"Ihastumisesta saattaa saada energiaa, joka voi parhaimmillaan kanavoitua parisuhteeseen", perheneuvoja Helena Toppari sanoo. Kuva: Shutterstock.
"Ihastumisesta saattaa saada energiaa, joka voi parhaimmillaan kanavoitua parisuhteeseen", perheneuvoja Helena Toppari sanoo. Kuva: Shutterstock.

Lähes jokainen parisuhteessa elävä on joskus ihastunut toiseen. Älä soimaa itseäsi liikaa. Ihastumisessa on usein jotain hyvääkin.

Yli puolet Me Naisten keväiseen seksikyselyyn vastanneista naisista on joskus haaveillut seksistä jonkun muun kuin oman kumppanin kanssa. Toiseen ihastuminenkin on hyvin tavallista, uskoo Helsingin seurakuntien perheneuvoja, psykologi Helena Toppari.

Mitä pidempään suhde on jatkunut, sitä todennäköisempää muihin ihastuminen on.

– Maailmassa on niin paljon ihania ihmisiä, että olisi naiivia ajatella, että on vain yksi, johon ihastumme, Toppari sanoo.

Hän uskoo, että on jopa vaarallinen ajatus sulkea ympäröivät ihmiset kokonaan mielestään. Parisuhteessa, jossa muita ihmisiä ei uskalla edes ajatella, kokee olonsa helposti suljetuksi.

– Tavalliseen parisuhteeseen kuuluu se, että joskus ihastutaan muihin ihmisiin. Olennaista on se, mitä tilanteelle tekee ja miten sen tulkitsee.

Suhteen on siis tärkeää perustua luottamukseen – mutta myös siihen, että yhdessäolo ei ole itsestäänselvyys.

Ihastus ei vaadi kriisiä

Vaikka yhdessä elämäntilanteessa on alttiimpi ihastumaan kuin toisessa, ihastus ei vaadi sitä, että omassa suhteessa on ongelmia.

– Joskus joku ihminen vain tuntuu kivalta, Toppari sanoo.

Usein ihastumisen taustalla on kuitenkin tarve tai kaipuu, jota ei ole itsekään täysin tiedostanut. Uudessa ihmisessä saattavat viehättää juuri ne piirteet, jotka ovat omassa suhteessa toisin. Hänen seurassaan on ehkä helppo olla, tai hän on kiinnostunut asioista, joista puhut.

Kun toiveet tiedostaa, niistä voi olla hyötyä itselle ja parisuhteelle.

– Kun miettii, mistä ne johtuvat, oppii tuntemaan itseä ja omia tarpeita. Mikä muu meitä opettaisi niin kuin muut ihmiset?

Parisuhdetta ihastumisen herättämät tarpeet ja toiveet parantavat vain, jos niistä uskaltaa puhua kumppanille.

– Ne eivät välttämättä välity toiselle, Toppari muistuttaa.

Ihastu, älä toimi

Topparin mukaan itsetutkiskelu on hyödyllisintä, kun ihastusta ei lähde lietsomaan.

– Ihastuminen ei missään nimessä tarkoita sitä, että pitäisi tehdä jotain sen vahvistamiseksi. Kun ihastusta alkaa ruokkia esimerkiksi yhteisillä lounailla, itsetutkiskelun prosessi estyy ja tunteista tulee vahvoja.

Toppari uskoo, että nykyihmistä vaivaa usein harha, jossa kaiken voi saada. Jos ihastuminen on jatkuvaa, kannattaa miettiä, miksi omaan suhteeseen pysähtyminen on niin vaikeaa. ”Tällainen minä vain olen” ei Topparin mukaan riitä perusteluksi.

– Ei kannata ohittaa sitä, jos ihastuu helposti, vaan miettiä, miksi tarvitsee ulkopuolista ihastusta tuomaan happea. Pelkäänkö, että tulen riippuvaiseksi toisesta tai että toinen tulee minusta?

Ihastumiseen liittyy usein myös surua: noin ihana ihminen, mutta minä olen valinnut näin.

– Maailmassa on paljon ihania ihmisiä, ei vain yhtä sopivaa. Kyse on valinnasta. Valitsen tämän ihmisen uudestaan, silloinkin, kun joku toinen puhuttelee.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.