häviöitä 28.

3. Mira aloitti kuntonyrkkeilyn 30-vuotiaana. Alun perin kahden lapsen äiti meni kuntonyrkkeilyharjoituksiin päästäkseen eroon raskauskiloista.

4. Kilpailemisen ohella työskentelee tamperelaisessa kahvila Nostalgiassa.

5. Valmentaja Maarit Teuronen näki, että Miralla oli lahjoja kilpanyrkkeilijäksi ja ehdotti naiselle tavoitteellisen treenaamisen aloittamista.

6. Kun Miraa kysyttiin mukaan vuoden 2010 MM-kisoihin, hän kieltäytyi. Lähtö kilpauralle epäilytti, sillä Mira ei uskaltanut sitoutua vuodeksi. ”Kun sitten katselin MM-kisoja kotoa käsin, tajusin, että nyrkkeily juuri sitä, mitä haluan tehdä ja etten halua jättää enää yksiäkään arvokisoja väliin”, Potkonen kertoo Heinäveden Lehdelle.

7. Miran vahvuus on oikea suora. Potkonen kertoi Cityn haastattelussa vuonna 2012, että yhdistää mieluiten sekä suoran että alakoukun. ”Isken ensiksi alas ja sitten ylös. Se on paras temppu vastustajalle."

8. Aviomies Henri Potkonen tekee kahta työtä. Hän on ammattimuusikko, joka kiertää viikonloput bändinsä Henkka ja kulkukoirat kanssa Suomea. Päivisin Henri työskentelee putkimiehenä.

9. Potkosen perheessä arki rullaa siten, että viikolla isä hoitaa jälkikasvua, kun äiti hakee harjoituksista huippuvirettä.

10. ”Salilla on oltava oma rauha. Täällä olen nyrkkeilijä, en äiti”. Potkonen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2014.

 Nyrkkeilijä Mira Potkonen asuu Nokialla lastensa Riinan ja Nooran sekä aviomiehensä Henrin kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto/ Kalle Parkkinen
Nyrkkeilijä Mira Potkonen asuu Nokialla lastensa Riinan ja Nooran sekä aviomiehensä Henrin kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto/ Kalle Parkkinen

11. Eva Wahlström on luonnehtinut Potkosen iskuja ”ilkeiksi”.

12. Oma valmentaja puolestaan on todennut, että Mira on ystävällinen ja sympaattinen ihminen, joka ottaa toiset aina huomioon – paitsi kehässä.

13. Harva pystyy lyömään vastustajaansa tajuttomaksi niin kovalla iskulla, että tämä kannetaan paareilla kehästä. Potkonen on niin tehnyt.

14. ”Tykkään hullunkovista treeneistä. Otan salilla itsestäni kaiken irti ja saan siitä palkinnon kehässä”, nainen itse on todennut.

15. Kova treeni kehässä on vaatinut verojaan: Potkonen on kärsinyt muun muassa polven eturistisiteen loukkaantumisesta, jota on korjattu leikkauksella.

16. Potkonen on ensimmäinen suomalainen olympialaisiin osallistuva naisnyrkkeilijä. Samalla hän on ensimmäinen suomalainen olympialaisten nyrkkeilykehässä 16 vuoteen. Viimeksi suomalaisväriä nähtiin olympialaisten Sydneyssä vuonna 2000, kun Joni Turunen oli mukana.

17. Vaikka olympialaisten avajaishetki oli suomalaiselle tunteikas, lähti Potkonen silti tunnollisesti etuajassa avajaisista nukkumaan, ettei leporytmi häiriintyisi. Olympiatulen sytyttämisen hän katsoi valmentajansa kännykästä.

18. Nuorempana Mira harrasti muun muassa yleisurheilua, koripalloa, lentopalloa ja jääkiekkoa.

19. Potkosen alakouluikäiset tyttäret eivät käy katsomassa äitinsä otteluita. ”He kannustavat ja tsemppaavat. Paikan päällä he eivät kuitenkaan ole matsejani katsoneet. Se on hippaleikkiä tyttöjen kesken. Sillä tavalla olen tytöilleni sanonut”, Potkonen kertoi kesän alussa Ilta-Sanomille.

20. Amerikkalalainen urheilulehti Sports Illustrated nimesi Potkosen omassa listauksessaan Suomen ainoaksi mitalistiksi.

21. Keväällä 2012 Potkonen luuli, että hänen haaveensa olympialaisista jäisi tavoittamattomiin, sillä hän hävisi ottelun brasilialaiselle Adriana Araújolle. Tappio tarkoitti, että ovet Lontoon olympialaisiin eivät auenneet. Olympiatyylin nyrkkeilyn yläikäraja oli silloin 35 vuotta, ja Potkoselle se tuli täyteen marraskuussa 2015. Naisen onni oli, että Lontoon kisojen jälkeen Kansainvälinen nyrkkeilyliitto Aiba kuitenkin nosti ikärajaa.

Loppu on suomalaista olympiahistoriaa.

Lähteet: Sanoma-arkisto ja jutussa mainitut lähteet.

Juttua muokattu 17.8. kello 7.13: Katie Taylor on viisinkertainen maailmanmestari ja kuusinkertainen Euroopan mestari.

Vierailija

20 asiaa, jotka kannattaa tietää olympiamitalisti Mira Potkosesta

"3. Mira aloitti kuntonyrkkeilyn 30-vuotiaana. Alun perin kahden lapsen äiti meni kuntonyrkkeilyharjoituksiin päästäkseen eroon raskauskiloista. -- 6. Kun Miraa kysyttiin mukaan vuoden 2010 MM-kisoihin, hän kieltäytyi." Siis että nyt 35-vuotias Potkonen aloitti kuntonyrkkeilyllä 30-vuotiaana eli vasta viisi vuotta sitten? Ja silti häntä kysyttiin MM-kisoihin mukaan jo kuusi vuotta sitten... Nyt ei ihan luvut täsmää. Muiden lähteiden mukaan Potkonen aloitti 28-vuotiaana kilpanyrkkeilyn, ja oli...
Lue kommentti
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...