”Sairauteni takia en voi enää juosta. Siksi nautin vauhdikkaista lajeista - moottoriveneilystä ja prätkäkyydeistä.” Kuva: Milka Alanen
”Sairauteni takia en voi enää juosta. Siksi nautin vauhdikkaista lajeista - moottoriveneilystä ja prätkäkyydeistä.” Kuva: Milka Alanen

Anu Vallilla todettiin teini-iässä MS-tauti. Sairaus on kulkenut hänen mukanaan läpi vaihtuvien elämänvaiheiden – raskauden, äitiyden, avioeron ja deittailun.

 

Kesä 1997 on hehkuvan helteinen. Ulkona paistaa aurinko, ihmiset ahmivat jäätelöä ja polskivat rannoilla. Eräässä Satakunnan keskussairaalan huoneessa on kuitenkin hiljaista. Neurologi kahisuttaa papereitaan, katsoo pahoitellen 17-vuotiasta potilastaan Anu Vallia ja hänen äitiään.

On kulunut viikko siitä, kun Anu otettiin sisään osastolle oudon silmäoireen takia. Hänen näkökenttänsä kapeni äkkiä putkimaiseksi, silmien taakse sattui. Anun oli pakko ottaa sairauslomaa kesätyöstään kahvilassa, ja äiti vei hänet lääkäriin.

Näköoire hävisi parissa päivässä, mutta tutkimusrumba jatkui. Aivojen magneettikuvaus ei sattunut, selkäydinnestenäytteen otto kylläkin.

Nyt diagnoosi on valmis. Neurologi avaa suunsa ja lausuu sanat, jotka muuttavat Anun elämän.

–Tämä on MS-tauti. Vuoden päästä nähdään, käveleekö Anu omin jaloin vai onko pyörätuolissa.

Sitten nuori potilas kotiutetaan koruttomasti.

Anu istuu tovin oman huoneensa lattialla, itkee. Niin itkee äitikin.

Sairaus julki Facebookissa

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin eletään koleaa alkukesää. Anu Valli, 37, ahertaa kotonaan Helsingissä. Asunto on lattiasta kattoon täynnä mintunvihreitä muuttolaatikoita. Pakkaaminen on yksitoikkoista ja raskasta työtä, joten Anu tekee sitä pienissä erissä, voimiaan säästellen. Varsinaisen muuton hoitaa firma.

Uuteen kotiin, valoisaan pikku kolmioon Vantaalla, muuttaa Anun kanssa hänen kahdeksanvuotias tyttärensä. Lapsen isä, Anun ex-puoliso, asuu lähellä tulevaa kotia, se on lapsen kannalta kätevää. Vanhempien välit ovat kunnossa.

Anusta ei heti arvaisi, että hän on elänyt kaksikymmentä vuotta vaikean kroonisen sairauden kanssa. Hän hymyilee ja juttelee paljon ja harrastaa monipuolisesti liikuntaa: kuntosalia, body balancea, joogaa, pilatesta, uintia ja pyöräilyä.

Myös kokopäivätyö viestintäalalla pitää kiireisenä, ja ystäväpiiri on iso.

"Kaikki me olemme vajavaisia. Kaikilla on jotakin."

Vuosi sitten Anu yllätti monet ystävistään ja tuttavistaan julkaisemalla sairaudestaan avoimen postauksen Facebookissa. Teksti poiki heti valtavan määrän kannustavaa palautetta. Yksityisviesteissä moni avautui Anulle myös omista terveyspulmistaan.

–Sairauteni on opettanut minulle, että kaikki me olemme vajavaisia, kaikilla on jotakin.

Ulostulo oli Anulle iso askel, jota hän mietti pitkään. Elämä salaisuuden kanssa oli raskasta. Jos joku pyysi Anua juoksulenkille tai avuksi kantamaan painavia tavaroita, hän ohitti tilanteen, keksi tekosyitä.

Kunnes sai tarpeekseen.

–Päätin, että kerron asian juuri niin kuin se on. Avoimuus kannatti.

Ken on heistä kaunein?

Keväällä 2000 parikymppinen Anu Valli Porista seisoo korkkareissa ja uimapuvussa kymmenen tytön rivissä. Hän on päässyt mukaan Miss Suomi -kisan finaaliin.

Kolme vuotta aiemmin saatu MS-diagnoosi sytytti Anussa vahvan elämisen palon. Elämännälkä sai hänet ilmoittautumaan mukaan missikisoihinkin. Sairaudesta tietävät vain perheenjäsenet.

"Ajattelin, että minun on pakko elää ja touhuta nappulat kaakossa, koska huomisesta ei tiedä."

Anu hymyilee sisäänpäin joka kerta katsoessaan Miss Suomi -kilpailun soikeaa logoa, jossa komeilevat kiharaiset kirjaimet MS.

–Nuorena ajattelin, että minun on pakko elää ja touhuta nappulat kaakossa, koska huomisesta ei tiedä, Anu muistaa.

Hän ei sijoitu kärkeen, muttei kadu osallistumistaan. Kisan jälkeen hän kokee olevansa entistä rohkeampi.

Hän rakastaa vauhdikkaita urheilulajeja ja jatkaa uusien kokemusten ahnehtimista. Hän opiskelee ammattikorkeakoulussa medianomiksi, rakastuu mieheen, josta tulee hänen puolisonsa ja lapsensa isä ja muuttaa Helsinkiin. Siellä hän pääsee kiinnostaviin töihin viestintä-alalle. MS-tautiaan hän ei juuri ajattele.

Noina vuosina taudinkuvaan kuuluvat pahenemisvaiheet ovat pikaisia ja ohimeneviä, oireet haihtuvat nopeasti. Lihakseen pistettävä lääkitys auttaa pitämään sairauden kurissa. Lääkkeitään Anu kuljettaa mukanaan työmatkoille pienessä kylmälaukussa ja pelkää joka kerta lentokenttien turvatarkastuksissa joutuvansa selittelemään asiaa.

–Kerroin exälleni sairaudestani heti kun tutustuimme, mutta lopetin keskustelun aiheesta aina lyhyeen. Intin, ettei tämä vaikuta mihinkään. Halusin uskoa niin, Anu sanoo.

–Jos joskus sanoin jotakin sairaudestani, se tuli ulos väärin – ruikutuksena, uhriutumisena. En ollut käsitellyt asiaa kylliksi omassa päässäni. Siitä tuli suhteessamme jonkinlainen tabu.

"MS-sairaus ei tee kenestäkään huonompaa tai parempaa ihmistä", Anu Valli sanoo. Kuva: Milka Alanen
"MS-sairaus ei tee kenestäkään huonompaa tai parempaa ihmistä", Anu Valli sanoo. Kuva: Milka Alanen

Hyvästi, korkkarit

Odottaessaan lastaan 2009 Anu kukoistaa. Tukka kiiltää, iho hohtaa, MS-tauti ei muistuttele olemassaolostaan. Odotusaikana Anu käy salsatunneilla ja kuntosalilla, tyttärensä ristiäisiin hän astelee sirosti korkokengissä.

"Itkin, kun pistin kaikki ihanat korkkarini myyntiin nettikirppikselle."

Kun lapsi on puolivuotias, Anu lähtee lenkille. Se juoksu jää viimeiseksi. Anu kompastuu ja kaatuu kesken lenkin, tajuaa jalkojensa motoriikan salakavalasti muuttuneen. Hän huomaa myös, ettei enää pysy pystyssä korkokengissä.

–Sairastuin oikeastaan vasta lapseni syntymän jälkeen. Sekin kuuluu taudinkuvaan. Moni MS-ihminen voi raskausajan todella hyvin. Pahenemisvaihe saattaa yllättää lapsen synnyttyä.

–Itkin, kun pistin kaikki ihanat korkkarini myyntiin nettikirppikselle. Tämä sairaus pakottaa oppimaan luopumista.

Seuraava isku tulee pian. Kun lapsi on neljä, Anun avioliitto päättyy.

Se sattuu ja lujaa. Koko elämä menee uusiksi.

"Itsekseni mietin, kelpaanko enää kenellekään."

Nyt, reilut kolme vuotta myöhemmin Anu on kuitenkin sitä mieltä, että ero kasvatti, vahvisti ja itsenäisti.

–Ensisokin jälkeen tuli vahva tunne siitä, että oma markkina-arvo on testattava. Uskon, että niin käy useimmille eronneille.

–Satunnaisille deiteille en maininnut MS-taudistani. Itsekseni mietin, kelpaanko enää kenellekään.

–Jossakin vaiheessa ymmärsin, että vakavasta sairaudesta kertominen erottelee jyvät akanoista. Jos joku lyö jarrut päälle sen takia, tyyppi saa minun puolestani mennäkin.

Jaettu kokemus

Vuonna 2015 Anu avaa oven Neuroliiton tiloihin Helsingin Arabianrannassa. Hän liittyy MS-tautia sairastavien nuorten vertaisryhmään, tutustuu ensi kertaa kunnolla kohtalotovereihin. Kokemus on hieno.

–Tämä sairaus koskettaa suunnilleen samanikäisiä ihmisiä. Pelot ovat yhteisiä: paheneeko tilanteeni vanhetessa, miten se vaikuttaa tulevaisuuteen?

–Ryhmäämme leimaa musta huumori. Joukossa on kaikenkuntoisia ihmisiä – osa treenaa crossfitiä ja juoksee maratoneja, jotkut ovat sairaseläkkeellä ja pyörätuolissa. MS-tauti on jokaisella erilainen ja etenee yksilöllisesti.

Ollessaan ensi kertaa porukan kesäjuhlilla Anu katselee huolestuneena muutamia vaikeasti liikkuvia ryhmäläisiä, jotka juovat iloisesti kaljaa.

–Kysyin kokeneemmalta vierustoverilta, mitä tapahtuu, jos joku juo niin, että tasapaino pettää. Vierustoveri iski silmää ja vastasi: no, hänet nostetaan pystyyn ja sitten jatketaan.

"Olen kantanut tätä asiaa mukanani kaksikymmentä vuotta."

Anu on oppinut, ettei vakavan sairauden kanssa pidä jäädä yksin.

–Luulen, että jokainen käy diagnoosin kanssa läpi samat vaiheet. Sokin, torjunnan, vihan ja lopulta jonkinlaisen sopeutumisen.

–Olen kantanut tätä asiaa mukanani kaksikymmentä vuotta. Näin kauan vei ennen kuin palat loksahtivat paikoilleen ja kykenin hyväksymään tämän sairauden osaksi elämääni.

Vuosien myötä MS-taudin lääkehoito on kehittynyt. Samoin henkisen puolen ymmärtäminen.

–Uskon, ettei kukaan enää jää diagnoosin kanssa yhtä yksin kuin minä teini-iässä.

"MS ei vie persoonaa, huumorintajua tai älliä."

Enää Anun ei tarvitse kuljettaa mukanaan piikkejä eikä ampulleja. Pilleri aamuin illoin riittää. Kerran vuodessa hän käy sairaalassa laajemmassa seurantatutkimuksessa.

–Ajattelen, että sain vähemmän paskan arvan tässä paskamaisessa arvonnassa. MS-tautini on lievää muotoa, Anu kertoo.

–Uskon, ettei tilanteeni tulevaisuudessa muutu dramaattisesti tämänhetkisestä.

Säälittelyä tai surkuttelua MS-tautia sairastava ei kaipaa, hän sanoo.

–Tämä sairaus ei läheskään aina näy päälle. Ja vaikka näkyisikin, ei se tee kenestäkään muita huonompaa tai parempaa. Se ei liioin vaikuta henkisiin kykyihin. MS ei vie persoonaa, huumorintajua tai älliä.

"Ilman perhettä, ystäviä ja minusta huolta pitäneitä hoitoalan ammattilaisia en olisi tässä", Anu Valli sanoo. Kuva: Milka Alanen
"Ilman perhettä, ystäviä ja minusta huolta pitäneitä hoitoalan ammattilaisia en olisi tässä", Anu Valli sanoo. Kuva: Milka Alanen

Sylissä on hyvä

Tyttärelleen Anu on kertonut sairaudestaan asiallisesti. Sairaalasta saadut lastenkirjat aiheesta luettiin sohvalla sylikkäin. Uutisen jälkeen lapsi oli hetken hiljaa ja juoksi sitten leikkeihinsä. Viikkoa myöhemmin hän totesi äidilleen ohimennen, että on kiva, ettei tämä ole pyörätuolissa.

Tyttö ymmärsi jo pienenä, ettei voi ryntäillä eikä juosta edeltä, koska äiti ei pysy perässä. Kun vauhtia rakastava lapsi talvisin laskettelee, Anu seisoo alarinteessä posket pakkasesta punaisina ja vilkuttaa. Miten hienoa olisikaan viilettää rinteessä yhdessä, hän ajattelee. Ehkä sitä voisi joskus varovasti kokeilla?

Tyttärensä takia Anu haluaa pitää itsestään mahdollisimman hyvää huolta. Liikunta, terveellinen ravinto ja säännölliset elämäntavat helpottavat elämää MS-taudin kanssa.

"Yksin en olisi selviytynyt."

Anun äiti asuu Ulvilassa. Hän on tyttärelleen tärkeä tuki, valmis tulemaan esimerkiksi lastenhoitoavuksi koska vain.

–Yksin en olisi selviytynyt. Ilman perhettä, ystäviä ja minusta huolta pitäneitä hoitoalan ammattilaisia en olisi tässä.

Tärkeä ihminen Anulle on myös kaksi vuotta sitten löytynyt uusi rakas. Miesystävälleen Anu on puhunut sairaudestaan alusta asti avoimesti.

Synkkinä hetkinä hän on sanonut ääneen myös tämän: eikö joku terve olisi sinulle parempi? Silloin mies halaa, pyytää olemaan hupsuttelematta. Portaissa hän ojentaa kätensä lempeästi Anun tueksi.

Välillä mennään yhdessä merelle. Vene on liukasta lasikuitua, kunnon kaiteita ei ole. Laiturilla rakas kietaisee käsivartensa Anun ympärille ja nostaa hänet veneeseen.

Silloin Anua hymyilyttää.

Tässä on hyvä olla.

Presidentti Tarja Halonen, laulaja Cheek ja näyttelijä Seela Sella ovat vuodenvaihteen lapsia eli kauriita. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puolestaan neitsyt. Katso listasta, keillä julkkiksilla on kanssasi sama tähtimerkki!

Vesimies 21.1–19.2.

Sami Kuronen (juontaja) 21.1.1974

Jaana Pelkonen (poliitikko, juontaja) 27.1.1977 

Aino-Kaisa Saarinen (hiihtäjä) 1.2.1979

Jari Tervo (kirjailija ja runoilija) 2.2.1959

Anna Puu (laulaja) 3.2.1982

Juha Tapio (laulaja) 5.2.1974

Jörn Donner (kirjailija, ohjaaja ja poliitikko) 5.2.1933

Anna Abreu (laulaja) 7.2.1990

Kirsi Salo (televisiopersoona, hyvinvointivalmentaja) 7.2.1967

Pete Parkkonen (laulaja) 8.2.1990

Miitta Sorvali (näyttelijä) 10.2.1956

Pelle Miljoona (muusikko) 10.2.1955

Hannu-Pekka Björkman (näyttelijä) 11.2.1969

Anneli Jäätteenmäki (poliitikko ja pääministeri) 11.2.1955

Mauri Kunnas (kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä) 11.2.1950

Kirsti Paakkanen (toimitusjohtaja ja yrittäjäneuvos) 12.2.1929

Jouni Hynynen (muusikko) 15.2.1970

Eeva Kilpi (kirjailija) 18.2.1928

Lue lisää: Luova uudistaja, tyly määräilijä – tällainen vesimies (21.1.–19.2.) on luonteeltaan

Kalat 20.2.–20.3.

Jari Litmanen (jalkapalloilija) 20.2.1971

Antti Litja (näyttelijä) 21.2.1938

Outi Mäenpää (näyttelijä) 24.2.1962

Maria Veitola (radio- ja televisiotoimittaja) 26.2.1973

Jaakko Hämeen-Anttila (islamin tutkimuksen professori) 26.2.1963

Paperi T (räppäri) 26.2.1986

Antti Tuisku (laulaja) 27.2.1984

Aira Samulin (yrittäjä) 27.2.1927

Jannika B (laulaja) 28.2.1985

Ville Haapasalo (televisiojuontaja) 28.2.1972

Mikko Kuustonen (laulaja ja lauluntekijä) 4.3.1960

Mari Perankoski (näyttelijä) 10.3.1970

Leena Lehtolainen (kirjailija) 11.3.1964

Peter Vesterbacka (mobiilipelien kehittäjä) 12.3.1968

Sandhja Kuivalainen (laulaja) 16.3.1991

Olli Lindholm (laulaja) 19.3.1964

Jenni Vartiainen (laulaja) 20.3.1983

Lue lisää: Pehmeä herkkis, kateellinen manipuloija – tällainen kalat (20.2.–20.3.) on luonteeltaan

Oinas 21.3.–19.4.

Pekka Haavisto (poliitikko) 23.3.1958

Tommi Uschanov (kirjailija) 27.3.1975

Laura Huhtasaari (poliitikko) 30.3.1979

Klaus Härö (elokuvaohjaaja) 31.3.1971

Samu Haber (laulaja) 2.4.1976

Pirjo Heikkilä (koomikko) 3.4.1980

Toni Wirtanen (muusikko) 4.4.1975

Aki Kaurismäki (elokuvaohjaaja) 4.4.1957

Elisabeth Rehn (poliitikko) 6.4.1935

Jenni Haukio (runoilija, presidentin puoliso) 7.4.1977

Johanna Kurkela (laulaja) 10.4.1985

Katja Kettu (kirjailija ja animaatio-ohjaaja) 10.4.1978

Anna-Leena Härkönen (näyttelijä ja kirjailija) 10.4.1965

Pirkko Saisio (kirjailija, näyttelijä ja ohjaaja) 16.4.1949

Patrik Laine (jääkiekkoilija) 19.4.1998

Lue lisää: Ikuinen innostuja, itsekeskeinen möläyttelijä – tällainen oinas (21.3.–19.4.) on luonteeltaan

Härkä 20.4–20.5.

Arja Koriseva (laulaja) 21.4.1965

Paavo Lipponen (poliitikko, pääministeri ja eduskunnan puhemies) 23.4.1941

Juha Sipilä (poliitikko ja pääministeri) 25.4.1961

Nikke Ankara (räppäri) 26.4.1991

Antti J. Jokinen (elokuvantekijä) 26.4.1968

Jenny Lehtinen (mediapersoona) 28.4.1978

Saara Aalto (laulaja-lauluntekijä) 2.5.1987

Kalle Palander (alppihiihtäjä) 2.5.1977

Jesse Puljujärvi (jääkiekkoilija) 7.5.1998

Hanna Sumari (toimittaja, juontaja) 9.5.1958

Harri Kirvesniemi (hiihtäjä) 10.5.1958

Enni Rukajärvi (lumilautailija) 13.5.1990

Li Andersson (poliitikko) 13.5.1987

Vappu Pimiä (radio- ja tv-juontaja) 16.5.1978

Laura Voutilainen (laulaja) 17.5.1975

Assi Koivisto (ekonomi ja toimitusjohtaja) 20.5.1957

Pekka Pouta (meteorologi) 20.5.1968

Lue lisää: Kärsivällinen nautiskelija, joustamaton jäärä – tällainen härkä (20.4.–20.5.) on luonteeltaan

Kaksonen 21.5.–21.6.

Lauri Markkanen (koripalloilija) 22.5.1997

Anja Snellman (kirjailija) 23.5.1954

Ristomatti Ratia (muotoilija) 23.5.1941

Heli Sutela (näyttelijä ja koomikko) 24.5.1968

Anni Vuohijoki (painonnostaja) 24.5.1988

Reino Nordin (laulaja) 25.5.1983

Eveliina ”Evelina” Tammenlaakso (laulaja ja lauluntekijä) 27.5.1995

Krista Kosonen (näyttelijä) 29.5.1983

Timo Soini (poliitikko, europarlamentaarikko ja ministeri) 30.5.1962

Pirkka-Pekka Petelius (näyttelijä, ohjaaja ja tuottaja) 31.5.1953

Marco Bjurström (tanssija, juontaja) 31.5.1966

Sara Sieppi (vuoden 2011 Miss Suomi) 3.6.1991

Tuomas Kyrö (kirjailija) 4.6.1974

Elina Knihtilä (näyttelijä, professori) 6.6.1971

Laila Hirvisaari (kirjailija) 7.6.1938

Helena Ranta (oikeushammaslääkäri) 11.6.1946

Kerttu Niskanen (hiihtäjä) 13.6.1988

Riitta Uosukainen (eduskunnan ensimmäinen naispuhemies) 18.6.1942

Paula Koivuniemi (laulaja) 19.6.1947

Esko Valtaoja (avaruustähtitieteen professori) 20.6.1951

Lue lisää: Iloinen suupaltti, tunteeton kakara – tällainen kaksonen (21.5.–21.6.) on luonteeltaan

Rapu 22.6.–22.7.

Martti Ahtisaari (presidentti) 23.6.1937

Jorma Uotinen (tanssija ja koreografi) 28.6.1950

Erin Anttila (laulaja) 2.7.1977

Teemu Selänne (jääkiekkoilija) 3.7.1970

Merja Larivaara (näyttelijä) 4.7.1964

Miki Liukkonen (kirjailija, runoilija ja muusikko) 8.7.1989

Martina Aitolehti (malli ja televisioesiintyjä) 16.7.1982

Matti Nykänen (mäkihyppääjä) 17.7.1963

Samuli Edelmann (näyttelijä ja laulaja) 21.7.1968

Hannele Lauri (näyttelijä) 21.7.1952

Lilli Paasikivi (oopperalaulaja ja Kansallisoopperan taiteellinen johtaja) 22.7.1965

Pekka Strang (näyttelijä ja teatterinjohtaja) 23.7.1977

Jarkko Nieminen (tennispelaaja) 23.7.1981

Lue lisää: Ymmärtäväinen huolehtija, oikukas murehtija – tällainen rapu (22.6.–22.7.) on luonteeltaan

Leijona 23.7.–22.8.

Minttu Mustakallio (suomalainen näyttelijä) 23.7.1973

Olavi Uusivirta (muusikko) 28.7.1983

Kaari Utrio (kirjailija) 28.7.1942

Anssi Kela (suomalainen muusikko) 29.7.1972

Johanna Tukiainen (malli, tanssija, juontaja) 29.7.1978

Ville Niinistö (poliitikko) 30.7.1976

Satu Silvo (näyttelijä) 2.8.1962

Jukka Hildén (Duudsoni) 3.8.1980

Jutta Urpilainen (poliitikko) 4.8.1975

Diandra Flores (laulaja) 12.8.1994

Maria Nordin (yrittäjä, arkkitehti) 13.7.1983

Peter Franzén (näyttelijä) 14.8.1971

Jasper Pääkkönen (näyttelijä) 15.7.1989

Jari Sillanpää (laulaja) 16.8.1965

Terhi Kokkonen (laulaja) 16.7.1974

Tarja Turunen (laulaja) 17.8.1977

Kati Outinen (näyttelijä) 17.8.1961

Katri Helena (laulaja) 17.8.1945

Armi Kuusela (vuoden 1952 Miss Universum) 20.8.1934

Lue lisää: Arvokas johtaja, pöyhkeä kaikkitietäjä – tällainen leijona (23.7.–22.8.) on luonteeltaan

Neitsyt 23.8–22.9.

Jarkko Ruutu (jääkiekkoilija) 23.8.1975

Sauli Niinistö (tasavallan presidentti) 24.8.1948

Robin (laulaja) 24.8.1998

Panu Rajala (kirjailija ja tutkija) 27.8.1945

Anne Brunila (ekonomisti) 31.8.1957

Pekka Hyysalo (freestylehiihtäjä) 2.9.1990

Kirsi Alm-Siira (uutistoimittaja) 2.9.1974

Paavo Väyrynen (poliitikko) 2.9.1946

Tiina Lymi (näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja) 3.9.1971

Simo Frangén (koomikko, käsikirjoittaja, juontaja) 6.9.1963

Jutta Gustafsberg (hyvinvointiyrittäjä) 6.9.1973

Kaija Koo (laulaja) 10.9.1962

Marja-Liisa Kirvesniemi (hiihtäjä) 10.9.1955

Nasima Razmyar (poliitikko) 13.9.1984

Janni Hussi (fitnessmalli, yrittäjä) 14.9.1991

Arttu Wiskari (muusikko) 16.9.1984

Rakel Liekki (taiteilija, toimittaja) 20.9.1979

Tuomas Enbuske (juontaja, toimittaja, kolumnisti) 22.9.1977

Lue lisää: Tarkkanäköinen älykkö, pikkumainen saivartelija – tällainen neitsyt (23.8–22.9.) on luonteeltaan

Vaaka 23.9.–22.10.

Matleena Kuusniemi (näyttelijä) 24.9.1973

Kiira Korpi (taitoluistelija) 26.9.1988

Peter Nyman (toimittaja, uutisankkuri) 27.9.1966

Pihla Viitala (näyttelijä) 30.9.1982

Anne Kukkohovi (malli, juontaja) 3.10.1970

Kiti Kokkonen (näyttelijä) 4.10.1974

Sami Hyypiä (jalkapalloilija) 7.10.1973

Björn Wahlroos (konsernijohtaja) 10.10.1952

Miia Nuutila (näyttelijä, juontaja) 12.10.1972

Reijo Mäki (dekkarikirjailija) 12.10.1958

Pamela Tola (näyttelijä) 15.10.1981

Virpi Hämeen-Anttila (kirjailija ja tutkija) 15.10.1958

Kimi Räikkönen (Formula 1 -kuljettaja) 17.9.1979

Sanna Stellan (näyttelijä) 19.10.1974

Lue lisää: Ymmärtäväinen sovittelija, oikukas vitkuttelija – tällainen vaaka (23.9.–22.10.) on luonteeltaan

Skorpioni 23.10.–22.11.

Pauli Hanhiniemi (muusikko) 24.10.1964

Laura Malmivaara (näyttelijä) 26.10.1973

Tiina Jylhä (kauneusalan yrittäjä) 26.10.1962

Katariina Souri (kirjailija, kolumnisti) 27.10.1968

Timo Koivusalo (elokuvaohjaaja, lauluntekijä) 31.10.1963

Riku Nieminen (näyttelijä) 1.11.1986

Meeri Koutaniemi (valokuvaaja) 1.11.1987

Hjallis Harkimo (liikemies, poliitikko) 2.11.1953

Antti Rinne (poliitikko) 3.11.1962

Matti Vanhanen (poliitikko) 4.11.1955

Nooralotta Neziri (aitajuoksija) 9.11.1992

Lauri Tähkä (laulaja) 9.11.1973

Maija Vilkkumaa (laulaja) 9.11.1973

Virve Rosti (laulaja) 10.11.1958

Heidi Hautala (poliitikko) 14.11.1955

Aki Palsanmäki (huutokauppayrittäjä) 15.11.1969

Jenni Pääskysaari (toimittaja, juontaja) 18.11.1975

Ulla Tapaninen (näyttelijä) 19.11.1955

Juha Mieto (hiihtäjä) 20.11.1949

Ville Valo (laulaja) 22.11.1976

Lue lisää: Syvällinen älykkö, kostonhimoinen piikittelijä – tällainen skorpioni (23.10.–22.11.) on luonteeltaan

Jousimies 23.11–21.12.

Niina Lahtinen (näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja) 23.11.1979

Krista Siegfrids (laulaja) 4.12.1985

Antti Holma (näyttelijä) 6.12.1982

Pentti Linkola (filosofi) 7.12.1932

Heikki Turunen (kirjailija) 9.12.1945

Paula Vesala (muusikko) 10.12.1981

Roope Salminen (näyttelijä) 11.12.1989

Krista Pärmäkoski (maastohiihtäjä) 12.12.1990

Paavo Arhinmäki (poliitikko) 13.12.1976

Siiri Rantanen (hiihtäjä) 14.12.1924

Kirsi Kunnas (lastenkirjailija, runoilija) 14.12.1924

Irja Askola (pappi) 18.12.1952

Tero Pitkämäki (keihäänheittäjä) 19.12.1982

Janna Hurmerinta (laulaja) 20.12.1981

Arvi Lind (uutisankkuri) 21.12.1940

Lue lisää: Suuri optimisti, röyhkeä jäärä – tällainen jousimies (23.11.–21.12.) on luonteeltaan

Kauris 22.12.–20.1.

Jare Tiihonen eli Cheek (räppäri) 22.12.1981

Tarja Halonen (presidentti) 24.12.1943

Isac Elliot (laulaja) 26.12.2000

Dome Karukoski (elokuvaohjaaja) 29.12.1976

Seela Sella (näyttelijä) 30.12.1936

Rosa Meriläinen (kirjailija, poliitikko) 31.12.1975

Lenita Airisto (toimitusjohtaja) 1.1.1937

Tellervo Koivisto (poliitikko ja ekonomisti) 2.1.1929

Christel ”Chisu” Sundberg (muusikko) 3.1.1982

Jari ”Bull” Mentula (ammattilaiskehonrakentaja) 4.1.1976

Vesa-Matti Loiri (näyttelijä, koomikko, laulaja) 4.1.1945

Sofi Oksanen (kirjailija) 7.1.1977

Kari Hotakainen (kirjailija) 9.1.1957

Iivo Niskanen (maastohiihtäjä) 12.1.1992

Anne Berner (yritysjohtaja, poliitikko) 16.1.1964

Alma Miettinen (laulaja) 17.1.1996

Laura Närhi (laulaja) 19.1.1978

Lue lisää: Sinnikäs vastuunkantaja, itsekäs niuhottaja – tällainen kauris (22.12.–20.1.) on luonteeltaan

Temptation Island -sarjasta tuttu pariskunta Daniel Lehtonen ja Eveliina Uosukainen saivat pelastettua suhteensa ja selviytyivät kihloihin.

Bile-Danina tutuksi tullut Daniel Lehtonen on mennyt kihloihin rakkaansa Eveliina Uosukaisen kanssa. Pariskunta tunnetaan suomalaisista reality-sarjoista, mutta viimeisimpänä Temptation Island Suomesta, jossa he olivat testaamassa parisuhdettaan ja luottamusta toisiinsa.

Instagramin kuvapäivityksestä päätellen pariskunnan suhde on äärimmäisen hyvällä tolalla. Suloisessa kuvassa pariskunta suutelee ja esittelee vasemman nimettömän sormuksia.

– Minusta tuli maailman onnellisin tyttö viime iltana. Rakastan sinua niin paljon, enkä voi uskoa, että saan viettää loppuelämäni kanssasi, Eveliina kirjoitti päivityksensä yhteyteen englanniksi.

”Hottikset -kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä.”

Pariskunta tutustui toisiinsa alunperin Temptation Island -sarjan kuvauksissa muutama vuosi sitten, kun he molemmat olivat ohjelmassa mukana sinkkuina. Sittemmin Daniel on etsinyt rakkautta muun muassa Hottikset-sarjasta, mutta rakkaus Eveliinaan syttyi jo sarjan kuvausten aikana.

Vuosien aikana Daniel on kokenut aikamoisen muodonmuutoksen, sillä hän on tullut tutuksi öykkäriyteen asti itsevarmana naistenkaatajana, jolla oli kuulemma ollut satoja seksikumppaneita, mutta jonka tahdissa kukaan nainen ei pysynyt. Hottikset-kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä ennen Temptation Islandille palaamista, jossa hänestä kuoriutui naistaan arvostava unelmavävy.