Elämänmuutos auttaa Samia selviytymään kiireisestä vuodesta, jolloin hän tekee 365 keikkaa. Kuva: Petri Mast
Elämänmuutos auttaa Samia selviytymään kiireisestä vuodesta, jolloin hän tekee 365 keikkaa. Kuva: Petri Mast

Koomikko Sami Hedberg ei menetä enää hermojaan, kun rullaportaat ovat rikki.

Viime vuoden lokakuussa Sami kertoi Me Naisille hurjasta tavoitteestaan pudottaa viidesosa painostaan heinäkuun Pullukka Runin puolimaratoniin mennessä. Tavoite tarkoitti 25 kiloa.

Nyt, toukokuun lopussa, vaaka näyttääkin jo kunnioitettavia lukemia, sillä pudotettuja kiloja on lähes 18.

Sami myöntää, että karistetut kilot ovat olleet kamala määrä ylimääräistä massaa vartalon ympärillä.

– Vyönsolki painoi keskivartaloon kun ajoin autoa, ja portaissa hengästyin jo viiden askelman jälkeen. Menetin hermoni, kun näin, että rullaportaat ovat rikki. Läskit tietävät, mistä puhun! Sami nauraa.

Sami tekee nyt 10-vuotisjuhlakiertuettaan ja yrittää samalla maailmaennätystä tekemällä 365 keikkaa vuodessa. Kiireinen aikataulu luo haasteita liikkumiselle, mutta Sami ei anna sijaa tekosyille. Liikunnasta tulee hyvä fiilis, ja sen ansiosta Sami kertoo myös nukkuvansa nykyään paremmin. Sitä kautta koko elämänlaatu on parantunut.

– Viimeksi kun kävin lentokentällä rullaportaat olivat rikki. En menettänyt hermojani, vaan juoksin ne ylös.

Avokado takataskussa

Sami tiedetään koripallofanina, ja hän on nyt aloittanut pelaamisen uudestaan. Kumpi vetää enemmän puoleensa, koripallotreenit vai kuntosali?

– Koripallo todellakin, vihaan kuntosalia! Tästä projektista ei tulisi mitään, ellei minulla olisi personal traineria. Minulla on niin kiire, että en lähtisi salille, ellen olisi vastuussa jollekin muullekin kuin itselleni.

Sami treenasi ennen naispuoleisen personal trainerin kanssa, mutta vaihtoi myöhemmin mieheen. Nykyään hänen kanssaan treenaa Lean in five weeks -haasteen kehittänyt valmentaja Tomi Kokko.

– Naisessa ei ollut mitään vikaa, mutta se oli vaikeampaa. Sanotaanko nyt vaikka niin, että tuli erilailla nälkä hänen kanssaan treenatessa, Sami hekottelee.

Kiireisen keikkaelämän keskellä on välillä vaikeaa syödä puhtaasti ja terveellisesti. Sami pitää huolen, että syö säännöllisesti neljä kertaa päivässä. Vaaleat vehnät ja viljatuotteet on jätetty pois kokonaan. Kerran viikossa saa herkutella esimerkiksi pizzalla.

– Roudaan kiertueelle joskus omat eväät mukaan. Paistan valmiiksi pihvit, teen salaatit ja otan vielä avokadon takataskuun, hän kertoo.

Valloilla olevaan fitnessbuumiin Sami ei kuitenkaan ole hurahtanut.

– Teen tätä parantaakseni omaa elämääni. Minulle on ihan sama, mitä muut ajattelevat, hän kertoo.

Itsevarmempi Sami

Samin perustama Pullukka Run eli kaikenkokoisille tarkoitettu puolimaraton juostaan 11. heinäkuuta Vierumäellä. Edellisvuonna juoksuun osallistui 500 ihmistä, tänä vuonna paikalle odotetaan jopa 1000 juoksijaa. Sami juoksee tapahtumassa myös itse.

– Tavoitteenani oli saada Pullukka Runiin sellainen paino, jossa olisi hyvä olla. Vielä suurempi tavoite on, että paino pysyisi tulevaisuudessakin alhaalla.

Laihdutusprojekti on iso osa Samin elämää, joten luonnollisesti aihe siirtyy myös keikkojen ohjelmistoon. Ainakin personal trainerista on kuultu tarinoita.

Jotkut ovat miettineet, tippuuko Samin hauskuus kilojen mukana pois.

– Minulle on sanottu, että et ole enää hauska, jos laihdut. En tiennytkään, että suustani tulee ihraa! Minähän olin urani ensimmäiset viisi vuotta laiha.

Sami kertoo itsetuntonsa parantuneen, sillä hän näkee treenatessaan suuria muutoksia itsessään. Meneekö timmi Sami myös stand-up-lavoille itsevarmempana?

– Ei siinä ole mitään eroa, lavalla ollaan niin alasti. Oli minkä näköinen tai kokoinen tahansa, pitää olla sinut itsensä kanssa.

Samin täsmävinkit laihdutukseen:

1. Halua muuttaa elämääsi. Se on kaiken lähtökohta.

2. Kuvittele, millaisena haluat nähdä itsesi tulevaisuudessa. Näe itsesi erilaisissa arkipäivän tilanteissa, joissa olet paremmassa kunnossa. Pyri sitä tavoitetta kohti.

Lue lisää:

Sami Hedberg paljastaa Koomikot -jaksossa uuden puolen itsestään: ”Uskon Jumalaan”

Sami Hedberg yrittää maailmanennätystä - arvaatko lajin?

Tältä näyttää Sami Hedbergin 85 neliön koti

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla