Laulaja Sanin ja kitaristi Samuli Erkkilän työsuhde kasvoi hitaasti rakkaudeksi. 17 vuoden ikäero on häkellyttänyt vain ulkopuolisia. – Samulin kanssa on valtavan helppo olla, Sani sanoo.

Sähkökitaraa ei ole kytketty vahvistimeen, joten sen sointi kantautuu eteiseen vain vaimeana tiluliluna. Soitto tulee laulaja Saija ”Sani” Aartelan, 44, keittiöstä, jossa Sanin uusi rakas, kitaristi Samuli Erkkilä, 27, treenaa sointukuvioita illan esitystä varten.

Puolisen vuotta seurustellut pari ei asu yhdessä, mutta Samulin kitaroita on kulkeutunut tänne Sanin tykö jo muutama.

– Osaan soittaa vain pari, kolme sointua, mutta nythän olen löytänyt hyvän opettajan, Sani heittää nauraen.

Samuli tunnetaan Tampereen bändi- ja teatteripiireissä lahjakkaana muusikkona. Miestä suositeltiin, kun Sani etsi kitaristia soolokeikoilleen puolitoista vuotta sitten. Sani kävi katsomassa Samulin keikan ja pyysi tätä soittajaksi omalleen.

Työtuttavuus kasvoi parisuhteeksi.

– Näköjään koskaan ei voi tietää, mitä elämässä tapahtuu, Sani sanoo nyt.

– Teimme yhdessä pitkiä keikkamatkoja. Ensin huomasimme ajattelevamme samoin musiikista, sitten muustakin elämästä. Lähdimme yhteiselle työmatkalle, mutta nyt tässä sitten ollaan vähän enemmänkin.

Rakastuneenakin Sani on vähäeleinen ja jalat maassa. Hän ei ole hehkuttajanaisia, jotka posket loistaen intoilevat uudesta ihastuksestaan.

– Nooh, kattellaan rauhassa, hämäläinen nainen tuumii.

Varovasti eteenpäin

Hidas eteneminen suhteessa on ollut Sanille tärkeää siksikin, että ensimmäistä kertaa elämässään hän on siirtymässä uuteen parisuhteeseen äitinä.

Viisivuotias tytär tulee kaikessa ykkösenä, ja Sani on halunnut varmistaa, että myös uusi kumppani hyväksyy sen.

– En ole koskaan tullut uuteen ihmissuhteeseen tällaisesta elämäntilanteesta. Siksi kaikki on nyt edennyt varovaisesti ja pitkän tapailun kautta. En usko, että minkäänlaisessa uusperhekuviossa voisi vain pasauttaa hynttyitä yhteen, Sani sanoo.

– Tuntuu hienolta, miten hyvin Samuli on kuunnellut ja ymmärtänyt minua tässä asiassa.

Sani erosi tyttärensä isästä, näyttelijä Turkka Mastomäestä, pian kaksi vuotta sitten. Hän muutti Hämeenlinnasta Tampereelle paitsi töiden perässä myös perhesyistä: tyttären toinen koti isänsä luona on kävelymatkan päässä ja isovanhemmatkin lähellä.

Lapselle eron jälkeinen elämä on pyritty esittelemään positiivisen kautta; että kaksi onnellista kotia onkin rikkaus.

"Toivottavasti jonakin päivänä lapsikin ymmärtää, että meidän vanhempien on parempi erillämme."

– Yritän nyt järjestellä elämän niin, ettei eron kokenut lapsi pelästy mitään tai koe hylkäämisentuntemuksia. Hän tarvitsee paljon syliä ja huomiota, Sani sanoo ja kiittelee tyttärensä reippautta.

– Meidän vanhempien oli pakko erota. Toivottavasti jonain päivänä lapsikin ymmärtää, että meidän on parempi olla erillämme. Vaikka tytär nyt joutuukin venymään, uskon, että hänestä on kasvamassa tasapainoinen ja itsenäinen leijonatyttö.

Rakkaus tuli yllätyksenä

Eroa seurannut arki vaati totuttelua Saniltakin. Hän oli viettänyt melkein koko aikuiselämänsä pitkissä parisuhteissa ja jäi pitkästä aikaa pyörittämään arkeaan yksin.

– Yksinolo oli minulle uusi kokemus. Se oli tiukkaa itsetutkiskelun aikaa, ihan kuin olisin tarkkaillut ja tuijotellut itseäni jostain kauempaa. Se oli myös tosi puhdistava kokemus. Vasta kun sain putsattua entisen elämän möykyt rinnastani, jaksoin keskittää katseeni tulevaan, Sani miettii.

– Nyt jälkeenpäin ajattelen, että yksin jääminen oli kuin tervetullut hapenottohetki.

Sani sanoo nauttineensa yksinolosta, mutta myös kokeneensa, miltä yksinäisyys oikein tuntuu.

– Vaikka ystävät olivat tukenani, yksinäisyys nappasi välillä kovasti. Opin itsestäni senkin, ettei minua ole tarkoitettu kulkemaan yksin. Olen onnellisempi, kun rinnallani on toinen.

Silti uusi rakkaus tuli Sanille yllätyksenä. Ei hän ollut haku päällä tai ainakaan odottanut löytävänsä sitä 17 vuotta nuoremmasta Samulista.

– Jokainen tarvitsee rakkautta, on se sitten kumppanuutta tai lähimmäisenrakkautta tai ystävyyttä. Mutta harvoin nämä jutut osuvat kohdalle noin vain odottamatta.

Se nuorempi mies

Sanin kodissa ensimmäiset kulta- ja platinalevyt tulevat vastaan eteisessä, jossa ne on nostettu kaapiston päälle näyttävän hattukokoelman taakse. Sani ei ole halunnut nakutella niiden takia reikiä seiniin, joten levyjä nojailee siellä täällä – yksi jopa vessan hyllyssä. Saavutukset muistuttavat eletystä. Harva uusi artistitulokas yltää triplaplatinamyynteihin kuten 20-vuotisen uran tehnyt Aikakone.

"Tiedän kyllä, että suhteemme herättää huomiota."

Sani väittää, ettei mieti ikää tai ikääntymistä. Ei, vaikka Aikakoneen tuoreessa biisissä pohditaan ”olenko mä liian vanha tähän touhuun”, eikä silloinkaan, kun vierelle löytyi 17 vuotta nuorempi mies.

– En ole miettinyt ikääni missään kohdin enkä ota siitä paineita. Haluaisin vain säilyttää lapsenmielisyyteni ikuisesti. Jos se minussa kuolisi, kuolisi myös luovuuteni, Sani miettii.

– Ehkä ikä ei ole korostunut siksikään, että minulla on aina ollut kaikenikäisiä ystäviä. Ennemmin kyse on siitä, mitä pään sisällä liikkuu ja millaisia elämän­arvoja edustaa.

Sani huomauttaa, että juuri siitä hänen nykyisessä parisuhteessaankin on kyse: keskinäisistä kemioista.

– On vain niin onnellista kohdata kaltaisensa ja tunnistaa, että toinen liikkuu samalla taajuudella. Samulin kanssa on valtavan helppo olla, saan olla aidosti oma itseni, Sani sanoo.

– Miksi pyristellä vastaan, jos joku tuntuu hyvältä?

Sanin korviin ei ole kantautunut kommentteja uuden suhteensa ikäerosta.

– Tiedän kyllä, että suhteemme herättää huomiota. Kukaan ei lotkauta korvaansa, jos vanhempi mies seurustelee nuoremman naisen kanssa. Mutta ans kattoo, kun nainen onkin suhteessa se kokeneempi!

Miehet vierellä

Siinä missä elämänkumppanit ovat joskus vaihtuneetkin, kaksi miestä on pysynyt Sanin vierellä jo 20 vuotta. Aika­koneen alkuperäisjäseniä Maki Kolehmaista ja Alex Ojastia Sani kuvailee veljikseen. Vain harva on tuntenut häntä yhtä pitkään.

– Tiedämme kaikki toistemme elämänkäänteet. Pojat ovat jaksaneet ymmärtää ja tukea vaikeissakin paikoissa.

– Vaikka en sitä heille toitotakaan, he kyllä tietävät olevansa minulle erittäin tärkeitä.

Kun yhtye on lähiviikot kasannut lokakuussa ilmestyvää juhlalevyään, nostalgia on pukannut pintaan monta kertaa. Viimeksi Maki lähetti Sanille hellyttävän tekstiviestin, jossa kutsui tätä rakkaaksi siskokseen.

– On mahtavaa, miten yhteytemme on säilynyt läpi vuosien. Yhteisillä keikkamatkoilla jaamme edelleen henkevimmät ja syvällisimmät ajatuksemme. Niin, ja kuuntelemme autossa Michael Jacksonia täysillä, Sani repeää nauruun.

Syksyllä yhtye starttaa 20-vuotiskiertueensa, joka jatkuu ensi vuoden kevääseen. Kesällä kiikarissa ovat isoimmat festarilavat, joille Aikakone toivoo nousevansa laajennetulla kokoonpanolla. Hyvässä lykyssä kitarassa saatetaan nähdä Samulikin.

– Jotkut pariskunnat välttelevät työskentelyä yhdessä, mutta meillä se on sujunut hyvin. Soittaminen ja laulaminen ovat sen verran sielukasta hommaa, että siinä läheisyys on vain hyväksi. Ja onhan se kiva, kun ei omia keikkamatkoja tarvitse painaa aina yksin vaan on toinen jakamassa kaiken, Sani sanoo.

– Tunnen olevani suhteessa, jossa toinen vilpittömästi välittää tekemisistäni.

Perushuolestujaäiti

Keikkamatkoille pääsee välillä mukaan Sanin tytärkin. Silloin syödään hyvin ja vietetään hotelliyö tyttöjen kesken.

Tytär on läsnä myös Aikakoneen tulevalla levyllä, sillä siltä lohkaistu sinkku Hopeasiivet on hänelle omistettu.

Laulun sanat syntyivät illalla lastenhuoneen sängyn laidalla: ”Lastenhuone täyttyy varjoista, sä niitä pelkäät. Mielikuvituksiin vie ja sinut nostaa selkään. Nyt hakee vielä turvaa, pientä piilopaikkaa, suojaa. Tyttö, jonka pian jo huomaan pesästänsä lentäneen.”

– Olen tällainen perushuolestujaäiti, joka näkee vaaroja liikenteessä ja miettii jo, millaisissa porukoissa lapsi kohta pyörii, Sani kuvailee.

– Tiedän kyllä, ettei niitä pidä kelata likaa. Välillä jätän televisiostakin uutiset katsomatta, kun paha olo alkaa pukata päälle.

Sellaisina hetkinä äiti ja tytär heittävät vaihteen vapaalle ja tekevät jotain kivaa, menevät vaikka kyläreissulle isovanhempien luo. Sani tunnistaa viisivuotiaassa paljon itseään.

– Ihan on tutut meiningit: hän komentaa meidät yleisöksi paikalle ja polkaisee konsertin käyntiin. Tytär on Sanninsa kuunnellut ja vetää biisit tunteella, Sani virnistää.

– Monesti mukavinta on vain rauhoittua ja nauttia toistemme läsnäolosta. Luulen, että se on nyt arvokkainta, mitä voin lapselle antaa.

Sani Aartela

  • Laulaja Saija Aartela syntyi Hämeenlinnassa 8.6.1971. Aikakone-yhtyeen solisti vuodesta 1995.
  • Asuu Tampereella viisivuotiaan tyttärensä kanssa. Seurustelee muusikko Samuli Erkkilän kanssa.
  • Kokenut teatterityöläinen esiintyy nyt kahdessa musikaalissa: Badding sekä Ysäristä jysäriin, joka on ideoitu Päivi Lepistön kanssa.
  • Tehnyt myös soolouraa vuodesta 2003. Sanoittanut kappaleita mm. Samuli Edelmannille, Kirkalle ja Anne Mattilalle.
  • Aikakoneen 20-vuotisjuhlalevy julkaistaan 16.10.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.