Taas tyhjä! Parilla alennuskupongilla ja miinuksella olevalla luottokortilla ei pitkälle pötkitä. Kuva: Shutterstock
Taas tyhjä! Parilla alennuskupongilla ja miinuksella olevalla luottokortilla ei pitkälle pötkitä. Kuva: Shutterstock

Carrie Bradshaw -syndroomasta kärsiminen lisää kaupunkilaisnaisen rahanmenoa.

Parinkympin lounaat ja kalliit asumiskustannukset ovat tuttuja kuluja melkein kelle tahansa suurissa kaupungeissa asuvalle.

The Cut kysyi New Yorkissa asuvilta naisilta, mihin heidän rahansa kuluvat. Suurin osa menokohteista on samoja myös Suomen kaupungeissa:

1. Ravintolaruoka

”Joinakin päivinä vain tarvitset mitä tarvitset, ja se tarvitsemasi asia on gourmet-juusto-makaroni kotiinkuljetuksella puolen korttelin päästä”, 23-vuotias Nik tilittää.

Raskaan päivän jälkeen on vain niin paljon helpompaa (ja kalliimpaa) kävellä lähimpään nepalilaiseen, kun vaihtoehtona on mennä ruokakauppaan haahuilemaan, raahata kassillinen ruokatarpeita kotiin ja mutustella illalla näkkileipää sohvalla, koska ei jaksanutkaan laittaa ruokaa.

2. Itsestään huolehtiminen

Kalliit kampaajakäynnit, säännölliset manikyyrit ja karvanpoistot sekä tietysti töihin sopivien vaatteiden, kenkien ja asusteiden shoppailu saavat olon tuntumaan joltakin. Valitettavasti se näkyy myös tiliotteessa. Tähän ei tosin välttämättä edes tarvita kaupungissa asumista.

3. Ylihintaiset lounaseväät

Kaupungilla työskennellessä voi käydä hakemassa täytetyn leivän kahvilasta ja soseutetut hedelmät trendikkäästä smoothiebaarista. Kas, sinne humpsahti 15 euroa.

4. Carrie Bradshaw -syndrooma

Kaikki kaupunkilaisnaisethan käyttävät uunia merkkikenkiensä säilyttämiseen! Jatkuvasti paisuva luottokorttivelka ei kuitenkaan ole kovin cool – trendikkäästä kaupunkilaiselämäntavastaan voi joutua maksamaan jossain vaiheessa kalliisti.

5. Verkostoituminen

Joo, lähdetään vain yksille! ”Vakuuttelen itselleni, että ihmisten tapaaminen after workin merkeissä on olennainen ala verkostoitumista alallani”, kertoo 24-vuotias Victoria. Happy hour -tarjouksistakin kertyy kuukaudessa jopa satasia, eikä tuhlaaminen ole tuottanut Victorialle vielä mitään hyötyä.

6. Brunssit

”Hiton brunssit. Brunssien takia en tule koskaan omistamaan kiinteistöjä”, tilittää 23-vuotias Allie The Cutin artikkelissa. Lähes jokaviikkoisesta skumppabrunssista (vähintään 20 euroa), kertyy esimerkiksi vuodessa sievoinen summa.

7. Kalliit trendibaarit

Lähiökuppilasta oluen saisi vitosella, mutta trendibaarissa tilattu drinkki saattaa maksaa reilusti yli kympinkin.

8. Rikkaat ystävät

Samalla hetkellä kun sanoo hyvätuloisen ystävänsä ehdottamalle aktiviteetille kyllä, tiedostaa, että nyt ei pääse halvalla.

9. Kahvi

”Suloisessa kahvilassa käyminen tuntuu joka kerta siltä, kuin astuisi sisään Pinterest-tauluun”, hehkuttaa 32-vuotias Liz, joka myös arvelee maksavansa pelkästään kahvista 12 dollaria (noin 10 euroa) päivässä.

10. Asunto

Ilmiselvin kaikista kaupunkilaisuuden kuluista. Yksiö tai pieni kaksio läheltä keskustaa tietää normaalipalkkaiselle sitä, että nettotuloistaan voi varata suunnilleen puolet pelkästään asumiseen.

Lue myös:

Rikastumisvinkit naisille – näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa

Naiset kertovat: Tästä syystä meillä riidellään rahasta

Kannattaako rahoja jemmata? – 6 säästö- ja sijoitusvinkkiä

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaani personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne oli hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavotteita, jotka saavutettua repsahdan. 

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensiviikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.

 

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00