Roope maaliskuussa 2016. Kuva: Jonna Öhrnberg
Roope maaliskuussa 2016. Kuva: Jonna Öhrnberg

Roope Salminen julkaisi Instagramissa kuvaparin, jossa kuntokuurin tulokset näkyvät. 

Laulaja-näyttelijä Roope Salminen, 26, esittelee Instagram-tilillään viime syksynä aloittamansa kuntokuurin tuloksia. Hän julkaisi eilen illalla Instagramissa kuvaparin, jossa muutoksen näkee selkeästi. Toinen kuvista on otettu ennen kuntokuuria ja toinen hiljattain.

 

mä oon laiska ja mukavuudenhalunen ihminen. en o ikinä tykänny treenaamisesta ja oon jopa ollu aika avuton et mitä se sit käytännös tarkottaa, mitä salil pitäis tehä, kuinka pitkii lenkkejä juosta ja onks ne superfoodit nyt terveellisii vai ei. dieetit on koostunu siitä että välil oli niin kiire että unohdin syyä, keikoilla tuli riehuttuu joidenki kaloreiden edestä ja luotin siihen että jos oon mahd hauska ja nokkela ni ei kai täs nyt kukaan enää oota et oisin viel hyvässä kunnossakin. kun sain roolin Teit meistä kauniin -elokuvasta, jossa mun piti näytellä 16-vuotiasta, sain hyvän syyn mussutella burgereita, tissutella bissee ja kerätä lapsenpyöreyttä kasvoihin. kilojen hankkiminen oli kivaa, mutta mulla ei ollut mitään hajua miten niistä pääsee eroon. siispä viime syksynä mä laitoin mun ystävälle @jepa_'lle, jonka tiesin treenaavan paljon, ton vasemmanpuoleisen kuvan tekstillä "aion ottaa ens RUISROCKISSA ekaa kertaa PAIDAN POIS LAVALLA." että mitäs tehdään. ootin että jenna ois sanonu et nonnii nyt on vähän vaikee, nauranu, antanu vinkin suklaan jättämisestä pois ja sanonu et katotaa 2018 kesäks. mutta se vastaskin että okei roope, vaikka oot laiska idiootti (se tuntee mut) meillä ei oo mitään hätää ja lupas että pystyn pääsemään ihan hyvään kuosiin eikä se vaadi taikatemppuja vaan ainoastaan tahdonvoimaa. siitä eteenpäin aloin lenkkeillä aina ku jaksoin, kattomaan mitä syön aika paljon tarkemmin, syömään tasasin väliajoin vähän pienempiä annoksia ja dokaamaan vähemmän. yhtään protskupatukkaa tai lisäravinnetta en oo mutustanu (en tiiä miten ne toimii), salilla oon käyny satunnaisesti, oon sitkeesti lähteny ulos ovesta ekaks kävelemään hitaasti ja sit hölkkäämään ja sit juoksemaan ja vaihtanu osan roskaruoasta fiksumpiin juttuihin (elämästä pitää silti nauttia, välil pitää syyä syntisestikin!). kun laittaa tämmösen kuvan niin avaa itsensä arvostelulle ja kommentoijat tulee muistuttamaan siitä että oon narukäsi ja kevytläski. se on totta, prosessi on kesken. mut haluun muistuttaa kaikkia keillä on avuton olo kroppansa kaa että tämmönen on täysin mahdollista! mä oon sua laiskempi ja pystyin siihen. tee päätös tänään ja kiität ittees parin kk päästä. mä lupaan.

A photo posted by Roope Salminen (@roopesalminen) on

Roope lihotti 10 kiloa viime vuonna Teit meistä kauniin -elokuvaa varten. Elokuvan kuvausten päättymisen jälkeen hän halusi takaisin entiseen painoonsa.

– Olen aina ollut laiska ja mukavuudenhaluinen ihminen. En ole ikinä tykännyt treenaamisesta. Olen ollut aika avuton sen suhteen, Roope kertoo.

– Kilojen hankkiminen oli kivaa, mutta minulla ei ollut mitään hajua, miten niistä pääsee eroon.

Salminen kertoo saaneensa projektiin ystävältään ohjeet. Hän kertoi jo viime vuoden lopulla Me Naisille, että hänen kuntokuuriinsa kuuluu lenkkeilyä, terveellinen ruokavalio ja aiempaa vähemmän alkoholia. Suurempaan elämänmuutokseen Roopen ei kuitenkaan tarvinnut taipua.

– Yhtään protskupatukkaa tai lisäravinnetta en ole mutustanut – en tiedä miten ne toimivat. Salilla olen käynyt satunnaisesti, olen sitkeäsi lähtenyt ulos ovesta ekaksi kävelemään hitaasti, sitten hölkkäämään ja sitten juoksemaan. Olen vaihtanut osan roskaruoasta fiksumpiin juttuihin. Elämästä pitää silti nauttia, välillä pitää syödä syntisestikin! Roope kertoo.

Tsempit kaikille

Roope tunnustaa Instagramissa, että oma paino on aiheuttanut avuttomuuden tunteita. Hän kannustaa kaikkia samanlaiseen projektiin ryhtyneitä.

– Haluan muistuttaa kaikkia keillä on avuton olo kroppansa kanssa, että tällainen on täysin mahdollista. Minä olen sinua laiskempi ja pystyin siihen, Roope kirjoittaa.

Hän myös huomauttaa, että kuntokuuri ei ole vielä tullut päätökseensä.

– Kun laittaa tällaisen kuvan, avaa itsensä arvostelulle. Kommentoijat tulevat muistuttamaan siitä, että olen narukäsi ja kevytläski. Se on totta. Prosessi on kesken, Roope kertoo.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.
 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.